Gündem LYS sonuçları 20 gün içinde açıklanacak

LYS sonuçları 20 gün içinde açıklanacak

Paylaş
LYS sonuçları 20 gün içinde açıklanacak

YÖK Başkanı açıkladı; LYS sonuçları değerlendirilmeye başlandı... Sonuçların açıklanması için 20 günlük bir süreye ihtiyaç var

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarının 20 güne kadar açıklanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'i idari hataları bulunduğu gerekçesiyle eleştiren Özcan, ''bu nedenle idari disiplin soruşturması açılmasını istediğini ancak YÖK Genel Kurulu'nun buna gerek görmediğini söyledi. Özcan, ''Ben olsam ayrılırdım. O Ali Bey'in bileceği iş. Kendisini nerede gördüğünü bilmiyorum'' dedi.

Özcan, önceki ve geçen hafta sonu gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) sonuçlarının değerlendirilmeye başlandığını belirterek, ''15 gün içinde okuyacaklar. Zannediyorum 20 gün içinde de öğrenciler duyar. ÖSYM Başkanı bu sefer biraz çabuk biteceğini söyledi. 15 gün içinde okunur, kontrolleri yapılır ve 20 günü bulur'' diye konuştu.

ÖSYM Başkanı Demir ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Özcan, YÖK Genel Kurulu'nun 23 Haziran Perşembe günü yaptığı toplantıda, ÖSYM Başkanı Demir'e Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca istenen soruşturma izninin görüşüldüğünü anımsattı. Toplantıda YÖK üyelerinden oluşan komisyonun raporunda teklif edilen ceza soruşturması ile disiplin soruşturması açılması konusunun oylandığını anlatan Özcan, kendisinin, Ali Demir için ceza soruşturmasına ''hayır'', disiplin soruşturmasına ''evet'' yönünde oy kullandığını söyledi.

Haberin Devamı

Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ancak oylamada 8'e 10 kaybettik. Yani 10 kişi disiplin soruşturması da açılmamasını istedi. Ali Bey'in idari bazı hataları vardı. Üst üste gelen aksaklıklar, bunların önlenememesi, idari bir zaafiyete delalet ediyordu bana göre. Ben onun için disiplin soruşturmasına 'evet' dedim. Ceza soruşturmasına gerek yoktu gerçekten. İnsanlar zarar görmedi, devlet zarar görmedi. Kimseye çıkar sağlanmadı. Yani suçu gerektiren, suçun unsurları dediğimiz unsurlar gerçekleşmemişti. Onun için soruşturma izni vermek gerekmiyordu. Ama disiplinle ilgili bazı şeyler vardı. Ben onu daha çok Ali Bey'in aklanması için düşünmüştüm, iyi olur diye. Şimdi insanların aklında her zaman 'Acaba bir kusuru var da affedildi mi' diye bir endişe kalacak. Eğer böyle bir disiplin kurulu soruşturması yapılsaydı belki o endişeden kurtulacaktı, daha rahat hareket edebilecekti. Ben öyle hissettim. Onun için disiplin soruşturmasına 'evet' demiştim ama arkadaşlar öyle düşünmediler.''

Haberin Devamı

''Bu durumda kamuoyunun aklında bir soru işareti kaldı mı kalmadı mı?'' sorusuna Özcan, ''Kalabilir. Eğer disiplin soruşturması olsaydı daha iyi olurdu. Belki küçük bir ceza alırdı ama halkın, kamunun hissettiği o endişeleri giderirdi bence'' yanıtını verdi.

''Ali Demir'in ÖSYM'den ayrılması gerekir mi?'' sorusu üzerine Özcan, ''O konuda ben birşey söyleyemem ama ben olsam ayrılırdım. O Ali Bey'in bileceği iş. Kendisini nerede gördüğünü bilmiyorum. İşleri iyi yaptığını mı düşünüyor, iyi yapamadığını mı düşünüyor. Kusurlu olduğunu mu olmadığını mı düşünüyor onu bilemem. Kendi karar vereceği iş. Yakında karar verir herhalde'' dedi.

