Gündem Madenciler için umutlu bekleyiş sürüyor

Madenciler için umutlu bekleyiş sürüyor

Paylaş
Madenciler için umutlu bekleyiş sürüyor

Edirne Keşan'da bir madende çıkan yangının ardından ocakta mahsur kalan 3 işçi için umutlar taze tutuluyor

Edirne´nin Keşan İlçesi'ne bağlı Küçükdoğanca Köyü´ndeki Kale Madencilik Şirketine ait kömür ocağında raylar döşenirken yapılan kaynağın çıkardığı kıvılcımın ardından başlayan yangını ekipler kontrol altına almaya çalışıyor.

İtfaiye ekipleri 900 metre uzunluğundaki hortumu yangının çıktığı yere saldı ve yaklaşık 200 ton su bastı. Ocağa giren kurtarma ekipleri ise 2 gündür mahsur kalan 3 işçiye ulaşmayı henüz başaramadı. İşçilerin mesai arkadaşları, kömürü kırmak için kullanılan ve hava ile çalışan kömür tabancasının ucundaki hortumu işçilerin keserek çıkardığı ve buradan gelen oksijenle hayatta kaldıklarına inandıklarını söylediler.

Haberin Devamı

'BURADA ÇOK GAZ VAR YARDIM EDİN'

Raylar döşenirken yapılan kaynaktan çıkan kıvılcımın ardından önceki gün 850 metre derinliğinde yangın çıkmış ve ardından meydana gelen göçükte 36 yaşındaki Yunus Aktaş, emekliliğine 1 ay kalan 48 yaşındaki Halil Açıkgöz ve 31 yaşındaki Volkan Hamarat 1057 metre derinlikte mahsur kalmıştı.En son önceki gün megafon ile ulaşılan işçilerden Volkan Hamarat ´Burada çok gaz var bize yardım edin´ diye yardım istemişti. Bunun üzerine ocağın sonu olan 1057 metre derinlikteki 'Ayna' adı verilen bölgeye gitmeleri istenilen işçilerden bir daha haber alınamadı.

Zonguldak'tan gelen Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK), Sivil Savunma, İtfaiye ve sağlık ekipleri hazır olarak ocak çevresinde bekletildi. İtfaiye ekipleri yaklaşık 900 metre uzatılan hortum ile ocağın içine 200 ton su basarken,raylı vagon ile 850 metredeki göçüğün bulunduğu yere inen kurtarma ekibinde görevli personel ise göçükten çıkan molozları vagona yükleyerek tahliye etmeye çalıştı. Bu çalışma ise aralıksız devam ediyor.

Haberin Devamı

OCAĞIN SONUNA KAÇTILAR

Ocakta havalandırma olduğunu belirten işçiler, göçüğün meydana geldiği yerde mahsur kalan 3 işçinin göçük alanından uzaklaştığını ve ocağın sonu olarak bilinen bölgeye gittiklerini tahmin ettiklerini söylediler. İşçiler, "Göçüğün meydana geldiği yerden sonra havalandırma var ve sürekli çalışıyor. 3 arkadaşımız oldukça tücrübelidir. Biz onların güvenli bölgeye geçtiklerini ve kömür kırmakta kullandığımız havalı kömür tabancasının makineye bağlı olan hortumunu keserek havayı bulundukları bölgeye verdiklerini düşünüyoruz. bu makineye bağlı olan kompresör aralıksız çalışıyor. Kompresörün gösterdiği basınçta bizim bu düşüncemizi doğruluyor. Umudumuz sürüyor. 3 arkadaşımızda sağ çıkacaklar"dediler.

Uzun yıllar maden işçisi olarak çalışan ve çalıştığı ocaktan çıkınca 2 ay önce inşaat işçiliği yapmaya başlayan mahsur kalan işçilerden Volkan Hamarat'ın amca oğlu Talat Hamarat, kuzeninin tecrübeli bir madenci olduğunu ve daha öncede göçükte mahsur kaldığını belirterek, "Ben inanıyorum mutlaka hayattalar. Kuzenim ve diğer işçiler oldukça tecrübeliler. İnşallah sağ olarak ocaktan kurtarılacaklar"dedi.

Haberin Devamı

Fırat KESKİNKILIÇ-KEŞAN, (Edirne)DHA)