Gündem Maden Mühendisleri Odası'ndan flaş iddia: Şırnak'taki o ocak kaçak değil

Maden Mühendisleri Odası'ndan flaş iddia: Şırnak'taki o ocak kaçak değil

Paylaş
Maden Mühendisleri Odası'ndan flaş iddia: Şırnak'taki o ocak kaçak değil

Dün Şırnak'ta göçük nedeniyle 7 işçinin öldüğü kömür madeninin kaçak işletildiği açıklanmıştı, ancak TMMOB Maden Mühendisleri Odası'ndan flaş bir iddia geldi: Bu ocak yıllardır Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından özel sektöre ihale usulü veriliyor. 2017 yılının martında en son ihale yapıldı ve özel bir firma işi aldı. Bu ocak kaçak olsa resmi kurum ihale edemez

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, dün göçük nedeniyle 7 işçinin öldüğü Şırnak'taki kömür madeni ocağına dikkat çekerek, "Şırnak'taki bu ocak yıllardır Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından özel sektöre ihale usulü veriliyor. 2017 yılının martında en son ihale yapıldı ve özel bir firma işi aldı" dedi. Yetkililerin "Bu ocak kaçak" deyip sorumluluktan sıyrılmaya çalıştıklarını öne sürdü.

'3 YIL ÖNCESİNİN TEKRARI'


Şırnak'taki kömür madeni ocağında meydana gelen göçük nedeniyle 7 maden işçisinin hayatını kaybetmesi ve 1 işçinin ağır yaralanması ile ilgili olarak bir değerlendirme yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, 3 yıl öncesinin tekrarının yaşandığını söyleyerek, yapılan tüm uyarılara karşın kazaların sonlanmadığını söyledi.

3 yıl önce, Soma'da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın davası için İzmir'den Akhisar'a gittikleri sırada, Şırnak'taki aynı maden ocağında benzer bir kazanın yaşandığını hatırlatan Yüksel, "Biz 'Soma faciası milat olsun' dedik. Ancak ne yazık ki 3 yıl öncesinin tekrarı yaşanıyor.


Şırnak'ta yasağa rağmen kömür çıkardılar; 4 yılda 18 işçi öldü!


3 yıl önce tam bu zamanlar Şırnak'ta aynı madende 5 maden emekçisi yaşamını kaybetmişti. Tüm uyarılara rağmen başta iktidar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm yetkili makamlar bilim ve teknolojiyi reddetti. Ne yazık ki aynı facialar yaşanıyor. Bu kazalara politik nedenler, özelleştirme ve taşeronlaştırma ile birlikte denetimsizlik neden oluyor. Şırnak'taki bu ocak yıllardır Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından özel sektöre ihale usulü veriliyor. 2017 yılının Mart'ında en son ihale yapıldı ve özel bir firma işi aldı" diye konuştu.

'OCAĞIN GÜVENLİ OLMADIĞI ÇOK AÇIK'


Madencilikte taşeronlaştırmanın çok yaygın olduğunu belirten Yüksel, "İşler yolundayken orada çalışanlara taşeron deniyor. Kaza olunca 'kaçak üretim yapıyor' deniyor. Geçen gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kaza yaşanan bu ocağın 2013 yılında kapatıldığını açıkladı. Ancak 2017 yılında yine kamu kurumu tarafından ihale edilmiş. Kaza varsa bilim ve teknik açıdan ihmal vardır. Ocağın fotoğraflarına baktığınızda ocağın güvenli olmadığı çok açık. Bırakın üretimi ocağa hiç yaklaşılmaması gerekiyor. Bir tarafta su birikintileri, bir tarafta yüksek şevler, kontrolü yapılmayan çalışma alanları var.

'KAÇAK OLSA RESMİ KURUM İHALE EDEMEZ'


Oysa bu ocağın 1 kilometre yakınında bir kontrol noktası var. Kömür işletmelerinin kantarından bu kömürler geçiyor. Bölgede çalışan işyerlerine satılıyor. Hatta yerelden bize gelen duyumlara göre, bu kömürler resmi kurumlara satılıyor. Üretilirken kaçak, satılırken nasıl yasal oluyor? Bu ocak 'kaçak' deyip yetkililerin sorumluluktan sıyrılmaya çalışması kabul edilemez. Bu ocak kaçak olsa resmi kurum ihale edemez" dedi.

Türkiye'de son yıllarda tehlikeli görünen pek çok ocağın tedbir alınmak üzere kapatıldığını, ancak kamu kurumlarının 'kapattık' demesine karşın üretimin devam ettiğini iddia eden Yüksel, "Kapatma kararlarını uygulayacak kaymakamlıktır, valiliktir, polislerdir. Kapatılınca üretimin de durdurulması gerekir. Üretim durdurulmadıktan sonra çalışmaların devam etmesi çok daha tehlikeli, çünkü gözetimden de uzak oluyor" diye konuştu. Yüksel İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle düzenlenen MINEX-7. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı'na hükümet ve siyasi parti temsilcilerinden bir katılım olmadığını belirtip, bu duruma da tepki gösterdi.

Mücahit BEKTAŞ / İZMİR, (DHA)