Yaşar Özay Lise için rota yurtdışına döndü
HABERİ PAYLAŞ

Lise için rota yurtdışına döndü

Haberin Devamı

Parasız iyi devlet okullarının geleceğine ilişkin kaygılar, özel okulların yüksek fiyatları nedeniyle aileler iyi bir lise eğitimi için arayışlarını yurtdışına kaydırdı

Sektörde 15 yılda 30’dan fazla fuar düzenleyen IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar özellikle lise düzeyinde yurtdışı eğitimi için araştırma yapan aile sayısının ciddi rakamlara ulaştığını açıkladı.

Her yıl üniversite düzeyinde yüzlerce öğrenciyi yurt dışına eğitime göndermeye alışkın olduklarını kaydeden Akar “Yüzdesel olarak daha düşük olmak kaydıyla lise düzeyinde de öğrenci gönderiyorduk ama bu yıl gelen ön başvuru formlarından fark ettik ki lise düzeyinde de yoğun bir ilgiyle karşı karşıyayız” dedi.

20 BİN AİLE

Bu yıl 20 bin ziyaretçilerin önemli bir bölümünün lise düzeyinde öğrenciler olacağını söyleyen Akar “Kapatılan okullar, sınav sistemlerinden yaşanan kayırmaların ortaya çıkartılması, aileleri ve gençleri yurtdışında eğitime itiyor.

Aileler güvenecekleri, ileride çocukları mezun olduğunda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmayacakları okulları bulmak istiyorlar” diye konuştu.



ARAŞTIRMALAR NELER SÖYLÜYOR?

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 16 ülkeden ailelerin katıldığı bir araştırmada 10 Türk ailesinin 8’i imkan olması halinde çocuğunun yurtdışında yüksek lisans yapmasını istiyor.

10 ailenin 6’sı ise çocuğunu lisans eğitimi için de yurtdışına göndermekten yana.

OECD raporlarına göre 4,3 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında bir ülkede eğitim yapıyor. Yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülkeler; Çin, Hindistan ve Güney Kore.

Türkiye sıralamada 15’inci. Türk öğrencilerin tercih sıralaması İngiltere, ABD, Almanya ve Fransa şeklinde. 100 Milyar Dolarlık büyüklüğe sahip sektörün 1,5 Milyar Dolarlık kısmını Türk öğrenciler karşılıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder