Gündem Madencilerin su çilesi

Madencilerin su çilesi

Paylaş
Madencilerin su çilesi

Borç yüzünden TTK'nın elektriği kesilince su pompası çalışmadı ve bu görüntü oluştu

Zonguldak'ın Kozlu Beldesi’nde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğü’nün su pompaları, belediyenin elektrik borcu nedeniyle çalışmayınca, maden ocağından eli yüzü kömür karası içinde çıkan işçiler kantinden aldıkları 1.5 litrelik sularla ve kolonyalı mendillerle temizlenmeye çalıştı.

Haberin Devamı

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında dün 07.00- 15.00 vardiyasında çalışan 500 işçi, mesai saati bitiminde su sürprizi yaşadı. Yerin metrelerce altında gün boyu çalışan ve eli yüzü kömür karası içinde ocaktan çıkan işçiler, müdürlük binasının alt katındaki banyolara yöneldi. İş kıyafetlerini çıkarıp, ellerine aldıkları sabun, şampuan ve havlularıyla banyolara giren işçiler, suların akmadığını görünce şoke oldu.

KOLONYALI MENDİL VE DAMACANA

İşçilerin büyük bölümü suların akmasını beklerken, bazıları müessese içindeki kantinden satın aldıkları 1.5 litrelik sularla, kimileri de müessese içinde buldukları damacanalardaki sularla temizlenmeye çalıştı. Madencilerin bazıları da, yanlarında bulunan kolonyalı mendillerle el ve yüzlerini sildikten sonra evlerinin yolunu tuttu. Bekleyen madenciler ise yaklaşık yarım saat sonra gelen sularla banyo yaptı.

Haberin Devamı

TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, geçen hafta cuma gününden sonra bugün ikinci defa su sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Kozlu Belediyesi ile 2000 yılında yaptıkları protokol ile müessesenin mevcut su deposu ve su şebekesini üzerindeki arsalarla birlikte belediyeye devir ettiklerini belirten Eroğlu, karşılığında ise belediyenin ücretsiz su taahhüdünde bulunulduğunu kaydetti. DSP’den istifa eden bağımsız belediye başkanı Ali Bektaş’ın, şimdi bu protokolü bozmak istediğini belirten Eroğlu, “Bu yüzden belediye, kurumu mahkemeye verdi. Mahkeme sürüyor. Geçen cuma günü müessesemizin su vanaları kısıldı. Bugün ise belediyenin, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye (Bedaş) olan borcu nedeniyle elektriği kesildi. Bedaş elektriği kesince, su pompası çalışmadı ve suyumuz kesildi. İşçilerimiz de mağdur oldu” dedi.

SU DEPOLARI DOLDURULDU

Kurum yöneticilerinin girişimi ile Bedaş’ın geçici olarak elektriği verdiğini kaydeden Kazım Eroğlu, bundan sonra bu tür sıkıntıların yine yaşanabileceğini, bu yüzden bazı önlemler almak için çalışma başlattıklarını söyledi. 3 vardiya halinde 1650 işçi çalıştırdıklarını anlatan Eroğlu, “Şimdi müessese içindeki mevcut 150 metreküplük su depomuzu dolduruyoruz. Bu bizi 2 vardiya idare eder. Ayrıca 40 tonluk yedek bir depo siparişi verdik. Bu depoyu da en geç pazartesi günü faaliyete geçireceğiz. İtfaiye araçlarıyla sürekli olarak bu depomuzu dolu tutmaya çalışacağız” diye konuştu.

Ersin ERCAN- Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, (DHA)

Haberin Devamı