Dünya Lüks jet ve puro bakanlıktan etti

Lüks jet ve puro bakanlıktan etti

Paylaş
Lüks jet ve puro bakanlıktan etti

Küresel mali krizin pençesindeki Fransa'da hükümet, bütçe açığını kapatmak için kamu harcamalarını kıstı. Ancak bakanlar lüksten geri adım atmadı

Kemeri sadece halk sıktı

Haberin Devamı

Küresel mali kriz nedeniyle bir çok Avrupa ülkesi gibi Fransa da kemer sıkma politikasına başladı. Geçen yılın bütçe açığı 138 milyar euro’ya çıkınca Cumhurbaşkanı Sarkozy, kamu kuruluşlarını, bütçe açığının kapatılması için tasarruf yapmaya çağırdı.

Sarkozy, kabinedeki bakanlardan da harcamalar konusunda topluma örnek olmalarını istedi. Kriz nedeniyle ülkedeki 5 milyon memura temmuz ayında sadece yüzde 0.5 oranında zam yapan hükümet, 2011 yılında ise hiç zam yapmayacağını açıkladı.

Siyasetçiye güven yok

Hükümetin çabasına rağmen bakanlar lüksten vazgeçmedi. Fransızca’nın geliştirilmesinden sorumlu Bakan Alain Joyandet, geçen martta 116 bin euro’ya kiraladığı özel jet ile bir konferans için Haiti’ye gitmişti.

Haberin Devamı

Kentlerin gelişmesinden sorumlu Bakan Christian Blanc ise içtiği puroların 12 bin euro’luk faturasını devlete ödetmekle suçlanıyordu. Basının ve halkın tepkisi üzerine, iki bakan önceki gece istifa etti. Sarkozy istifaları kabul etti. Fransız halkının yüzde 64’ü siyasetçilerin yolsuzluğa bulaştığına inanıyor.