Tamer Heper Mahkemeye gitsin
HABERİ PAYLAŞ

Mahkemeye gitsin

Babamın 40 metrekare ve 5 katlı bir evi var. Belediye bu yerleri yıkıp yeni binalar yapacakmış. Bunun için babama çok düşük bir beden teklif ediyorlar. Ancak “Senin talebin ne?” diye sormuyorlar. Kendi teklifleri kabul edilmezse istimlak edeceklerini söylüyorlar. Bu tehdit değil mi? Dediklerini yapmalı mıyız? M.T.

Hayır bana kalırsa mutlaka dediklerini yapmanız gerekmiyor. Bugün kamulaştırma aslında böyle yürütülüyor. Artık eskisi gibi değil. Eskiden bankaya bir miktar para yatırılır, bina yıkılır vatandaş sonra mahkemeye gidip yıllarca hakkını almaya çalışırdı. Şimdi kamulaştırma yapılmadan önce vatandaş pazarlığa çağrılıyor. Sizin olayınızda olduğu gibi pazarlık dediğiniz, kamu kurumunun önünüze koyduğu bir rakam. Size söz hakkı bile tanınmıyor. kabul etmediğiniz takdirde bir uyuşmazlık tutanağı tutuluyor ve kamu kurumu tarafından konu mahkemeye götürülüyor. Mahkeme bilirkişi incelemesi yaparak gayrimenkulün değerini tespit ediyor, kamu kurumuna bu parayı bankaya yatırması talimatı veriyor. Kurum parayı bankaya yatırdıktan sonra mahkeme kamulaştırma ve tescil kararı veriyor. Mahkeme rayici saptadığı için kamu kurumu bazen tehdit gibi görünse de kamulaştırmayı ürkütücü gösterip vatandaşı anlaşmaya yanaştırmak isteyebilir. Bence varsın iş mahkemeye gitsin, zararlı çıkacağınızı sanmıyorum.

Haberin Devamı

Satıp kurtulmak var

Amcamla babamın ortak dükkanı var. Amcam kiraya vermiyor, babamın ne davası açması lazım? A.B.

Okuyucumun sorusu, bilgisayarın yaygınlaştığı günlerdeki bilinen bir espiriyi hatırlattı. Hani bilgisayara ne sorarsan yanıtını alırsın demişler, herkes sormuş yanıtını almış, Temel’e sıra gelince Temel sormuş bilgisayar bozulmuş, ne sordun demişler “Ne var ne yok” diye sordum demiş. Şimdi ben hangisini anlatayım bilemiyorum. Bir kere bilmem gereken hususlardan biri şu: Amca kendisi kullanıyor da kira mı vermiyor? Şayet böyle ise amcadan ecrimisil dediğimiz kira bedeline eşdeğer bir tazminat talep imkanı var. Acaba amca kiraya vermiş de aldığı kiranın yarısını kardeşine vermiyor mu? Bu halde kiracıya bir ihtarname gönderip kira bedelinin yarısının kendisine ödenmesini talep ve amcadan bugüne kadar fazladan aldığı paranın kendilerine ödenmesini talep imkanı var. Acaba amca boş tutuyor da kiraya mı vermiyor. O halde okuyucumun babası kiralayan sıfatı ile kiraya versin. Bu halde hiç problem yaşanmaz mı? Yaşanabilir ama olayın kendisi zaten problem. Hiçbiri olmadı, okuyucumun babası ortaklığın giderilmesi davası açsın, En çok kazand›ran (%) dükkan satılsın sen sağ ben selamet.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder