Gündem Madımak'ta ölen İnci Türk anıldı

Madımak'ta ölen İnci Türk anıldı

Paylaş
Madımak'ta ölen İnci Türk anıldı

Sivas'ta 20 yıl önce 2 Temmuz'da 'Pir Sultan Abdal'ı Anma Şenlikleri'nde semah ekibinde yer alan ve 33 aydınla birlikte yanarak ölen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu İnci Türk, memleketi Balıkesir'in Balya İlçesi'ndeki mezarı başında anıldı

Anma töreni her yıl olduğu gibi bu yıl da Temmuz ayının ilk pazar günü gerçekleştirildi. Törene CHP Balıkesir İl Başkanı Muzaffer Mavuk, Merkez İlçe Başkanı Yaşar Evci, CHP İl ve Merkez ilçe yöneticileri, TKP Balıkesir İl örgütü yöneticileri, Balıkesir Hacı Bektaş-i Veli Derneği yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Balya Cumhuriyet Meydanı’nda saat 14.00’te toplanan grup, ellerinde İnci Türk’ün ile ölenlerin fotoğrafını taşıdı. "Unutmadık untumayacağız, unutturmayacağız" yazılı pankartlar taşıdı. Atatür Caddesi ve Narin Sokak’tan yürüyen grup, ilçe dışındaki Balya Mezarlığı’na geldi.

İnci Türk’ün mezarı başındaki törenin açılış konuşmasını Eğitim-İş Sendikası Balıkesir Şubesi eski Başkanı Hüseyin Semerci yaptı. Her yıl 2 Temmuz’da yüreklerin tekrar dağlandığını söyleyen Semerci, "Kapalı yerde sigara yakmanın cezası 75 lira, stadlarda meşale yakmanın cezası bin 750 lira, 33 aydını yakmanın cezası henüz verilmedi" dedi. Balıkesir Hacı Bektaş-i Veli Derneği Başkanı Akay Şahin, Sıvasta katliam yapanların radikal dinci denilen, dine dayalı bir devlet düzenini Türkiye Cumhuriyeti’nin yerine kurmak isteyen, şiddet ve terörü yaşam biçimi haline getirenler olduğunu belirterek, "Sivas’ta Madımak’ta yakılan bilim ve sanat aşkıydı. Yaşamın, barışın, kardeşliğin sevdasıydı. Laiklikti, aydınlıktı, Türkiye’ydi, Cumhuriyetti, aydınlıktı, çağdaşlıktı yakılan. Bize göre Madımak katliamı karanlığın aydınlığa saldırısıdır" diye konuştu. CHP İl Başkanı Mavuk, sivas katliamını bir kez daha kınadıklarını, aydınları yakanlarını lanetlediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından öldürülen 33 aydın için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ölenlerin adları tek tek okundu. Törene katılanlar, ölenlerin adlarının söylenmesinin ardından ’burada’ diye bağırdı. İnci Türk’ün babası Mehmet Türk ve Annesi Necla Türk, her yıl olduğu gibi bu sene de anma töreninde gözyaşlarına hakim oldu. Baba Türk, Sivas’ta, karanlığın aydınlığı yaktığını vurgulayıp, Eczacılık Fakütesi’ni bitiren kızlarının aydınlık Türkiye sevdesı için yaşamını yitirdiğini vurguladı. Tören şiirlerin okunmasıyla sona erdi.

Hilmi DUYAR/BALIKESİR, (DHA)