Cumartesi Postası Like’larını kıskanıyorum

Like’larını kıskanıyorum

Paylaş
Like’larını kıskanıyorum

Sosyal medyanın ‘arkadaş bulmak’ için kullanılmasına artık hepimiz aşinayız. Araştırmalara göre bunu en çok ‘Y Kuşağı’ yapıyor. Neden mi? Çünkü, 1980-2000 yılları arasında doğan ve ‘Y Kuşağı’ adını alan bu kesim, öyle bir döneme denk geldi ki ilişkilerinin büyük kısmı sosyal medyayla şekillendi. ‘Y Kuşağı’ bireyleri arkadaşlıklarından ilişkilerine kadar içinde duygu barındıran birçok alanı sosyal medya aracılığıyla gidermeye çalışıyor. Peki, bu durum arkadaşlık kalitesini nasıl etkiliyor? Lütfen okuyun

■ İnsanlar paylaşımlarının ‘like’lanmasının bağımlısı olabiliyor. Tıpkı kumar ve madde bağımlılığı gibi. Araştırmalar, sosyal medya kullanıcılarının yüzde 42’sinin daha çok ‘like’ alan arkadaşlarını kıskandıklarını ve bunun arkadaşlıklarını bozduğunu söylüyor.

■ İlişkisi olmayan insanlar sırf ‘olası sevgilileri’ görürse diye bazı fotoğraflarını paylaşmaktan kaçınıyor. Ama ne ironiktir ki kullanıcıların yüzde 15’i alkolün etkisiyle zaman zaman bu ‘çekingen’ arkadaşlarını utandıracak fotoğraflar paylaşıyor. Yüzde 58 bu durumdan şikayetçi. Eh, bu da arkadaşlıkları olumsuz etkiliyor.

■ ‘Y Kuşağı’nın yüzde 59’u online flörtün yeni insanlarla tanışmanın en iyi yolu olduğunu düşünüyor. Yüzde 55’i de karşılarındaki insanların genelde doğru bilgi verdiğine inanmıyor. Bu da başka bir ironi.

■ Romantik olmayan ilişkilerde de benzer bir durum söz konusu. Ortak kanı, herkesin kendini olduğundan farklı ve daha iyi göstermeye çalıştığı yönünde. Bu sebeple birçok kişi sanal arkadaşlarıyla yüz yüze tanıştığında hayal kırıklığı yaşıyor.

TANIŞTIĞIMIZA MEMNUN OLMAK İSTİYORUM

Tanışma ve hoşlanma faslı bitince her şey bitmiyor tabii. Sosyal medya halihazırda var olan ilişkileri de fazlasıyla etkiliyor. Şöyle ki: Ya boşananlar, ayrılanlar sosyal medyaya yöneliyor, ya da sosyal medya yüzünden ilişkiler sekteye uğrayıp boşanmalara, ayrılıklara sebep oluyor.

■ 18-29 yaş arasındakilerle yapılan bir anketin sonucu gayet tanıdık: Yüzde 25’i telefonları yüzünden sevgililerine konsantre olamıyormuş. Sohbetleri yarım kalıyormuş. Yüzde 18’i de, ‘online geçirilen zaman’ yüzünden büyük kavgalar ediyormuş.

■ Bir de kıskançlık ve güven problemleri var. Kadınların yüzde 34’ü, erkeklerin yüzde 62’si güven probleminden ötürü partnerlerinin mesajlarını kurcalıyormuş. Buradan bir diğer ironiye geliyorum: Kurcalayan kişilerin üçte biri, kendi mesajları kurcalanırsa ilişkilerini bitireceklerini söylüyormuş.

■ Daha komiği, bazı çiftler beraber olmaya başlamadan önce sosyal medya konusunda ortak kararlar alıyorlarmış. Anlaşma yapanlar bile varmış! Belki de denemek lazım, kimbilir? Bu arada birçok insanın güzel birliktelikler, arkadaşlıklar ve evlilikler yaşamasına da vesile oluyor sosyal medya. Çok da hakkını yemeyelim.

Haberin Devamı