Gündem Mahkeme kararıyla şelale akacak

Mahkeme kararıyla şelale akacak

Paylaş
Mahkeme kararıyla şelale akacak

Erzurum'daki Tortum Şelalesi'ne hidroelektrik santrali nedeniyle sadece ilkbaharda su veriliyordu. Köylüler mahkemeye başvurdu ve bu çevre felaketine 'dur' denildi

Asya ve Avrupa’nın en yükseği

Erzurum’daki Tortum Şelalesi, Asya ve Avrupa’nın en yüksek şelalesi. 22 metre genişliğindeki Tortum Şelalesi’nden su 48 metreden aşağıya akıyor.

Üzerinde sürekli oluşan gökkuşağı ile şelale bir doğa harikası kabul ediliyor. Elektrik üretimi için 1960’da kurulan hidroelektrik santrali nedeniyle şelaleye 9 ay su verilmiyordu.

2000’de şelale 1’inci derecede doğal SİT alanı (İlginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle korunması gerekli olan alan) ilan edilmişti.

9 ay su verilmiyordu

Yılın sadece 3 ayı su verilen şelalenin kurutulduğu gerekçesiyle çevredeki köylüler mahkemeye başvurdu. Hazırlanan bilirkişi raporunda şelaleye 9 ay su verilmemesinin doğal dengeyi bozduğu belirtildi.

Erzurum 1’inci İdare Mahkemesi’nde görülen davada çevreye zarar verdiği gerekçesiyle şelalede su kesintisinin uygulanmamasına karar verildi. Böylece dünyada ilk defa mahkeme kararıyla bir şelale yıl boyu akacak.

Tevfik AKAN/DHA