Ekonomi Maaşa garanti

Maaşa garanti

Paylaş
Maaşa garanti

Çalışıyorken işten ayrılan sigortalıların aklına ilk gelen İşkur'dan alacakları işsizlik maaşı. Fakat elinde olmayan sebeplerle işsiz kalan ve gerekli şartları sağlayan sigortalılara Ücret Garanti Fonu kapsamında da maaş ödeniyor

Yılda 600 bini buluyor

Haberin Devamı

Türkiye’de 2 milyona yakın şirket var. Bu şirketlerde çalışanların sayısı resmi rakamlara göre 26 milyon. Her gün onlarca işletme veya esnaf maddi sıkıntı, pazar kaybı, karşılıksız çek, haciz gibi nedenlerle kepenk kapatıyor. Yılda 30 bin şirket kapanıyor. Ortalama 20 çalışanla bu yılda 600 bin kişi demek. Batan şirketler işçileri mağdur ediyor. İşçiler kıdem tazminatını alamadıkları gibi geçmiş dönem maaşlarından da oluyor.

Alacaklar korunuyor

Bu sıkıntıları yaşayan işçilerin alacaklarını garanti altına almak için 2003’te ‘Ücret Garanti Fonu’ kuruldu. Fon, işçilerin ücretlerini, işverenin kötü yönetimine ve ekonomik kriz koşullarına karşı koruyor. Fon’dan yararlanmak için belli şartlar gerekiyor. Öncelikle işçi işsizlik sigortasına tabi olmalı. Yani işçinin bir sözleşmeyle çalıştırılması, bir işverene bağlı olarak çalışması ve SSK’sının olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Üç ay ödeniyor

İşçilerin, yukarıda bahsettiğimiz durumlarda fondan yararlanması için işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son 1 yılda, işçinin o işyerinde çalışıyor olması şartı söz konusu. Ayrıca, işverenin iflas etmesi nedeniyle işçinin ücret alacağı olmalı. Ücret Garanti Fonu, işçilerin yalnızca iflas tarihinden geriye dönük ödenmemiş üç aylık ücret alacağını kapsıyor.

Başvuru nasıl yapılır?

İşverenin batması halinde gerekli koşulları sağlayan işçilerin hemen İşkur’a başvurması gerekiyor. Başvuru esnasında işverenin ücret ödeme güçlüğüne düştüğünü gösteren belge veya mahkeme kararıyla İşkur’dan alınan ‘işçi alacak belgesi’ kuruma elden teslim edilecek. Başvuruları değerlendiren İşkur’un uygun bulması halinde, ödemeler başvuru yapılan ayın sonuna kadar alacaklının hesabına yatırılıyor. Bu yıl 10 bine yakın kişiye ödeme yapıldı.

Üst limit 23 bin TL

İşçiye bu durumda ödenecek ücrette üst sınır var. Fondan ödenecek ücret, 2015 yılının ilk 6 ayı itibarıyla günlük 260.3 TL’nin üstünde olamıyor. Bu kapsamda en fazla 90 günlük ödeme yapılacağından, ödenecek ücret 23.427 TL’yi geçemiyor. Dolayısıyla işçinin aylık ücreti 7809 TL’nin üzerinde olsa bile fondan alabileceği ücret bu rakamın üzerine çıkamıyor.

Haberin Devamı

Posta