Dünya Lübnan karışacak

Lübnan karışacak

Paylaş
Lübnan karışacak

2005 yılında gerçekleşen Refik Hariri suikastı ile ilgili BM'nin iddianamesi tamamlandı. Hizbullah liderlerinin suikasta ilgili olduğu ve haklarında tutuklama kararı çıkarıldığı ileri sürüldü

Birleşmiş Milletler, Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri suikastı ile ilgili iddianamesini tamamlayarak Lübnanlı yetkililere teslim etti. Belgelerin Lübnan Başsavcısı Said Mirza’ya sunulduğu duyuruldu. Lübnan savcılığı, suikast konusunda dört kişi için tutuklama emri çıkartıldığını duyurdu ancak isim verilmedi.

Haberin Devamı

Hariri'nin oğlu Saad Hariri gelişmeyi tarihi olarak nitelendirdi ve ülkedeki Necip Mikati liderliğindeki hükümete mahkemeyle işbirliği yapma çağrısında bulundu. Ancak bu çağrının nasıl karşılık bulacağı merak konusu. Zira henüz ayrıntıları netleşmemekle birlikte iddianamede Mikati hükümetinin ortaklarından olan Hizbullah üyelerinin suçlanması bekleniyor. Tutuklanma kararı çıkarılan kişilerin de Hizbullah’ın üst düzey isimleri olduğu tahminleri yapılıyor.

30 GÜN SÜRESİ

Mahkeme yetkililerine göre Lübnan'ın tutuklama emirlerini uygulamaya koyması için 30 gün süresi bulunuyor.

SORUŞTURMA HÜKÜMET DÜŞÜRDÜ

Hariri suikastı konusunda başlatılan uluslararası soruşturma ve mahkeme süreci Lübnan'da büyük tartışma yarattı.Mahkeme konusundaki görüş ayrılığı nedeniyle Hizbullah ve müttefikleri verdikleri desteği geri çekerek Lübnan hükümetinin düşmesine yol açmıştı.

Haberin Devamı

Hariri suikastiyle hiçbir bağlantısı olmadığını söyleyen Hizbullah, Birleşmiş Milletler destekli mahkemeyi ABD ve İsrail'in maşası olmakla suçluyordu. Hizbullah, Lübnanlı yetkililerin mahkemeyle her türlü işbirliğine son vermesi çağrısını yapıyordu.

SURİYE’NİN PARMAĞI OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR

2005 yılında Refik Hariri'nin bulunduğu araba konvoyunu Beyrut'ta hedef alan bombalı saldırı, Başbakan Hariri'nin yanı sıra 22 kişinin ölümüne yol açmıştı. Hariri suikastında Suriye’nin parmağı olduğunu öne sürülüyor. Ancak Şam hükümeti daha önce defalarca bu iddiaları reddetti.