Ekonomi Mağdur emekliye 100 lira

Mağdur emekliye 100 lira

Paylaş
Mağdur emekliye 100 lira

2000'den önce emekli olanlarla ilgili çalışma yapan Sosyal Güvenlik Kurumu taban bir zam üzerinden belli bir oranda iyileştirme yapacak

3 milyar lira ayrıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan emekli maaşları arasındaki farkın giderilmesiyle ilgili çalışmaya başladı.

Emekli maaşlarındaki farklılıkları yılbaşından önce gidermek isteyen SGK, 3 milyar liralık kaynakla paket hazırlayacak. SGK’nın 2000’den önce emekli olanların mağduriyetini gidermek için yürüttüğü çalışmada iki olasılık öne çıktı.

İki plan hazırlandı

İlk plana göre, mağdur durumdaki emeklilere 100 lira civarında bir iyileştirmenin yanı sıra yüzde 3 civarında bir zam verilecek. Bu iyileştirmenin bir defa uygulanabileceği belirtiliyor.

İkinci plana göre emeklilere gelirlerine göre iyileştirme yapılacak. Maaşı en alt düzeyde olanlara yüzde 15, ortalamanın üstü olanlara yüzde 8, maaşı yüksek kabul edilenlere de yüzde 3 oranında zam yapılacak.

Son karar Erdoğan’ın

Bu plan uyarınca yüzde 15’lik zam 650 lira maaşlı emekliye, 97 lira civarında yansıyacak. Yani her iki durumda da iyileştirme en az 100 lira olacak. Ancak söz konusu planların henüz kesinleşmediği belirtiliyor.

Planların kesinlik kazanmasının ardından ekonomiden sorumlu bakanların konuyla ilgili görüşünün alınacağı ve son kararı da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın vereceği belirtiliyor.

Yeni yıla yetişecek

İyileştirmenin yılbaşından önceye yetiştirilmesinin hedeflendiği ifade edilirken, bu hedefte henüz bir sapma sinyali olmadığı belirtiliyor. Türkiye’de 5 milyon 193 bin emekliden 2.5 milyon kadarı, 2000’den önce emekli oldu.

2000’den önce emekli olanların maaşı 300-400 lira daha az. Kademeli artış, geçen yıl memura yapılmıştı. Polis ve öğretmen gibi ek ödeme almayanların maaşı 103 ile 375 lira artmıştı

Haberin Devamı