Siyaset Liste krizini lider çözdü
Paylaş
Liste krizini lider çözdü

Kemal Kılıçdaroğlu ilk 'lider' müdahalesini yaptı, tartışılan isimleri listeden çıkararak sorunu çözdü

CHP’de 33. Kurultay’ın ilk günü Kemal Kılıçdaroğlu tüm delegelerin oyunu alarak büyük bir uzlaşmayla Genel Başkan seçilmişti. Aynı gece Ankara’da müthiş liste pazarlıkları yaşandı.

Kılıçdaroğlu’nu Genel Başkanlığa taşıyan isim olan CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın hazırladığı Parti Meclisi (PM) listesinde yer alan özellikle Şükrü Elekdağ, Şinasi Öktem, Ali Topuz gibi isimlere itiraz eden İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, 30 kadar il başkanıyla Dedeman Oteli’nde bir araya geldi.

GÜNAHIMA GİRİYORLAR’

Bu toplantıda alternatif bir liste hazırlanması gündeme geldi. Kılıçdaroğlu bu girişime “Demokratik haktır, karşı çıkmam” yanıtını verdi. Bu sırada devreye giren Önder Sav, Dedeman toplantısına katılan bazı il başkanlarını partiye davet etti. Burada yapılan görüşmelerde, listedeki bazı isimlerin çıkartılabileceği konusunda görüş birliğine varıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu da sabah 04.00’te Gürsel Tekin ile evinde görüştü. Görüşmede Kılıçdaroğlu, “Birlikte yola çıktık, birlikte hareket edelim” diyerek Gürsel Tekin’i ikna etmeye çalıştı. İtiraz edilen isimler listeden çıkarıldı. Kılıçdaroğlu “Ben bu kadroya kefilim” deyince, Tekin ikna oldu. Önceki gece yaşanan krizin kahramanlarından biri olan Önder Sav, “Çok günahıma giriyorlar. Hiçbir partide ideal liste yoktur. Eleştirilecek yönleri olabilir” dedi.

Önder Sav, Baykal’a yakın isimlerin tasfiye edildiği iddiaları için de “O zaman ben kendimi tasfiye etmiş olurum” diye konuştu.

‘DENGEYİ GÖZETTİM’

Parti Meclisi listesini hazırlarken belli bir dengeyi gözettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, oy verenlervermeyenler diye bir ayrım yapmadıklarını vurguladı. Kılıçdaroğlu, “PM dışında kalan arkadaşlar kaygı taşımasınlar” dedi. Ancak bu liste tartışmaları delegelerin tepkisini çekti. Delegeden en çok çiziği Gürsel Tekin ile Önder Sav yedi. Sav ve Tekin PM’ye en az oyla giren iki isim oldu. Önder Sav’a 978, Gürsel Tekin’e ise 814 oy çıktı. En yüksek oyu ise 1114’er oy ile Malik Ecder Özdemir ve Abdullah Özer aldı.

İŞTE CHP'NİN YENİ YÖNETİMİ

PARTİ MECLİSİ (PM):

Prof. Dr. Oya Araslı, Prof. Dr. Necla Arat, Prof. Dr. Nevin Gaye Erbatur, Doç. Dr. Nuran Yıldız, Gülsüm Bilgehan Toker, Asuman Çakmak, Didem Engin, Neriman Genç, Hülya Güven, Melda Onur, Halide Jale Tamzok, Semra Tanülkü, Fatma Füsun Tatlıdil, Cahide Tunç, Deniz Pınar Atılgan, Metin Arifağaoğlu, Yücel Artantaş, Prof. Dr. Sencer Ayata, Işık Ayata, Enver Aysever, Aydan Baran, Prof. Dr. Süheyl Batum, Tekin Bingöl, Mevlüt Coşkuner, Behçet Çağlar, Hikmet Çelik, Soner Çetin, İzzet Çetin, Mesut Değer, Mahmut Duyan, Ali Rıza Ertemür, Abdürrezzak Erten, Mehmet Faraç, İsa Gök, Gökhan Günaydın, Mehmet Zeki Gündüz, Hurşit Güneş, Mehmet Kaban, Korkmaz Karaca, Eşref Karaibrahim, Hüseyin Karakoç, Prof. Dr. Haluk Koç, Nihat Matkap, Şahin Mengü, Rıfat Nalbantoğlu, Hakkı Suha Okay, Ekrem Kerem Oktay, Umut Oran, Prof. Dr. Oğuz Oyan, Ensar Öğüt, Malik Ecder Özdemir, Abdullah Özer, İhsan Özkes, Mehmet Ali Özpolat, Faik Öztrak, Atila Sav, Önder Sav, Çetin Soysal, Murat Fehmi Sönmez, Mehmet Süne, Veli Gündüz Şahin, Gürsel Tekin, Ayhan Yalçınkaya, Hüseyin Yaşar, Azmi Yıldız, Prof. Dr. Sacid Yıldız, İrfan Hüseyin Yıldız ve Alaattin Yüksel (80 kişilik PM listesinde 20 kadın üye yer aldı).

YÜKSEK DİSİPLİN KURULU (YDK):

Füsun Gökçe, Türkan Öztekin, Saliha Ülkü, Polat Akbulut, Mehmet Boztaş, Kemal Cengizoğlu, Avni Çelebi, Göksel Demirtaş, Gökhan Durgun, Orhan Eraslan, Selçuk Eratkuş, Selahattin Öcal, Murat Haluk Öncel, Seyit Öznarat, İbrahim Yılmaz.

BİLİM KÜLTÜR VE YÖNETİM PLATFORMU (18 KİŞİDEN 12’Sİ PM’YE SEÇİLECEK):

Birgen Keleş, Sema Kendirci, Seyhan Erdoğdu, Engin Altay, Ufuk Ataç, Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, Faruk Demir, Turgut Dibek, Haluk Eyidoğan, Derviş Günday, Tuncay Karaytuğ, Ali Koçal, Ömer Kuttaş, Ramazan Kerim Özkan, Berhan Şimşek, Hüseyin Ünsal, Rıza Yalçınkaya, Abdülaziz Yazar.

LİSTE DIŞI KALAN 41 İSİM

Eski Parti Meclisi’nde yer alan şu 41 isim koltuğunu kaybetti: Avni Aksu, Canan Arıtman, İsmet Atalay, Yılmaz Ateş, Bülent Baratalı, Nesrin Baytok, Suat Binici, İsmet Çanakçı, Özlem Çerçioğlu, Şerif Ertuğrul, Levent Gök, Algan Hacaloğlu, Abdullah Emre İleri, Osman Kaptan, İlker Karaoğulları, Ali Kılıç, Ayça Betül Kınımete, Esfender Korkmaz, Ali İhsan Köktürk, Buket Müftüoğlu, Ali Oksal, Onur Öymen, Sırrı Özbek, Ramazan Kerim Özkan, Ufuk Özkan, Tülay Özüerman, Mustafa Özyürek, Savcı Sayan, Cevdet Selvi, Fatma Nur Serter, Mehmet Sevigen, Tacidar Seyhan, Hayri Sinan Sunay, Mehmet Ali Susam, Bihlun Tamaylıgil, Erdoğan Toprak, Fevzi Topuz, Enis Tütüncü, Bedri Uçar, Abdülaziz Yazar, Sinan Yerlikaya.

PM’DE 28 İSİM DEĞİŞMEDİ

Berhan Şimşek, Rıza Yalçınkaya, Derviş Günday, Faruk Demir, Birgen Keleş, Oya Araslı, Necla Arat, Yücel Artantaş, Deniz Pınar Atılgan, Tekin Bingöl, Mevlüt Coşkuner, Mahmut Duyan, Nevin Gaye Erbatur, Abdurrezzak Ertan, Neriman Genç, Gökhan Günaydın, Hüseyin Karakoç, Şahin Mengü, Ensar Öğüt, Malik Ecder Özdemir, Mehmet Ali Özpolat, Atilla Sav, Çetin Soysal, Cahide Tunç, Mesut Değer, Önder Sav, Faik Öztrak ve Aydan Baran, Baykal yönetimindeki PM’de yer alıp, bu kongrede de yönetimde kalmaya devam ettiler.

BAYKAL’IN RAKİPLERI CHP’NİN YENİ VİTRİNİNDE

Geçmiş kongrelerde, eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın karşısına aday olarak çıkan Samsun Milletvekili Prof. Dr. Haluk Koç, İşadamı Umut Oran ve Ekonomist Hurşit Güneş de Parti Meclisi’ne girdi. Bu 3 ismin yönetimde yer almasının yanı sıra Baykal döneminde Merkez Yönetim Kurulu’nda bulunan 18 isimden 14’ünün, eski PM’den ise 43 kişinin yeni PM’ye girememesi, Baykal ekibinin tasfiyesi olarak yorumlandı.

KURULTAYDA PANKART AYARI

CHP Kurultayı’nın ilk gününde “Önder’imiz Kemal, Hedefimiz İktidar” yazılı dev pankart dikkat çekmişti. Aynı pankartın, kurultayın ikinci gününde yerinden sökülmüş olması daha da dikkat çekti. Bazı CHP’liler ‘Önder’imiz’ kelimesindeki ‘Önder’in Önder Sav’ı çağrıştırmasından bazı partililerin rahatsızlık duymasıyla bu pankartın indirildiğini belirttiler. Önder Sav, Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın öz görüntüleri ortaya çıkıp istifa ettikten sonra sürpriz bir şekilde ağırlığını Kılıçdaroğlu’ndan yana koymuştu. Önder Sav’ın bu tavrı bazı üyeler tarafından ‘ihanet’ olarak yorumlanmıştı.

3

Haberin Devamı