Gündem LPG tankı değil, manifaturacı patlamış

LPG tankı değil, manifaturacı patlamış

Paylaş
LPG tankı değil, manifaturacı patlamış

Şanlıurfa'da 1 kişinin ölümüne, 21 kişinin yaralanmasına ve büyük maddi hasara yol açan faciayla ilgili açıklama geldi

Şanlıurfa Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, pazartesi günü kenti savaş alanına çeviren, 1 kişinin ölümü, 3’ü ağır 21 kişinin yaralanmasına, 200 ev ve 17 aracın hasar görmesine yol açan patlamaya ilişkin ön raporunu hazırladı.

SIZAN GAZ MANİFATURACIYA DOLMUŞ

İtfaiye Müdürü Abdurrahman Ayıldağ, ilk aşamada herkesin LPG tankından kaynaklandığını tahmin ettiği patlamanın, bilinen aksine olayda en büyük hasarı gören manifaturacıda meydana geldiğini söyledi. Ayıldağ, akaryakıt istasyonundan sızan LPG’nin dolduğu manifaturacıda gaz sıkışması sonucu patlamanın olduğunu ve patlamanın şiddetiyle etrafa savrulan kumaş parçaları ile boş arazideki otların, yangının etkili olmasına yol açtığını belirlediklerini ifade etti. Manifaturacı dükkanının, petrol istasyonunun hemen arkasında bulunduğu ve istasyonun alt katıymış gibi göründüğü bildirildi.

BENZİN İSTASYONU SAHİBİ TUTUKLANDI

Pazartesi günü Karaköprü Beldesi’nde meydana gelen patlama ve ardından başlayan yangın ortalığı savaş alanına çevirirken; park halindeki 17 aracın 7’si tamamen yanarken, 10’unda da önemli maddi hasar oluştu. Patlamanın şiddeti ile yüzlerce evin camları kırılırken, çok sayıda ev ve işyerinde de hasar meydana geldi. Olayda 1 çocuk babası 40 yaşındaki Abdullah Sepürler yaşamını yitirirken, 3’ü ağır 21 kişi yaralandı. İlk aşamada herkesin LPG tankının patladığını tahmin ettiği olayla ilgili olarak gözaltına alınan 8 kişiden petrol istasyonu sahibi Mustafa Aydın tutuklandı.

Şanlıurfa’da büyük korkuya yol açan olay sonrası İtfaiye Müdürlüğü patlamanın sebebine ilişkin yaptığı incelemeyi tamamlayarak ön rapor hazırladı. Kente gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin çalışmasını tamamlamasının ardından kamuoyuna açıklanacağı öğrenilen İtfaiye Müdürlüğü’nün ön raporunda ilginç bulgulara rastlandı.

İSTASYONUN ALT KATIYMIŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR

İtfaiye Müdürü Abdurrahman Ayıldağ, pazartesi günü meydana gelen olayın ihbar edilmesinin ardından 11 araç ve 30 civarında personel ile yangına müdahale ettiklerini söyledi. Yaklaşık 4 saat boyunca bölgede söndürme ve soğutma çalışması yaptıklarını anlatan Ayıldağ, ilk aşamada herkesin LPG tankının patladığı yönünde görüş bildirdiğini ancak yaptıkları inceleme sonunda bunun doğru olmadığını belirlediklerini söyledi. Ayıldağ, "Pazartesi yaşanan patlamanın petrol istasyonunun hemen arkasında bulunan ve istasyonun alt katıymış gibi görünen işyerinde meydana geldiğini belirledik" dedi.

ALT KATA DOLDU

Olay sonrası gaz sızıntısının etkisiyle patlama olduğu yönündeki görüşlerin de doğru olmadığını söyleyen Ayıldağ, şöyle konuştu:

"Patlama ihbarının ardından personellerimiz ve araçlarımız ile yoğun bir mücadele verdik. Herkesi üzen bu olayın ardından başlattığımız ve dün gece sonuçlandırdığımız incelemelerin ardından bir ön rapor hazırladık. Raporumuza göre, gaz sızıntısı değil, gaz sıkışmasından dolayı patlama meydana gelmiştir. LPG sızıntısında gaz, doğalgaz gibi havaya değil yere iner. Petrol istasyonunda, henüz tanktan mı, aktarım borularından mı yoksa vanalarından mı kaynaklandığını bilmediğimiz bir sızıntısı oluyor ve gaz istasyona göre altta kalan işyerine doluyor.

Sızan LPG, cumartesi ve pazar günü kapalı olan bu işyerinde sıkışıyor ve pazartesi günü açıldıktan kısa süre patlama meydana geliyor. Birçok sebep bu patlamaya etken olabilir, işyeri açıldıktan bir süre sonra meydana geldiği için patlamayı tetikleyen unsuru henüz belirleyemedik. Ancak patlamada yaralanan işyeri çalışanlarının sigara kullanmadığını öğrendik, patlamanın sebebinin çakmak veya sigara olmadığını söyleyebiliriz."