''Hangi yönde karar vermesini bekliyorsunuz?'' sorusuna Özcan, ''Onu da söylemeyeyim. Ama ben söyledim, 'ben olsaydım bırakırdım' dedim'' karşılığını verdi.

''AFFEDİLİR GİBİ DEĞİL''

Haberin Devamı

ÖSYM'de birçok olayın üst üste geldiğine işaret edilerek, ''Bunlar bir tesadüf mü yoksa başka bir nedeni olduğunu düşünüyor musunuz?'' sorusunu Özcan, şöyle yanıtladı:

''Çoğu eski elemanların çalışmasından kaynaklı. Belki de insanlar çok uzun süre aynı işi yaptıkları için, hani işletmelerde 'körlük' denilen birşeyden bahsedilir, yeni durumları ortaya çıkan problemleri görememek gibi birşey. Belki öyle birşey oluyor zannediyorum. Çünkü son Seviye Tespit Sınavı ile ilgili hata gerçekten o sınavdan sorumlu olan arkadaşın geçen sene sorduğu 75 soruyu hatırlayamamasından kaynaklanıyor. Yani ben düşünüyorum, ben hocayım üç sene, beş sene önce sorduğum soruyu hatırlıyorum nasıl oluyor da böyle çok önemli bir imtihanda bir hoca, yani testi yapan, ondan sorumlu olan bir hoca 75 sorunun daha önce çıktığını hatırlayamıyor. Ben bunda bir kasıt olduğunu düşünüyorum kesinlikle. Böyle birşey olamaz. Bir hoca bir sene önce sorduğu hatırlar. Hele böyle önemli bir sınavsa Seviye Tespit Sınavı gibi, hatırlar. Yani 75 soruyu hatırlamamak gibi birşey olamaz. Affedilir gibi birşey değil.''

Haberin Devamı

Özcan, Seviye Tespit Sınavı'nda 75 sorunun bir önceki yılın sorularıyla aynı olması konusunda soruşturma açıldığını ifade etti.

''Matbaa ile ilgili sıkıntı var mı?'' sorusu üzerine Özcan, ''Matbaa ile ilgili hiçbir şey yok. Matbaada olduğunu zannetmiyorum bu işlerin'' dedi.

ÖSYM'nin, METEKSAN matbaası ile çalışmaya devam edip etmeyeceği konusunda Özcan, ''Etmemesi için bir neden görmüyorum. Gayet iyi gidiyorlar'' diye konuştu.

ÖZCAN'DAN DGS AÇIKLAMASI

Özcan, beraberinde mesleki eğitimden sorumlu YÖK üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ile birlikte OSTİM'e gitti. Burada işletmeleri ziyaret ederek makineler ve üretilen malzemeleriyle ilgili bilgi alan Özcan, makine başına geçerek ''kaynak'' yaptı. Özcan, staj yapan öğrencilerin sorunlarını dinledi. Öğrenciler, Özcan'a staj süresinin kısalığından yakındı.

Özcan, mesleki teknik eğitimin geliştirilmesi yönünde adımlar attıklarını söyleyerek, üniversite-sanayi işbirliğini artıracak düzenlemeler yapıldığını belirtti. Öğrencilerin meslek yüksekokullarından mezun olduktan sonra iş bulmalarının garanti olduğunu kaydeden Özcan, eğer lisansa devam etmek isterlerse de dikey geçiş sınavına girerek eğitimlerini sürdürebildiklerini anlattı.

Dikey Geçiş Sınavı kontenjanlarının geçen yıl 5 binden 12 bine çıkarıldığını, bunu da öğrencileri teşvik etmek için yaptıklarını ifade eden Özcan, bu sınavın kaldırılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Mikron firmasını gezen Özcan'a burada üretilen bir elektro gitar hediye edildi. Gitarla poz veren Özcan, Türkiye'de sanayinin bu kadar gelişmiş olmasından memnunluk duyduğunu dile getirdi.