Tamer Heper Mahkemeden izin alınmalıydı Bir kardeşimiz yüzde 90 engelli
HABERİ PAYLAŞ

Mahkemeden izin alınmalıydı Bir kardeşimiz yüzde 90 engelli

Haberin Devamı

Bir kardeşimiz yüzde 90 engelli. Diğer bir kardeşimiz vasi tayin edildi. Ancak bir müddet sonra bakamayacağım diyerek benim yanıma gönderdi. Ama vasi sıfatı ile bu kardeşimizin gelirini kullanıyor. Ben ise sınırlı imkanlarımla bakmaya çalışıyorum ama imkanlarımın sınırını aşmış durumdayım. Bu durumda ne yapabilirim? ● Ç.C.

“Vasi tayin edilen kardeş vesayet altındaki kardeşin maddi imkanlarını kullanıyor” diyorsunuz. Peki acaba kendisi vasi tayin edilirken davaya bakan hakim kendisine en az yılda bir mahkemeye hesap verme zorunda olduğunu hatırlatmadı mı? Vasi, vesayet altındaki kimsenin imkanlarını kendisi için kullanmaz, vesayet altındaki kişi için kullanır ve belgeleri dosya halinde saklar. Bir yıl içinde mahkemeye hesabını verir.

Veremediği hesaptan da sorumlu olur. Bu birinci husus. İkinci husus; “Bir şehirde birlikte oturmakta iken benim yanıma gönderdi” diyorsunuz. Oysa vesayet altındaki kişinin ikametgahı değişecekken bunun için dahi vesayet makamı olan mahkemeden izin alınması lazım. Şayet hakim ikametgah değişikliğini vesayet altındaki kişinin yararına görürse buna izin verir. Aksi halde vesayet altındaki kişi gelişigüzel oraya buraya gönderilmez. Açıkça görüldüğü gibi bu olayda vasi yasalara aykırı hareket etmektedir.

Peki bu durumda ne yapılabilir? Vesayet altındaki kardeşinizin bakımı için harcadığınız parayı vasiden talep edebileceksiniz. Bu birinci husus. İkinci olarak, vasi olan kardeş görevini yapamamaktadır. Mahkemeye hesap vermemektedir, bakım görevini terk etmiştir. Mahkemeye başvurup vasinin değiştirilmesi istenilebilir. Bu durumda mahkeme belki sizi vasi tayin edecek ve siz bakıma muhtaç olanın imkanlarını kullanıp kendisine bakacaksınız, kendi imkanlarınızı bakıma harcamayacaksınız

Sıradaki haber yükleniyor...
holder