Makarnaya servet harcadık

Uluslararası piyasa araştırmaları yapan kuruluş tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye'de geçen yıl makarnaya 488 milyon lira harcandı

Perşembe, 29 Ekim 2009 - 12:00

Makarnaya servet harcadık

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, uluslararası piyasa araştırma kuruluşu "Euromonitor International"in Türkiye’de makarna üzerine bir araştırma yaptığını söyledi.

"Türkiye’de Makarna" adlı bu çalışmaya göre, ülkede makarna tüketiminin düşük olduğunu ifade eden Boyacıoğlu, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği referans verilerek belirlenen rakamlara ışığında Türkiye’de kişi başına makarna tüketiminin 6 kilogramda kaldığını bildirdi.

İTALYA'DA KİŞİ BAŞINA TÜKETİM 28 KG


Euromonitor International’a göre bu rakamın Avrupa’da ortalama kişi başına 9 kilogram, İtalya’ ise 28 kilogram olduğunu vurgulayan Boyacıoğlu, şunları kaydetti: "Türkiye’de Makarna raporunda yapılan değerlendirmede, ülkemizde makarnanın halen bir ana yemek olarak değil daha çok diğer yemeklere bir yan yemek olarak görüldüğü belirtilmiştir."

Rapora göre, makarna sektörünün 2008 yılında değer olarak yaklaşık yüzde 6 oranında büyüme gösterdiğini ifade eden Boyacıoğlu, makarna satışlarının 488 milyon liraya ulaştığını söyledi.

Boyacıoğlu, makarnanın günlük demir, magnezyum, fosfor, B3 vitamini (niasin) ve folik asit ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığını, yağ içeriğinin ise çok düşük olduğunu sözlerine ekledi.