Gündem Louvre'dan Kocaoğlu'na yanıt

Louvre'dan Kocaoğlu'na yanıt

Paylaş
Louvre'dan Kocaoğlu'na yanıt

Paris'teki ünlü Louvre Müzesi'nden 'Smyrna Apollonu' ve 'Smyrna Jüpiteri' heykellerinin İzmir'e iadesini isteyen Aziz Kocaoğlu'na olumsuz yanıt geldi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bir süre önce ünlü Louvre Müzesi'nin CEO'su Henri Loyrette'e gönderdiği mektuba yanıt geldi.

Louvre'da sergilenen Smyrna Apollonu ve Smyrna Jüpiteri heykellerinin İzmir'e iadesini isteyen Başkan Kocaoğlu'na olumsuz yanıt veren Loyrette şu görüşü savundu:

“Bu eserler, 1680'de, o vakitler ülkenizle ayrıcalıklı ilişkileri bulunan Kral XIV. Louis adına Türk piyasasından tamamen yasal yollardan edinilmiş bulunmaktadır.

Mektubunuzda değindiğinizin aksine uluslararası sözleşmeler, tümüyle kanuna uygun yollardan yüzyıllar önce edinilmiş eserlerin iadesini öngörmemektedir. Bu konudaki tek düzenleme, Fransa'nın da 1997'de onayladığı ve geriye yürümeyen 1970 tarihli Kültürel Değerler Hakkında UNESCO Sözleşmesi'dir.

Bu eserler, ayrılmaz biçimde Fransız koleksiyonlarındadır ve iadeleri düşünülemez.”

MEKTUP HEDEFİNE ULAŞTI

Louvre CEO'su Henri Loyrette'in yanıtındaki olumsuz ifadelerin kendisi için sürpriz olmadığını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şunları söyledi: “Öncelikle Louvre'a yazdığımız mektubun hedefine ulaştığına inanıyorum. Bir kere kamuoyunda müthiş bir sahiplenme oluştu.

Uluslararası medya, iade talebimize büyük ilgi görterdi. İzmir'in kültür mirasına sahip çıkışı, dünyada çok olumlu yankı buldu. Blog'larda Türkiye'nin dört bir yanından insanlar ‘biz de bir şeyler yapmaya hazırız' diye yazdılar.

Louvre'dan gelen yanıtta ‘heykelleri vermeyiz' deniyor. Şimdi bu isteğimizden vazgeçmeden işbirliği talebimizi yineliyoruz. Kendilerini görüşme yapmak için İzmir'e, Agora'ya; müzelerinde, vitrinlerde duran eserlerin yurdu olan topraklara davet ediyoruz. İzmir, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak kültür alanındaki atılımlarını sürdürmeye kararlıdır.”