Cumartesi Postası Makyaja evet ama...

Makyaja evet ama...

Paylaş
Makyaja evet ama...

Güzel ve bakımlı görünmek, her kadının hayalidir. Bunun için de kişisel bakım ürünleri ve makyaj malzemelerinden yardım alınır. Ancak makyajın da bilinçli yapılması gerekir, aksi takdirde kadın güzelleşmeyip çirkinleştiği gibi, cilt sağlığını da bozar

RÖPORTAJ: ESRA ÖZÜBEK

eozubek@doganburda.com

Makyaj malzemelerinin en ciddi yan etkisi, alerjik reaksiyonlar. Özellikle fondöten, pudra ve far gibi ürünler, alerjiye daha çok neden oluyor. Bu riski engellemek için:

1- Ürünü test edin

Malzemeyi satın almadan önce deneyin. Ürün, 72 saat sonra herhangi bir alerjik reaksiyona yol açmazsa, ilerleyen günlerde alerji gelişme ihtimali düşüktür. Ama bu da garanti değil, özellikle hassas cilde sahip olanlar dikkat etmeli.

2- Temizliğin önemi

Uygulanan ürünler yüzde uzun süre kalmamalı. Yatarken cildinizi mutlaka temizleyin ve nemlendirici sürün. Bir önemli nokta daha: Makyaj yapacağınız zaman çevresel şartları da hesaba katmalısınız. Güneşlenme, uzun yolculuklar, kayma, çok sıcak ortamda bulunma gibi durumlarda en iyisi, makyaj yapmamak. Makyajlı cildin güneşe maruz kalması, renk değişikliğinin en önemli nedenlerinden biri. Bu kurala dikkat etmezseniz yüzünüzde kahverengi, siyah görünümünde pigment dalgaları ortaya çıkabilir. Yolculuk esnasında yapılmış yoğun makyaj da kaza ya da oluşabilecek deri hasarlarında enfeksiyona yol açar. Hatta yoğun sürülmüş maskara da gözde kornea yırtıklarına neden olabilir.

3- Yanlış makyaj, sivilce yapar

Makyajın bilinen en önemli yan etkilerinden biri de komedon. Gerek “siyah nokta” olarak bilinen açık komedon, gerek “beyaz nokta” olarak bilinen “kapalı komedon” oluşumunda en büyük pay, bilinçsiz kullanılan ürünlerin. Kişi deri tipine uygun olmayan ürünleri kullandığında gözenekler tıkanır. Bunlarda biriken yağ, yüzde sivilceye ya da ‘komedon’a neden olur. Cilt tipini iyi bilmek gerek: Kuru cilt için yağlı ürünler, yağlı cilt için de su bazlı ya da matlaştırıcı ve yağ emici ürünler kullanılmalı. Bu konuda, profesyonel uzmanlardan yardım almanın büyük faydası olur. Su bazlı rujlar, bazen dudakta çatlamalara ve kurumalara neden olur. Bunu önlemenin yolu, dudağa ya yağ bazlı bir nemlendirici sürmek ya da yağ bazlı rujlar kullanmak.

4- Nemlenmesini bekleyin

Allık, far, maskara, ruj ve diğer renklendirici ürünlerin kullanılmasında da dikkatli olmak gerek. Hiç biri, nemlendiriciden hemen sonra yüze sürülmemeli. Çünkü ciltte hoş olmayan görüntülere neden olur. Cilt, önce uygulanan nemlendiriciyi emmeli.

5- Bitkisel ise dikkat!

Maskara ve farlar, yüzdeki alerjik reaksiyonların en önemli sebebi. Bir ürüne karşı gelişen reaksiyon, genelde bir başka ürüne karşı da belirebilir. Bu durum, cildin toleransının düşük olduğunu gösterir. Hatta cildi hassas olanlar, hayatının sonuna kadar makyaj yapamayabilir. “Natürel, mineralli, bitkisel” başlığı ile pazarlanan ürünlere karşı bile alerjik reaksiyon gelişmesi mümkün. Cildi hassas olanlar, ürünün üzerinde “nonallerjik” veya “hipoallerjik” ibaresi olup olmadığına bakmalı.

6- Makyajlı yatmayın

Belki de en büyük hata, makyajı temizlememek. Temizlenmeyen makyaj derinin kalınlaşmasına, erken kırışıklıklara, gözeneklerin genişlemesine, ciltte mat ve homojen olmayan renk değişikliklerine yol açar. Makyaj kalıntısı iyi temizlenmezse, özelllikle yağlı ciltlerde yağ kesecikleri oluşur. Bunlar da zamanla akneye dönüşebilir. Kuru ciltte ise pullanma başlar. İyi temizlenmeyen cilt, pütürlü ve kabartılı olur. Makyajı silmek için temizleme sütü, tonik, yüz yıkama jeli, göz makyajı temizleyicisi, makyaj temizleme mendili kullanılabilir. Temizleme sütü cilde sürülüp nemli bir pamukla silinir. Ardından pH’ı 5,5 olan tercihan sıvı temizleyici ile yüz iyice yıkanır. Kuru ve yağlı ciltler için özel temizleme ürünleri tercih edilmeli.

7- Başkasının malzemesi!

Bu hatayı yaparsanız kişisel enfeksiyon ajanlarının size geçmesine neden olabilirsiniz. Özellikle o kişide açık yara varsa bulaşıcılık riski daha da artar. Sadece ürünler değil, fırça, pamuk, sünger gibi ajanların birden fazla kişi tarafından ortak kullanılması da mikropları yayabilir.

8- Yüzden önce eller

Kozmetikleri yüzünüze sürmeden önce elleriniz mutlaka temiz olmalı. Uygulama aparatlarının tek kullanımlık olmasına, fırçaların temizlenmesine ve sık değiştirilmesine de dikkat edin.

9- Doğru muhafaza edin

Ürünler kullanım talimatına göre uygulanmalı, kapaklar sıkıca kapatılmalı, sıcak ortamda tutulmamalı, kullanım zamanı geçmiş malzemeler atılmalı. Güneşe ve sıcağa maruz kalmış ürünler, koruyucu maddelerini kaybeder. Bu da ürünün ömrünü kısaltır, böylece erken bozulmasına, dolayısıyla bakteri üremesine neden olur.

10- Yarayı makyajla örtmeyin

Deride yara, sıyrık, enfeksiyon, egzama gibi bir durum varsa, bu bölgelere makyaj yapmaktan kaçının. Aksi takdirde enfeksiyon gelişebilir ya da problemin şiddetlenmesi söz konusu olur.

CİLDE GÖRE TEMİZLİK

Evet, makyaj temizlenecek. Ama nasıl? Ne de olsa herkesin cilt yapısı farklı.

Çok kuru cilt: İç ve dış etkenlerden kolayca etkilenen kuru cildin özel bakıma ihtiyacı vardır. Cildinizi asla doğrudan sabunla yıkamayın. Sıcak su ve sudaki kireç, cildi daha da kurutur. Cildin pH dengesini bozmayan, yağ dengesini ayarlamada önemli olan temizleme sütü ile makyajdan arınabilirsiniz. Ardından bir yüz yıkama ürünü kullanın. Son işlem olarak, alkolsüz tonikle yüzünüzü silin. Göz makyajı da göz ve çevresine zarar vermeyen özel ürünlerle çıkarılmalı.

Normal-kuruya yakın cilt: Hafif gergin, pembemsi renkli, pürüzsüz ciltler “normal” kategorisine girer. Bu tarz ciltlere seçilecek ürünler aşırı kurumaya neden olmamalı. Temizleme sütü veya yıkama jeli ile cilt arındırılır. Ardından, alkol içermeyen tonik kullanılır.

Karma ve yağlı cilt: Yağlı ciltler aşırı gözeneklenir. Kurutucu ve tahriş edici ürünler kullanılmadıkça pek kırışmayan ve yaşlanmayan bir yapıya sahiptir. Temizleme jeli ve tonikler, karma ve yağlı cilt temizliği için uygundur. Böylece gözeneklerin tıkanmasının ve komedon oluşumunun önüne geçilebilir. Jel temizleyiciler idealdir. Son işlemde cilt tonikle temizlenir.

(26.03.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

3

Haberin Devamı