Yaşar Özay Liselere yerleştirme nasıl yapılacak?
HABERİ PAYLAŞ

Liselere yerleştirme nasıl yapılacak?

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçen yıl liselere yerleştirmede yaşanan karışıklıkların bu yıl yeniden yaşanmaması için bir takım yeni düzenlemeler yaptı. Ancak bakanlık bu düzenlemelerin yaşanan sorunları gidereceğini iddia etse de uzmanlar üniversite yerleştirme sistemine benzer bir sistem gelmedikçe sorunların süreceği görüşünde. Uzmanlar yeni getirilen sistemle özel okulların öğrenci kaydı yapmasının olanaksız olduğunu vurguladı.

MEB’in yeni getirdiği sistemde en önemli farklılık sınavla öğrenci alacak özel okullara kayıtla ilgili. Buna göre özel okullar 24 Haziran ile 10 Temmuz tarihleri arasında kayıt işlemlerini yapabilecek. Ancak bir özel okula kayıt işlemini yapan öğrencilere devlet okulları için tercih ekranı açılmayacak. Bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse bu işlemi ancak nakil dönemi olan 17-21 Ağustos tarihleri arasında yapabilecek.


Ama nakil hakkı kazanabilmek için öğrencilerin nakil şartlarını taşımaları gerekecek. 14 Ağustos tarihinde yerleştirme sonuçları açıklanacak ve bu açıklamayla birlikte her okulun boş kontenjanı da ilan edilmiş olacak. Bu boş kontenjanlara öğrenciler nakil yoluyla başvuruda bulunabilecek. Bu nakil başvuruları için 5 günlük bir zaman dilimi var. 17-21 Ağustos tarihleri arasında alınan nakil başvuruları 24 Ağustosta ilan edilecek. Tercih ekranında işlem yapmayan ve herhangi bir okula yerleşmeyen aday için açık lise süreci başlamış olacak.



[[HAFTAYA]]

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Yerleştirmede öğrenciler tüm okul türlerini içeren 25 okula kadar tercihte bulunabilecek. Tercih işlemleri, okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından 06-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Tercihler internetten yapılabileceği gibi mezun olunan okuldan ya da herhangi bir ortaokuldan da yapılabilecek. Sınavla öğrenci alacak özel okullara kayıt işlemini yaptıran öğrenciler tercihte bulunamayacak. İnternetten girildiğinde ekranda, (ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRDIM TERCİH YAPMAYACAĞIM) ve (TERCİH YAPMAK İSTİYORUM) seçeneklerinden birinin seçilmesi istenecek. Tercihler okul müdürlüğü tarafından da elektronik olarak onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme de elektronik onaylamadan önce yapılacak.

Yerleştirmede yedek yok

Yerleştirme işlemleri bir defaya mahsus yapılacak ve yedek yerleştirme yapılmayacak. Özel okullar için yüzde 100 burslu okutulacak öğrencilerin yerleştirilmesi, Bakanlıkça puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5’lik dilimden seçilerek yapılacak. İlk yüzde 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, kontenjanlarını il genelindeki ilk yüzde 5’lik dilimden karşılayabilecek. Kesin kayıtlar sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. 8’inci sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin yerleştirme işlemleri; sırasıyla YEP üstünlüğü, tercih önceliği ve okul kontenjanına göre yapılacak. Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirme işlemleri güzel sanatlar ve spor liselerine giriş mevzuatı esas alınarak, tercihler doğrultusunda merkezi olarak yapılacak. Tercih ekranında hiçbir işlem yapmayanlar sistem tarafından açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek.

Boşta kalan olmayacak

Tercih yaptığı halde yerleştirme sonrası herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler ise Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu’nca boş kalan kontenjanlar için il, ilçe sınırları içerisinde 5 tercih alınarak yerleştirmeye esas puan üstünlüğüne göre 24 Ağustos tarihine kadar merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder