Yaşam Lokumun taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Lokumun taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Paylaş
Lokumun taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Bayram hazırlıklarının en tatlı yanı, şekerlemeler ve lokumlar...

Ramazan Bayramı‘na ramak kala hileli şekerleme ve lokumlar ile ilgili bir uyarılar geliyor. Şekerleme ve lokum üretenler de, satanlar da toplumu dikkatli olmaya davet ediyor. Maliyeti minimuma indirme adına şeker yerine glikoz ve fruktoz kullanıldığına işaret eden Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, lokum imalatında da nişasta ile rutubet oranının yüksek tutulabildiğine dikkat çekti. Çelikus, “Şekerleme ve lokum üreten esnafımızı Ahi kültürüne uygun kaliteli üretime davet ediyor, vatandaşlarımızı ucuz ürünlere karşı uyarıyoruz.” dedi.

Haberin Devamı



Çelikus, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada geleneksel olarak şeker ve lokum ikram edilen bayramlarda talebin artması dolayısıyla bazı üreticilerin sağlığı tehdit eden yollara başvurabildiğini dile getirdi.

Maliyeti düşürmek için şeker yerine glikoz ve fruktoz kullanıldığından söz eden Çelikus, bunlara ürünlerde belli oranlarda yer verilmesini savundu. Glikoz ve fruktozun aşırı kullanımının insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini vurgularken de şunları belirtti:

“Bu mübarek ayın manevi iklimine gıdada hileye başvurmak yakışmaz. Şekerleme ve lokum üreten esnafımızı Ahi kültürüne uygun kaliteli üretime davet ediyoruz. Vatandaşlarımızı da ne şekilde üretildiği, kimin ürettiği belli olmayan, sağlığı tehdit eden ucuz ürünlere karşı uyarıyoruz.”

LOKUMUN TAZE OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

Haberin Devamı

Lokum imalatında nişasta oranının fazlalığına ve rutubet oranının da yüksek tutulduğuna dikkat çeken ESDER Genel Başkanı, böylece ürünün hem ağırlığının fazla hem de sağlığa zararlı hale geldiğini kaydetti. Mahmut Çelikus, ayrıca “Lokum alırken ağırlığına, parlaklığına ve elastikiyetine bakmak gerekiyor. Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir. Lokum alırken bunlara dikkat edilmesini önemle hatırlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.

AA