Gündem Maden ocağında bulunan mamut fosilleri, 2 milyon yıllık çıktı

Maden ocağında bulunan mamut fosilleri, 2 milyon yıllık çıktı

Paylaş
Maden ocağında bulunan mamut fosilleri, 2 milyon yıllık çıktı

Samsun'un Ladik ilçesinde eski bir maden ocağında tesadüfen bulunan fosillerin, yapılan inceleme sonucu 2 milyon yıl önce yaşamış bir mamuta ait olduğu tespit edildi

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ünal; "Ladik ilçesinde bulunan fosillerin 2 milyon yıl önce yaşamış mamut, mamut dişi ve at dişleri olduğu belirlendi. İlçede özel bir firma tarafından uzun yıllar işletilen ancak son 10 yıldır atıl bekleyen linyit kömürü madeninde 4 yıl önce bazı fosiller çıkarıldı" dedi.

Haberin Devamı

Bulunan parçaların neye ait olduğunun bulunması için Maden Tetkik Arama (MTA) Tabiat Tarihi Müzesi ile irtibata geçtiklerini belirten Ünal, şöyle konuştu: "Bilim adamları ilk gözlemlerinde fosillerin Akdeniz Mamutu’na ait olduğunu tespit etti.Bunu da fosiller arasında bulunan ve bu hayvanların karakteristik özelliklerinden birisi olan sağ üst çenedeki son azı dişinden anlamışlardı. Söz konusu fosillerin yaşının tespit edilmesi, yakından incelenmesi gerektiği bize bildirildi. Biz de MTA’yla irtibata geçtik ve fosiller yaklaşık 1 yıl incelendi."

Fosiller Samsun’da sergilenecek

Fosilleri MTA Tabiat Tarihi Müzesi Paleontoloji Birim Yöneticisi Ebru Albayrak’ın incelediğini belirten Ünal, şunları kaydetti:"Ladik ilçesinde bulunan fosillerin 2 milyon yıl önce yaşamış mamut, mamut dişi ve at dişleri olduğu belirlendi. Ladik’in geçmişte erken pleistosen döneminde yaklaşık 2 milyon yıl önce mamut ve atlar için uygun bir iklim ve bitki örtüsüne sahip olduğu tespit edildi. Ayrıca bu fosiller ile gelecekte bu bölgede daha ayrıntılı çalışma yapılması durumunda önemli fosillerin elde edilebileceği belirtildi."

Haberin Devamı

Ünal, fosillerin Samsun’da müzede sergileneceğini sözlerine ekledi.