KUMAŞ VE OTLAR YANGINI GÜÇLENDİRDİ

Ayıldağ, patlamanın ardından başlayan ve saatlerce söndürülemeyen 17 aracın yanmasına yol açan yangına ilişkin bulgularını ise, "Patlama sonrası işyerinde bulunan malzemeler 500 metrekarelik alana savruluyor. Bu malzemelerin yoğunlukla kumaş olması, savrulduğu boş alanda kuru otların bulunması ve işyerinden yere yayılan gaz yangını başlatıyor. Saymış olduğumuz etkenler yangının geniş bir arazide güçlü olmasına yol açıyor. Yangının uzun sürmesinin ve etkili olmasının sebepleri bunlardır" sözleriyle açıkladı. Akaryakıt istasonundaki LPG tankının patlamadığını belirten Ayıldağ, incelemeleri sonunda kendilerinin elde ettikleri bilgi ve bulgular ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin çalışmasının ardından ortak rapor ile kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

PATLAMA BÖLGESİNE POLİS BARİYERİ

Şanlıurfa’yı savaş alanına çeviren patlama sonrası, petrol istasyonu ve manifaturacının bulunduğu alan polis bariyerleri ile çevrildi. ’Tehlikeli alan girilemez’ tabelası asılan bölgeye sivil vatandaşların girmesine izin verilmezken, bölgede polis ekipleri de nöbet tutuyor. Harabeye dönen işyerlerinin içi olayın şiddetini gözler önüne sererken, bariyerler ile yasaklanan bölgede adli ve idari soruşturma açısından incelemelerin sürdüğü ifade edildi.

CAMLAR TAKILIYOR

18 apartmandaki 200 civarında evin camlarının kırılmasına yol açan olaydan sonra Valilik Kriz Merkezi ölçülerini aldığı patlama mağdurlarının camlarını taktırmaya devam ediyor. Ölçüleri alınan evlerin camlarının takılmasına devam edilirken, patlamada hasar gören demir ve çelik kapılar ile balkon korkuluklarının da birkaç gün içerisinde yenileneceği kaydedildi.

KURBANLAR KESİLİYOR

Kentte büyük korkuya yol açan olay nedeniyle tedirginlik yaşayan ve bir çoğu işe gitmek için hazırlık yaptığı sırada evde olan vatandaşlar, sokakta olmadıkları, kayıp yaşamadıkları için dünden itibaren kurban kesmeye başladı. Bazıları koyun, bazıları ise büyükbaş hayvanı kurban olarak kesen vatandaşlar, "Yaşadığımız korkuyu anlatacak kelimeler bulamıyoruz. Gördüğümüz o korkunç manzara sonrası hayatta kaldığımız için şükrediyoruz ve bunun için kurban kesiyoruz" dedi.

EVLER SATIŞA ÇIKTI

Büyük paniğin yaşanmasına yol açan patlama sonrası, beldenin Karşıyaka Mahallesi’nde olay yeri çevresindeki bazı vatandaşlar ise evlerini satışa çıkardı. Yaşananların ardından evlerine girmeye korktuklarını ifade eden bazı vatandaşlar, "Bundan sonra kafamızda ’acaba yeniden olur mu?’ sorusu ile yaşamak istemiyoruz. Ailece büyük panik yaşadık ve halen evlerimize girmeye korkuyoruz. Bu korku ile yaşamamak için buradaki evlerimizi satıp, petrol istasyonuna uzak yerlere taşınacağız" diye konuştu.

HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

Pazartesi gününe patlama sesi ile uyanan Karaköprü Beldesi’nde, yaraların sarılmasına devam edilirken günlük yaşam da normale dönmeye başladı. Patlama sonrası yakınlarının yanına gidenler evlerine dönüp, cam kırıklarını temizlerken tedirgin olduklarını yineliyor. Enkaz kaldırma çalışması tamamlanarak patlamanın izlerinin silindiği beldede, vatandaşlar hayatın sürdüğünü belirterek, "Gerekli önlemlerin alınmasını ve bir daha böyle üzücü faciaların yaşanmamasını istiyoruz" dedi.

MAĞAZA YERLE BİR OLDU

Patlama sonrası ortaya çıkan güvenlik kameraları da yaşananları gözler önüne seriyor. Patlamanın yaşandığı yere 300 metre uzaklıktaki bir alışveriş merkezinin güvenlik kamerasında, olay anı yaşananlar izleyenleri dehşete düşürüyor. Alışveriş merkezinin birkaç farklı açıdan içini gösteren kamera kayıtlarında, patlamanın şiddeti ile önce kamera yön değiştiriyor, ardından reyonlardaki ürünler yerlere saçılıyor. Camların da kırılarak içeriye toz bulutunun girdiği görülen kayıtlarda, şiddetli patlama tüm kameraların açısının değişmesine yol açması dikkat çekerken, bu sırada dışarıda ise insanların ve araçların kaçıştığı görülüyor.

Hasan KIRMIZITAŞ- Ali LEYLAK/ ŞANLIURFA, (DHA)

2