Gündem Maaşın yarısı mağdur eşe

Maaşın yarısı mağdur eşe

Paylaş
Maaşın yarısı mağdur eşe

Maaşın yarısı mağdur eşe

Diyarbakır’da eşine şiddet uygulayan belediye işçisinin maaşının yarısı eşine ödendi.

Haberin Devamı

Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Hafize İpek, belediyede düzenlediği basın toplantısında, daha önce sendika ile yaptıkları toplu iş sözleşmesine "aileyi koruma" adı altında bir maddenin eklendiğini hatırlatarak, sözleşmenin 93. maddesinin "eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan çalışanın maaşının yüzde 50’si eşine verilir" olduğunu söyledi.

İpek, bu kapsamda birkaç gün önce belediyede çalışan sözleşmeli temizlik işçisi F.A’nın (48) eşinin belediyeye başvurarak, eşinden şiddet gördüğü yönünde bir beyanda bulunduğunu ifade ederek, araştırmaların ardından kadının şiddet gördüğünü doğrulayan tespitlere ulaşıldığını bildirdi.

Bunun üzerine toplu iş sözleşmesinde yer alan maddeyi işleme koyduklarını kaydeden İpek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Belediye personelimizin eşine şiddet uyguladığını tespit etmemiz sonrasında F.A’nın bin 500 liranın üzerindeki bir aylık maaşının yarısını bir kereye mahsus olmak üzere şiddet gören eşine ödedik. Ancak şiddetin devamı halinde bu uygulama sonraki aylarda da sürecek.
Sözleşme imzalandığından bu yana Diyarbakır’da ilk uygulanan ceza oldu. Şiddetle ilgili bir beyan olduğu takdirde bu maddenin doğrudan işleme koyulacağını çalışanlarımıza önceden duyurmuştuk."

"ŞİDDETİ ASLA ONAYLAMIYORUZ"

İpek, toplu iş sözleşmesinde yer alan maddeyi uygulamaları için erkeğin eşine uyguladığı şiddetin boyutunun önemli olmadığına dikkati çekerek, burada önemli olan tek şeyin kadının rencide olması, şiddet gören çocuk ve kadınların psikolojik anlamda yıkıma uğraması olduğunu söyledi.

Amaçlarının eğitim ile "şiddete dur" diyebilmek olduğunu kaydeden İpek, şöyle konuştu:

"Cezayı uyguladığımız F.A. da son derece pişman olduğunu belirtti. Şiddet uygulamaya devam ettiği sürece aynı cezayı almaya devam edeceğini biliyor. Eşine şiddet uygulamaya yeltenenler için bu ceza aynı zamanda emsal teşkil ediyor. Şiddeti asla onaylamıyoruz. Eşine şiddet uygulayan personelimiz dahi olsa şiddet gören kadının sonuna kadar savunucusu olmaya devam edeceğiz. Şiddetin topyekün önlenmesinin uzun vadede eğitim ile mümkün olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda ileri ki günlerde belediyemizde çalışan erkek personele yönelik toplumsal cinsiyetle ilişkili eğitim çalışmaları düzenleyeceğiz. Bu çalışmalarda şiddeti önleme yöntemlerini belediye personeli ile görüşerek ortaya koymaya çalışacağız."

Haberin Devamı