Gündem Liseli kızı Başbakan affetti, okul affetmedi

Liseli kızı Başbakan affetti, okul affetmedi

Paylaş
Liseli kızı Başbakan affetti, okul affetmedi

Başbakan Erdoğan'ı Çocuk Hakları Kongresi'nde protesto eden iki genç kızdan biri olan liseli S.B., okulunda disipline sevk edildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi’ndeki konuşması sırasında protesto eden genç kızlardan biri olan liseli S.B., Erdoğan’dan görmediği tepkiyi son sınıf öğrencisi olduğu Sarıyer Hüseyin Kalkavan Lisesi’nin yönetiminden gördü.

Okulun internet sitesinde ilk dönem takdir alan öğrenciler listesinde yer alan S.B., “Öğrenci Başkanlığı” görevinden alındı ve “disipline sevk edilerek uzaklaştırma ya da kınama cezası alacağı” bildirildi. S.B., “Başbakan bile bize kızmadı, ama okul yönetimi beni cezalandırıyor.” dedi.

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen kongrede Erdoğan konuşurken eğitim sistemini protesto eden iki kız eylemci, polisler tarafından zor kullanılarak dışarı çıkarılmıştı. Ancak Erdoğan, gözaltına alınan kızları yanına çağırtmış ve sohbet etmişti. Erdoğan, kızlara nasihat edip, fotoğraf çektirdiklerini ve evlerine gönderdikle anlatmıştı.

BİRİ LİSEYİ GEÇEN YIL BİTİRDİ

Milliyet’in sorularını yanıtlayan liseli kızlardan S.B; 17 yaşında ve İstanbul’da bir lisenin son sınıf öğrencisi. Liseyi geçen yıl bitiren, bir dershanede üniversite sınavına hazırlanan D.B ise 19 yaşında.

Dün basına “yasadışı sol bir örgütle ilgili olarak emniyette kaydı bulunduğu” bilgisi yansıyan D.B, yakın bir zamanda Beyazıt’ta düzenlenen bir öğrenci protestosuna katıldığını, burada kısa süreli gözaltına alınması dışında başka bir eylemi olmadığını söyledi.

Kızlar, eylemi dört kişi Genç Umut öğrenci organizasyonu adına yapmak üzere kongre merkezine gittiklerini ancak iki arkadaşlarının içeriye polis tarafından alınmadığını belirtti.

Gençler, konuşmalarına izin verilseydi “parasız eğitim ve dershane sisteminin kaldırılmasını talep edeceklerini” belirttiler. Polisin sert müdahalesine maruz kaldıklarını anlatan gençler, daha sonra iki saat bir odada bekletildiklerini anlattılar.

Kızlardan S.B, dün sabah gittiği okulda kötü bir sürprizle karşılaştı. Facebook hesabından “Çocuk Kongresi’nde Başbakan’ı protesto edeceğiz” yazılı bir duyuru paylaştığı için okul yönetiminin dikkatini çeken S. yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Önce rehberlik öğretmenim, ardından müdürle konuştum. Bana disiplin cezası verileceğini, kınama ya da uzaklaştırma cezası alabileceğimi öğrendim. ‘Okul saatleri dışındaydı, kötü bir şey yapmadım’ dedim ama sonuç alamadım. Ayrıca Öğrenci başkanlığı görevimden aldılar. Başbakan bile bize kızmadı, ama okul yönetimi beni cezalandırıyor. Ailemin nasıl tepki vereceğini düşünmek bile istemiyorum.”

Fotoğrafçıyı görünce yüzümüzü kapattık

Dershane öğrencisi D.B. ise, Erdoğan ile görüşmelerini şöyle anlattı: “Bize daha çok nasihat etti. Biz de kendisine Türkiye çapında imza kampanyası ile yürüttüğümüz ‘Genciz Genç’ kampanyasını anlattık. Taleplerimizi söyledik. Konuştuk. Ama somut olarak bir sonuç alabileceğimiz bir şey olmadı.”

Kızlar, Erdoğan’ın fotoğraf çekme talebini ise başta reddettiklerini, hatta fotoğrafçıyı karşılarında görünce refleksle yüzlerini kapattıklarını anlatarak, “Biz ‘Basına vermeyin’ diye rica ettik, ‘Kendimize çekiyoruz’ dedikleri için rahatladık” dediler.

Haberin Devamı