Fatih Öztürk LYS sakin geçti
HABERİ PAYLAŞ

LYS sakin geçti

Üç gündür tüm Türkiye’nin gözü kulağı Lisans Yerleştirme Sınavı’ndaydı. Biliyorsunuz LYS’ye birkaç gün kala YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, devletin üst düzey bir görevlisinin sınav sorularının çalınıp bir AK Parti milletvekilinin e-mail adresinden tüm Türkiye’ye dağıtılacağı ihbarını aldığını açıkladı. O açıklama sınava girecek öğrencileri, velileri huzursuz etti ancak korkulan olmadı. Umudumuz sonrasında da bir sıkıntının çıkmaması… 1974 yılından bu yana uygulanan üniversite giriş sınavının en farklısı olan LYS, adayların farklı günlerde yapılan oturumlarda faklı testleri çözmelerini hedefliyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

YGS sonrasında sürekli tartışılan ve nasıl yapılacağı merak konusu olan LYS’nin ilk adımı olan Sosyal Bilimler ve matematik sınavları yapıldı. Sınavda adaylara YGS’den farklı olarak seçenekleri büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe sıralanmış ancak soruları yer değiştirilmiş kitapçıklar, üzerinde aday resmi ve ismi olmadan rastgele dağıtıldı. Bilfen Lisesi bölüm başkanları LYS’nin ilk adımı olan matematik sınavının lise müfredatına uygun olduğunu belirterek şu yorumu yaptılar:

“Okul derslerine düzenli çalışan bir öğrenci bu sınavdaki soruları rahatlıkla çözebilirdi. Sorular lisenin tüm konularına dağıtılmıştı. Ancak yeni müfredattaki etkinlik tabanlı soruların sınavda çıkmaması kafa karıştırdı. Bu sorular önümüzdeki yıllarda yeni müfredatın okullarda uygulanamamasına neden olabilir. Sınav bu yönüyle çok iyi bir uygulama olmamıştır.” Pazar günü gerçekleştirilen LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı ise uzmanlarımıza göre felsefe sorularıyla öğrencileri zorladı. Psikoloji, sosyoloji ve mantık konularını çalışmış ve kavramış olan öğrenciler soruları çözebildi ancak konuları kavrayamayan öğrenciler çok zorlandı.

Tarih sorularının genelinde öğrencilerin genel tarih bilgilerine yer verilmiş. Tarih sorularında bilgi yerine bilgiyi kullanma ve yorumlamaya öncelik verilirken, kültür tarihini ön çıkaran güncel ağırlıklı sorular sorulmuş. Coğrafya soruları ise tüm lise müfredatını kapsıyordu. Sorular daha çok güncel konularla ilişkilendirilmiş olup genel kültür birikimini de gerektiriyordu. Yani yine çalışan kazandı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder