Ekonomi Lüks tüketim 2011'den umutlu

Lüks tüketim 2011'den umutlu

Paylaş
Lüks tüketim 2011'den umutlu

Geçen yıl yarıya inen lüks tüketim, Çin sayesinde bu yıldan umutlu ancak, kriz öncesi döneme 2011 yılından önce dönüş beklenmiyor

Richemont, Burberry, Swatch, Estee Lauder, Tiffany ya da Remy Cointreau gibi ABD’li ve Avrupalı şirketler daha önce beklentilerin üzerinde rakamlarını açıkladı.

Lüks sektöründe uzman Joelle de Montgolfier, "Uçurumun dibini gördük" diyerek, yüzde 1’lik büyüme beklentisiyle 2010 yılının istikrar yılı olacağını ifade etti. Montgolfier, 2011 yılında ise lüks sanayinin tekrar hareketleneceğini belirtti.

Kepler Capital Markets’den uzman Catherine Rolland ise 2009 yılında yaklaşık yüzde 10 düzeyinde bir daralma olan sektörde, çok güçlü bir ihtimalle bu yıl yüzde 2 dolayında bir büyüme beklendiğini dile getirdi.

Rolland, 2011 yılında ise sektörde bu yıla göre yüzde 6-8 aralığında büyüme tahmininde bulundu. Catherine Roland, Çin’in sektörün büyümesi açısından itici güç olduğunu belirterek, Kuzey Amerika pazarında düzelme eğiliminin küresel pazardaki büyümeye bağlı olduğunu ifade etti.

Bölgelerde krizi aşamayan lüks tüketim, saat, mücevher ve şarap gibi sektörlerde de aynı sorunu yaşıyor. Örneğin konyak şampanyaya göre, lüks mücevher ise saate göre daha çok satış kaydetti. Moda ve deri sektörü ise krizden daha az etkilendi.

Haberin Devamı