Gündem Malatya meyve bahçesi!

Malatya meyve bahçesi!

Paylaş
Malatya meyve bahçesi!

Tescillenmiş 15 çeşit kayısı çeşidi bulunan Malatya'da 100 çeşit dut, 60 kızılcık ve 45 alıç için kollar sıvandı

100 çeşit ve tipte dut, 60 kızılcık ve 45 alıca sahip Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, bu meyvelerle ilgili hazırladığı raporu Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğüne gönderdi.
Enstitü müdürü Yaşar Zengin, Malatya’da tescillenmiş 15 çeşit kayısı bulunduğunu, dut, kızılcık ve alıç tiplerinin de tescillenmesini beklediklerini dile getirdi.
Yaşar, şu bilgiyi verdi:
"Şu anda 100 çeşit ve tipin üzerinde dutumuzla Türkiye’de bir numarayız. Ayrıca 60 civarında kızılcığımız ve 45 çeşit alıcımız var. Bu ürünlerimiz henüz tescillenmiş değil. İl dışından getirdiğimiz bu ürünleri enstitü arazimize dikerek, 2 yıl tüm özelliklerini takip ettik. Aynı ürünleri 3 farklı bölgede inceledik. İlimizde bu ürünlerin yüksek kalite ve verimde olduğunu analiz ettik. Bu ürünlere hangi bölgede kalite ve verimi yüksek ise o bölgeye ait bir isim veriyoruz. Ürünün isim alabilmesi için tescillenmesi gerekiyor. Ürün tescillenerek telif hakkına da sahip oluyor. Elimizdeki bu 3 ürününün raporunu Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne gönderdik. Bu ürünlerin tescillenmesini bekliyoruz. "

Haberin Devamı

"MEYVECİLİK PROJESİ ÜRETİCİYE CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK"

Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü ile yürüttükleri "Meyvecilik Projesi"nin hayata geçirilmesiyle Malatya’da kayısıyı destekleyici ürün yetiştiriciliğinin yapılmasını amaçladıklarını dile getiren Zengin, şunları kaydetti:
"Eskiden bir bölgede sadece bir bağ yetiştiriciliği yapılırdı. Böylece daha iyi verim elde edilirdi. Bu projeyle, her bölgede verime yönelik tek çeşit ürün yetiştiriciliği yapılsın istiyoruz. Amacımız; kayısıyı destekleyici ürün çeşidinin artması. Bunu gerçekleştirirken çiftçinin ürettiğini satabilmesini de sağlamak istiyoruz."
Bölgeye göre ürün çeşidine gidilmesinin meyveden daha fazla verim alınmasını sağlayacağını vurgulayan Zengin, Malatya’nın bu konuda çeşitli ürünlere sahip olduğunu ifade etti.
Zengin, "Bu projeyle, Arapgir’in ve Pütürge’nin üzüme, Doğanşehir’in elmaya, Doğanyol’un nara, Darende’nin bademe, Hekimhan’ın cevize yönelmesini istiyoruz. Böylelikle hangi ürünün hangi bölgeyi temsil ettiği bilinecek" dedi.

Yasemin Uslu / AA

Haberin Devamı