Magazin Oscarheimer gecesi

Oscarheimer gecesi

Paylaş
Oscarheimer gecesi

ABD’nin Japonya’ya attığı atom bombasının mucidinin hayatını anlatan Oppenheimer filmi, 13 dalda yarıştığı Oscar’da, yedi ödül kazandı. Gazze ve Ukrayna’daki savaş mesajlarının verildiği törene Amerikan tarihi ve dış politikası damga vurdu. Kırmızı halı ise son yılların en romantik şıklık yarışına sahne oldu.

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından dağıtılan Oscar Ödülleri, bu yıl 96'ncı kez sahipleriyle buluştu. Los Angeles'taki Dolby Theatre'da düzenlenen törene, büyük ödüller 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Aktör' ve 'En İyi Yardımcı Aktör' dahil yedi dalda kazanan Oppenheimer damga vurdu. Oppenheimer, 1959'daki törenin galibi Ben Hur filminden bu yana dört büyük ödülü kazanan ilk film oldu. Atom bombasının mucidi Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatan film, ABD tarihinde önemli bir döneme ışık tutuyor. 'En İyi Aktris' ödülü, Poor Things filminin yıldızı Emma Stone'a gitti. Bu, Stone'un ikinci Oscar zaferi oldu. 'En İyi Yardımcı Kadın' ödülünü ise The Holdovers'ın yıldızı Da'Vine Joy Randolph kazandı.

Haberin Devamı

MESAJ YAĞMURU

Törenin Amerikan tarihi, kültürü ve dış politikasına hizmet etmesi dikkat çekti. Mariupol'de 20 Gün filmiyle 'En İyi Belgesel' ödülünü Ukraynalı yönetmen Mstyslav Chernov kazandı. Hapishanede ölen Rus muhalif siyasetçi Navalny, 'Kaybettiklerimiz' bölümünde anıldı. Billie Eilish, Mark Ruffalo, Maharshala Ali dahil pek çok yıldız, kırmızı halıda Gazze'de ateşkes çağrısı anlamına gelen rozetler takarak yürüdü. Gecenin kaybedeni ise Barbie ve Dolunay Katilleri filmleri oldu. Sekiz dalda yarışan Barbie, sadece 'En İyi Orijinal Şarkı' ödülünü kazandı. Kızılderililere Amerikan zulmünü anlatan Dolunay Katilleri filmi ise 10 adaylıkta sıfır çekti. Filmin başrolü Lily Gladstone, 'En İyi Aktris' dalının favorisiydi.

Haberin Devamı

MIYAZAKI PROTESTOSU

Japon yönetmen Hayao Miyazaki, Çocuk ve Balıkçıl filmiyle ‘En İyi Animasyon’ ödülünü kazandı. Bu, ikinci Oscar’ı oldu ama törene yine katılmadı. 2009’da ABD’nin Irak işgali nedeniyle katılmamıştı. Bu yıl da ülkesine isabet eden atom bombası filminin zaferine ortak olmamak için katılmadığı düşünülüyor.

VIP KONUK

Bir Düşüşün Anatomisi filminin yıldızlarından olan köpek Messi, törene renk kattı. Tören öncesinde Messi birçok yapım şirketi tarafından Akademi'ye şikayet edilmişti. Aday olmadığı halde tören öncesi yemeğe davet edilmesi ve sevimliliği nedeniyle filme haksız avantaj sağladığı gerekçeleriyle şikayet edilen Messi, Akademi tarafından VIP (Very Important Puppy- Çok Önemli Köpek) konuk olarak anons edildi.

BARBIE’NİN KAYMAĞINI KEN YEDİ

Gecenin en beğenilen performansını, Barbie filminde Barbie’nin sevgilisi Ken’i oynayan Ryan Gosling ortaya koydu. ‘I’m Just Ken’ şarkısını söyledi. Oppenheimer filminin yıldızı Emily Blunt ile ödül sunmak için sahneye çıkan Gosling, “Barbieheimer rekabetimiz bittiği için çok mutluyum” dedi. İki film geçen yıl boyunca gişede yarışmıştı.

BABAYA EN GÜZEL HEDİYE

Oppenheimer filmiyle 'En İyi Yardımcı Aktris' dalında aday olan Emily Blunt (41), törene kocası John Krasinski ve annesi Joanna ile babası Oliver'i getirdi. Blunt, oyunculuğa başlamak için kendisine ilham veren babasının doğum gününü onunla kırmızı halıda yürüyerek kutladı. Blunt daha önce, "Oyunculuk aşkımı, Jaws gibi çocuklar için uygunsuz filmler kiralayan babama borçluyum" demişti.

Haberin Devamı

SEKİZ YILDA İKİ OSCAR

Emma Stone (35), sinema kariyerinde ikinci defa 'En İyi Aktris Oscarı’ kazandı. 2016'da La La Land filmiyle bu ödülü almıştı. Stone, konuşmasını yapmak için sahneye çıktığı sırada Louis Vuitton tasarımı elbisesi yırtıldı. İmdadına sahnedeki diğer kadınlar yetişti. Rakiplerinin adını anarak "Bu ödülü sizlerle paylaşıyorum. Hepinize hayranım" dedi.

TARİHE GEÇTİ

Oppenheimer filminin başrolü Cillian Murphy (47), Oscar tarihinde ‘En İyi Aktör’ ödülünü kazanan ilk İrlanda doğumlu aktör oldu. Törene karısı ve iki oğluyla katılan Murphy, “Hepimiz Oppenheimer’ın dünyasında yaşıyoruz. Bu yüzden bu ödülü her yerdeki barışseverlere adamak istiyorum” dedi. Ayrıca adı okunduğunda öpüştüğü karısı Yvonne McGuinness’e (51) de ‘hayat ve sanat ortağı’ olduğu için teşekkür etti.

Haberin Devamı

CHRISTOPHER NOLAN’IN ZAFERİ

Gecenin en büyük ödülü olan 'En İyi Film Oscar'ını Oppenheimer kazandı. Gecenin sonunda açıklanan ödülü 'Baba' filminin efsanevi yıldızı Al Pacino (83) takdim etti. Ama adayların adını sıralamadan doğrudan kazananı açıklayınca salonda kısa bir süre tereddüt yaşandı. Oppenheimer ile 'En İyi Yönetmen Oscarı'nı İngiliz yönetmen Christopher Nolan (53) kazandı. Bu, Nolan'ın kariyerindeki ilk Oscar heykelciği oldu.

53 YILIN SONUNDA

Robert Downey Jr. (58), 53 yıllık oyunculuk kariyerinin ilk Oscar’ını kazandı. Aktör, Oppenheimer filminde canlandırdığı ABD Atom Enerjisi Komisyonu’nun (AEC) üst düzey üyesi Tuğamiral Lewis Strauss rolüyle ‘En İyi Yardımcı Aktör’ ödülünün sahibi oldu. Ödülünü, ‘berbat çocukluğu’na adadığını söyledi. Aktörün babası uyuşturucu bağımlısıydı, annesi de alkolikti.