Gündem 'Maganda kurşunuyla ölüme hayır'

'Maganda kurşunuyla ölüme hayır'

Paylaş
'Maganda kurşunuyla ölüme hayır'

Silah Kanun Tasarısı'na tepki gösterenler, oyuncak silah kırdı

Bursa’da merkez Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Alt Komisyonu’nda görüşülen Yeni Silah Kanun Tasarısı’nı karanfil taktıkları oyuncak silahları kırarak protesto etti. Ellerinde ‘Bireysel silahlanma istemiyoruz’, ‘Silah hakkı değil sağlık hakkı istiyoruz’, ‘Polisin silahı yeterli değil mi?’, ‘2011’de silahlar değil barış konuşulsun’, ‘Silahsız bir dünya silahsız bir 2011 istiyoruz’ yazılı pankartlarla Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda yürüyüş yapan vatandaşlar, karanfil taktıkları oyuncak silahları kırdı.

Haberin Devamı

Nilüfer Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Bozbey’in de destek verdiği yaklaşık 50 kişilik grup adına konuşan Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Gönüllüsü Mehmet Tepeci, bireysel silahlanmanın her geçen gün arttığını belirterek, dünyada 875 milyona ulaşan silahların yüzde 74’ünün sivillere ait olduğunu söyledi.

‘SİVİLLERDE 10 MİLYON SİLAH VAR’

Türkiye’de sivillerde 10 milyonun üzerinde silah olduğunu öne süren Tepeci, bunların sadece 2.5 milyonunun ruhsatlı olduğunu belirtti. Türkiye’nin silahlanmada dünya sıralamasında 20’nci olduğuna dikkat çeken Tepeci, her yıl yaklaşık 3 bin kişinin maganda kurşunu ya da bireysel silahlarla öldürüldüğünü dile getirdi. Dünyada her gün bin kişinin bireysel silahın ateşlenmesi sonucunda öldüğüne işaret eden Tepeci şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Üç katı kadarı da yaralanmalara maruz kalıyor. Ölümlerin yüzde 56’sını cinayetler, yüzde 14’ünü intiharlar, yüzde 5’ini istenmeden ölümler oluşturuyor. Evde silah bulunması ise ölüm tehlikesini yüzde 41 arttırıyor. Militarizmin, silahların ve dolayısıyla şiddetin arttığı bir dünya için değil, bir birimizi anladığımız ve bunu da şiddetsiz bir yöntemle yaptığımız bir dünya için bireysel silahsızlanmayı teşvik eden, barışçıl yöntemlerin önünü kapayan bu yasanın onaylanmasını istemiyoruz.”

‘AÇLIK VARKEN SİLAHA PARA NİYE?’

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, silahlanmayı teşvik eden, suçluya suçsuza herkese silah veren bir yasayı kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydederek, “Bu dünyada sağlıklı mutlu yaşamayı kendine amaç edinen insanlar olarak bunu kabul etmemiz söz konusu bile değil. Barışı arzuladığımız, insanların, annelerin ve çocukların ağladığı bir dönemde böyle bir yasayı teşvik etmek yanlış. Biz tüm dünyada sevginin hakim olmasını istiyoruz. Bunca çevre felaketi, açlık, kıtlık varken silaha para niye?”

Konuşmaların ardından oyuncak tabancalardan karanfilleri çıkartan grup tabancaları yere atarak, kırdı. Grup, ‘Silahsız bir dünya istiyoruz’ diye slogan attıktan sonra dağıldı.

Sebile ÇETİN/BURSA, (DHA)

Haberin Devamı