Pazar Postası Oryantal Didem Kınalı: Dansözlük namussuzluk değildir. Dans etmenin nesi kötü be adam, be kadın!
Paylaş
Oryantal Didem Kınalı: Dansözlük namussuzluk değildir. Dans etmenin nesi kötü be adam, be kadın!

Dansözlüğü bırakıp, müziğe yönelen Oryantal Didem Kınalı, hem sahnesiyle hem de açıklamalarıyla son dönemde hayli gündemde. ‘Vay Be’ isimle single’ını müzikseverlerle buluşturan Didem ile buluştuk. Diyor ki: Oryantallere hep farklı gözle bakılıyor, eleştirileri dikkate alsam kanser olurdum.

Sizi oryantalle tanıdık. Yıllar sonra şarkıcılığa geçiş yaptınız. Nasıl oldu bu?

Haberin Devamı

Hep hayalimdi ama zamanı demek şimdiymiş. Bu üçüncü single. Başta kıramadığımız önyargılar vardı. Ama ben her şeyi göze aldım. İsteyen istediğini söylesin.

Bu önyargıları neye bağlıyorsunuz?

İnsan yargılamayı çok seviyoruz. Bir insanı kötülerken dönüp aynaya bakmıyoruz. İnsanlar çok acımasız. Dansözlüğü ayıp, günah gibi gören ama izlemelere de doyamayan bir zihniyet işte.

Peki, neden bu kadar geç kaldınız?

Nedendir bilinmez çoğu kişi set koymaya çalıştı. İlk single’ı çıkardığımda çok eleştiri aldım. Öyle ki en yakınlarımdan bile. Birçok kez masadan ağlayarak kalktığımı bilirim. O acımasız eleştiriler, “Ben seni sevdiğimden söylüyorum” demeye dönüştü. Ama öyle değildi. Küçümseme, hor görme ve yapamaz bakışı… Ya da kıskançlık…

Haberin Devamı

ZENGİN ERKEKLERDEN ÖZÜR DİLERİM
SİZ DEĞİL, PURONUZ KOKUYOR

Geçtiğimiz günlerde bir röportajda zengin erkeklerle ilgili çıkışınız çok tartışıldı… Neydi tam olarak kastınız?

Tamamen yanlış anlaşıldım. Benim hayatıma giren zengin erkeklerden bahsetmiştim. Genelleme yapmadım. Ben, “Zengin erkek kokar” demedim. Puro içtikleri için puroları kokuyor, benim de midem bulanıyor… Sahnede çok yaşadım bunu.

Hep zengin erkeklerle mi aşk yaşadınız peki?

Gayet orta halli insanlarla aşk yaşadım hep. Aşık olurken zengin mi fakir mi diye seçmiyorsun. Aşk size seçim lüksü tanımıyor. Bu yaşıma kadar kendi ayaklarımın üzerinde durdum. Ben babama söylememişim, “Bana bunu alır mısın, bana bunu yapar mısın?” diye. Bu saatten sonra da kimseye söyleyeceğimi sanmıyorum. Zengin erkeklerden de özür diliyorum; siz değil, puronuz kokuyor.

HİÇBİR ZAMAN ‘PARA AVCISI KADINLARDAN’ OLMADIM

“Beni hep fakir erkekler buluyor. Zengin adamlar da kilolu, çirkin, yaşlı ve kokuyorlar” demiştiniz. Bu ifadeler tümüyle yanlış anlaşılma mıydı?

Aslında kötü bir şaka sınırını aşmışım. 11 yaşında çalışmaya başladım. Bugüne kadar kimseye yaslanmadım. Karşıma milyonluk insanlar da çıktı ama dönüp bakmadım. Hiçbir zaman ‘para avcısı kadınlardan’ da olmadım. Ben hep saf aşıklardandım. Ama meslek oryantal olunca hemen önyargılar giriyor devreye…

Haberin Devamı

 

MADDİ DURUMU ÖNEMLİ DEĞİL BİR ÇÖPÇÜYE BİLE AŞIK OLURUM

Evlenmeyi düşünüyor musunuz?

Aşık olacağım kişiyi bulursam tabii ki ama öyle biri karşıma çıkmadı. Benim gibi olmalı. Ben İkizler burcuyum. Cimri insana asla tahammülüm olmaz. İyi kalpli, vicdanlı olmalı. Maddi durumu önemli değil, bir çöpçüye bile aşık olabilirim.

KENDİME HAS BİR SESİM VAR, BİRÇOĞUNDAN İYİYİM

Doğru ifade şekli dansöz müdür, oryantal midir?

Aslında ikisi de doğru ama maalesef bizim ülkemizde ‘dansöz gibi kıvırma’ şeklinde aşağılayıcı bir bakış olduğu için oryantal diyoruz.

Sizce sesiniz iyi mi?

Kendime has bir sesim var. Birçoğundan iyiyim.

Eleştirilere takılır mısınız?

Vallahi bunca yıl bir de eleştirileri dert etsem kanser olurdum yahu. O kadar çok hakaretler var ki. Mesela, “Sen anca git, memelerine para taktır” diyen var. Yahu dansözlük namussuzluk değildir. Dans etmenin nesi kötü be adam, be kadın!

CUMHURİYET KADINIYIM İSTEDİĞİMİ GİYERİM

Ne tür önyargılarla karşılaşıyorsunuz?

Sana hep farklı gözle bakıyorlar. Yahu dans etmenin neresi kötü be adam, be kadın? Ülkemde o baskıyı çok yaşadım. Olmadı, yürütemedim. İbo Show’a çıktığımızda giysilerim son derece kapatıldı. Alüminyum folyoya benzetildim. O kıyafetlerle dans edemiyorsun ki… Oryantal, göbek dansıdır ve göbeğini de göstermek zorundasın. Ülkemde bununla savaşmaktan yoruldum yani. Sadece oryantallikle alakalı da değil konu.

Haberin Devamı

Peki, asıl konu ne sizce?

Nasıl bu kadar bağnaz ve örümcek beyinli olabildik? Ben 90’ların kızıyım. Böyle bir şey yoktu. Ne ara yobazlaştık bu kadar? Sahnedeki kadın şarkıcıların kıyafetine bile laf söylüyorlar. Neden benim kıyafetimi konuşuyorsunuz? Neden Gülşen’in kıyafetini konuşuyorsunuz? Ben cumhuriyet kadınıyım, istediğimi giyerim.

Dekolteyi direkt teşhir olarak görenler de var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

İstersem teşhir ederim, istersem soyunurum, istersem çırılçıplak çıkarım. Kime ne?

IŞIN KARACA İRAN’A GİTSİN

Işın Karaca, “Şarkıcı, yaşadığımız ülkenin kültürüne göre giyinmeli” demişti… İran’a gitsin bence.

Haberin Devamı