Cumartesi Postası Lezzetli sofralar için Afyon'dan yemekler

Lezzetli sofralar için Afyon'dan yemekler

Paylaş
Lezzetli sofralar için Afyon'dan yemekler

Bayramda misafirlere ne yemek yapacağım diye mi düşünüyorsunuz? Leziz Dergisi Eylül sayısında sizin için en lezzetli bayram mönülerini bir araya getirmiş

Kaymaklı güllaç (6 kişilik)

Haberin Devamı

Malzemeler: 6 yaprak güllaç, 3 su bardağı süt, 3 su bardağı toz şeker, 1 çay bardağı ceviz içi, 250 gr Afyon kaymağı Hazırlanışı: Süt ve şekeri sos tenceresinde kaynattıktan sonra ocaktan alın. Ve ılımaya bırakın. Güllaç yapraklarından bir tanesini tepsiye yerleştirin. Üzerine şekerli karışımdan gezdirin. Yapraklar bitene kadar aralarına şekerli sütten gezdirerek üst üste yerleştirin. En üstteki güllaç yaprağının üzerine kaymağı yayın, ceviz içini serpin. Yaprakları bütün bir rulo haline getirin, dilimleyerek servis yapın.

Mercimekli bükme (4 kişilik)

Malzemeler: Hamuru için: 300 gr un, 15 gr sirke, 20 ml süt, 1 tatlı kaşığı tuz İç harç için: 250 gram yeşil mercimek, 1 soğan, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım demet maydanoz, karabiber, tuz, kimyon Haşhaşlı harç için:150 gr margarin, 200 gr haşhaş Hazırlanışı: Oda ısısında yumuşamış margarin ile haşhaşı krem haline gelinceye dek ezin. Mercimeği haşlayıp süzün. Soğanı kıyıp zeytinyağında kavurun. Haşlanmış yeşil mercimeği, kıyılmış maydanozu, tuzu ve baharatını ilave edin. Ocaktan alıp ılımaya bırakın. Unu hamur yoğurma kabına ekleyin. Tuzunu ekleyip harmanlayın. Sirkeyi ve sütü ilave edin. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye dek yoğurun. Hamuru 8 eşit parçaya ayırın. Her hamur parçasını un serpilmiş tezgahın üzerinde lavaş büyüklüğünde açın. Üzerine haşhaşlı karışım sürerek üst üste yerleştirin. Bu işlem bitince hamurların kenarlarından tutup çekiştirilerek büyük yufka ölçüsüne getirin. Bütün hamurun uçlarından tutarak çapraz şekilde üst üste yerleştirerek dikdörtgen bir hamur şekline getirin. Hamuru eşit kareler halinde kesin. Her kare hamurun üzerine mercimekli karışımdan paylaştırın. Ve rulo şeklinde sarın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 50 dakika pişirip fırından alın. İsteğe göre süzme yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Etli güveç (4 kişilik)

Malzemeler: 2.5 kilo kuşbaşı dana eti, 2 kilo domates, 1,5 kilo yeşil biber, 2 baş sarımsak, 100 gr iç yağ, tuz Hazırlanışı: Etleri orta boy bir güvece yerleştirin. Üzerine şerit halinde doğranmış iç yağı ilave edin. Güvecin üzerini kapatıp, arada bir karıştırarak yaklaşık 1,5 saat kadar pişirin. Daha sonra bütün olarak soyulmuş sarımsakları, doğranmış biberleri, domatesleri ve tuzu ilave edin. Yarım saat sonra yarım su bardağı su ekleyin. Yarım saat daha pişirip ocaktan alın. Sıcak servis yapın.

Haberin Devamı

Toyga çorbası (4 kişilik)

Malzemeler: Yarım çay bardağı göce (buğday), yarım çay bardağı nohut, 2 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı un, 10 gr tereyağı, tuz, birkaç dal yarpuz (yabani nane) Hazırlanışı: Buğday ve nohutu 5-6 saat kadar suda bekletin. Ertesi gün suyunu süzüp bol suyla yıkadıktan sonra haşlayın. Yoğurtla unu çırpın ve karışıma 6 bardak su (tercihen et suyu) ilave edip, kısık ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca haşlanmış buğdayı ve nohutu ekleyin. Kısık ateşte 8-10 dakika pişirin. Küçük bir tavada tereyağını kızdırın. Kurutulmuş yarpuzu ilave edip hafifçe kavurduktan sonra ocaktan alın ve çorbaya ilave edin. Çorbayı servis kaselerine paylaştırıp, isteğe göre bazlama ekmeği ile sıcak servis yapın.

Haberin Devamı

Güveçte düğülü yaprak sarma (4 kişilik)

Malzemeler: 500 gr asma yaprağı, 500 gr kuzu sarması, 200 gr ince bulgur, 3 adet soğan, yarım demet maydanoz, 2 adet kuzu incik, tuz, karabiber, su Hazırlanışı: Soğanı soyup çok ince kıyın. İç malzemesi için kıymayı, bulguru, kıyılmış soğan ile maydanozu, tuzu ve karabiberi iyice yoğurun. İç malzemeyi kaynar suda bekletip süzülmüş asma yapraklarına, küçük serçe parmağı şeklinde sarın. Orta boy bir güvecin dibine kuzu incikleri yerleştirin. Üzerlerine sarmaları dizin. En son üzerini geçmeyecek kadar suyunu ekleyin. Kısık ateşte pişirin. Sıcak servis yapın.