Siyaset 'Liderleri 1 hafta haber yapmayın'
Paylaş
'Liderleri 1 hafta haber yapmayın'

Cumhurbaşkanı Gül, siyasetteki tansiyonu düşürmek için gazetecilere “Liderlerin birbirleriyle ilgili söylediği kötü sözleri bir hafta haber yapmayın” önerisinde bulundu

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü resmi ziyaret için gittiği Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de dün Hindistan Cumhurbaşkanı Pratıbha Patil ve Başbakan Manmohan Singh resmi törenle karşıladı. Patil’in geleneksel Hint selamına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de aynı şekilde karşılık verdi. Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan ziyaretinden beklentisinin iki ülkenin birbirlerini yeniden keşfetmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan keşfinde ikili temaslarda ve ziyaretlerde bulundu.

'TİCARETİMİZ ARTACAK'

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan Başbakanı Manhoman Singh ile görüştü. Kendisi için verilen özel yemeğe katılan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki 3 milyar dolarlık ticaret hacmini kısa sürede 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gündeminde, TBMM Genel Kurul’unda ‘peygamber’ tartışmasıyla başlayan ve dün de devam eden siyasi liderler arasındaki sert üsluba dayalı siyasi polemikler vardı. Türk gazeteciler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e siyasetteki gerilimle ilgili düşüncelerini sordu.

‘KAFAMDA FORMÜL VAR’

Siyasi polemiklerin Türkiye’ye zarar verdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, siyasetteki gerilimi düşürmek için formül arayışında bulunduğu belirterek, “Aklımda birşeyler var, olgunlaşmasını bekliyorum” dedi. Siyasette devam eden polemiği bitirmek için gazetecilere ilginç bir öneride bulunan Cumhurbaşkanı Gül, “Medya bu siyasi polemiklere bir hafta ambargo koysun. Parti liderlerinin birbiriyle ilgili söylediği kötü sözleri bir hafta yazmayın. İyi şeyleri haber yapın. Bakalım ne olacak” dedi.

‘ALLAH AKIL FİKİR VERMİŞ’

Gazetecilerin “Başbakan, muhalefet liderleri konuşuyor, TRT’den bunlar yayınlanmayacak mı?” sorusuna Cumhurbaşkanı Gül “Bakalım bir de böyle deneyelim” yanıtını verdi. Yaşanan siyasi polemiklerin ekonomideki iyileşmeyi de olumsuz etkilediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül “Türkiye süratle bu ortamı aşmalıdır” dedi. Gazetecilerin “Nasıl olacak” sorusuna Gül, “Allah akıl fikir vermiş. Yeni bir şeye ihtiyaç yok. Enerji ve hissiyatlarımız ortada. Bu iyi değil...” diye konuştu.

GANDİ'NİN ANITINI ZİYARET ETTİ

Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin siyasi ve ruhani lideri Mahatma Gandi 30 Haziran 1948’de radikal milliyetçi bir saldırgan tarafından öldürülmüştü. Dünyada hoşgürünün, çağdaş toplumsal mücadelenin en önemli liderlerinden kabul edilen Gandi, insanlığa toplumsal hoşgörü ve barışın sağlanması için ‘7 ölümcül toplumsal günah’tan uzak durmayı öğütlemişti. Gandi, insanlığı ‘Çalışmadan zengin olmak, bilinçsiz haz almak, bilimin insanlığı dışlaması, niteliksiz bilgi, ilkesiz siyaset, ahlaksız ticaret ve kendini adamadan ibadet etmek’ten uzak durmaya çağırmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Hindistan’ın kurucusu Gandi’nin anıt mezarını ziyaret etti. Abdullah Gül, ‘Hoşgörünün bilgesi Gandi’nin ülkesinden, gerilimlere sahne olan Türkiye’ye hoşgörü mesajı verdi.

2

Haberin Devamı