Gündem 'Madenden çıkmama' eylemi sona erdi

'Madenden çıkmama' eylemi sona erdi

Paylaş
'Madenden çıkmama' eylemi sona erdi

Zonguldak Üzülmez'de bu sabah vardiyaları biten 300 işçi kendini madene kilitleyerek; yeni vardiyaya gelenler ise madene inmeyip dışarıdan destekleyerek, çalışma şartlarının düzeltilmesi için eylem yapmıştı. Verilen sözler üzerine eylem saat 14.30 sularında sona erdi

TTK Genel Müdür Yardımcıları İsmail Güner ve Mustafa Şimşek ile görüşmesi sonunda işçilere açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, taleplerinin karşılanacağını bildirdi. Bunun üzerine işçiler, saat 14.30’dan itibaren gruplar halinde ocaktan çıktı.

Sabah 08.00’de ocakta iş başı yapması gereken ve ocak önünde bekleyerek eyleme destek veren gündüz vardiyasındaki işçiler de mesailerinin bitimine 1.5 saat kala eylemin sona ermesiyle ocağa girmeden evlerine gitti.

>> EYLEM BÖYLE BAŞLADI... NE TALEP EDİYORLAR? (Tıklayınız)


Eylem sırasında yerin 170 metre altında bekleyen işçilerden Mustafa Telli fenalaştı. Telli, arkadaşları tarafından ocaktan çıkarılarak ambulansla Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Telli’nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

’MADENCİNİN ÜZERİNDE İŞ BASKISI VAR’

Eylemin ardından gazetecilere açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, madencilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle ocaktan çıkmama haklarını kullandığını söyledi. Alabaş, "İşçi arkadaşlarımızın, yer altında ’fayton’ dediğimiz işçileri taşıyan aracın geç geldiği, bu nedenle giriş çıkış saatlerinin uzadığı, sağlıklı giriş çıkış koşullarının oluşmadığı, ayrıca kapıların kilitlenmesiyle iş baskısı oluşturulduğu yönünde şikayetleri vardı. TTK yetkilieriyle yaptığımız müzakelerer sonunda olay tatlıya bağlandı" dedi.

3 BİN İŞÇİ AÇIĞI VAR


Madencinin moral ve motivasyonunu etkileyen unsurların başında iş baskısı geldiğini vurgulayan Alabaş, "TTK’nın 3 binin üzerinde işçi açığı var. 2012’de, 4 bin 492 işçi alımı için hazineye başvurdu kurum. O günden bu yana 850 işçi emekli oldu. 3-4 kişinin yapması gereken işi 1, 2 kişi yapmaya başladı. Bu da arkadaşlar üzerinde ciddi anlamda iş baskısı oluşturmaya başladı. Kapı kilitlenmesi, cezavi görüntüsü veren bir durum. Madencinin bu şikayetlerinin iyileştirilmesi yönünde söz aldık" diye konuştu.

DHA