Gündem Lüferin soyu tükeniyor

Lüferin soyu tükeniyor

Paylaş
Lüferin soyu tükeniyor

Yanlış avlanma, denizlerimizin en lezzetli balıklarından biri olan lüferin soyunun tükenmesine neden oluyor

GENÇ BALIKLAR AVLANIYOR

Yanlış avlanmanın balık stoklarındaki yaş kompozisyonunu bozduğu ve giderek daha genç balıkların avlandığı belirtiliyor. Binden fazla balık türü üzerinde araştırması bulunan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tevfik Ceylan, lüferin olgunlaşmadan avlandığını söylüyor.

YUMURTLAMA ŞANSI VERİLMELİ

Dr. Tevfik Ceylan “Aynı tür balık ebatlarına göre defne yaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer ve kofana olarak ayrı ayrı isimlendiriliyor. Bu tür, üreme olgunluğuna erişemeden henüz çinekop iken aşırı miktarda avlanıyor” dedi. Her balığa bir kez yumurtlama şansı verilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar böyle giderse lüferin soyunun tükeneceğini belirtti.

BALIK TAKVİMİ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Alparslan, balıkların avlandıkları ve tüketilmesi gerektiği aylarla ilgili şu bilgileri verdi:

* Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, minakop boldur. Midye mevsimi başlar. Tekir, kırlangıç bolca avlanır.

* Şubatta kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna dek sürer. Tekir şubatta bol çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir.

* Mart ayı kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır.

* Nisanda kalkan lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar.

* Mayısta ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit bolca çıkar.

* Haziran ayında daha az balık tutulur. Balıklar geçici olarak Karadeniz’e gider.

* Temmuzda sardalya mevsimi başlar. Tekir, barbunya tadını devam ettirir.

* Ağustos çingene palamudunun zamanıdır. Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz yine nefis lezzetlidir.

* Eylülde sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.

* Ekimde balığın her çeşidi bollaşır.

* Kasımda ekimdeki bolluk devam eder.

* Aralıkta uskumru, lüfer, palamut yağlı olduklarından her yemekleri yapılır. Tekir boldur, hamsinin lezzetli zamanıdır.

Gökhan KARAKAŞ

2