Dünya Malezya yetkilisi: Depremin nedeni çıplak turistler

Malezya yetkilisi: Depremin nedeni çıplak turistler

Paylaş
Malezya yetkilisi: Depremin nedeni çıplak turistler

Uzmanlar depremleri tahmin etmenin zor olduğunu söyler. Ama Malezya'nın Sabah eyaletindeki üst düzey bir yetkili, Kinabalu Dağı'nın altındaki sarsıntıdan bir gün önce, "birşeylerin iyi gitmediğini" hissettiğini söylüyor

Cuma günü Borneo Adası'nda, Güney Doğu Asya'nın en yüksek noktalarından birini vuran 6,0 büyüklüğündeki depremde bazıları çocuk 16 dağcı öldü. Kurtarma ekipleri kayıp iki kişiyi bulmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Sabah Eyaleti Başbakan Yardımcısı Joseph Pairin Kitingan ise yaşadıkları facianın dağın zirvesinde çıplak poz veren ve kendilerini durdurmaya çalışan yerel bir rehberi azarlayan Batılı bir grupla bağlantılı olduğunu söyledi.

Turistlerin yarı çıplak fotoğrafları internete kondu. Joseph Pairin Kitingan, turistlerin dağ ruhunu öfkelendirdiğini savundu.

Eyalet Başbakan Yardımcısı, "Bu deprem, korktuğumuz şeyin, onların yaptıklarının sonucu olarak meydana geldiğinin teyidi olarak görülebilir. Bu trajedi bize yerel inançlara ve adetlere saygı gösterilmesi gerektiğine dair bir uyarıdır" dedi.

Malezyalı yetkili, depremden bir gün önce bir kuş sürüsünün yarım saat daireler çizerek döndüğünü ve bunun uğursuzluk olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yerel halk, kutsal saydığı Kinabalu dağının atalarının "ebedi istiratgahı" olduğunu söylüyor.

Tüm Sabahlılar, Başbakan Yardımcısı gibi faciasının sorumlusunun Batılı turistler olduğunu düşünmüyor. Ama dağda çıplak poz vermenin değerlerine saygısızlık olduğunu belirtiyorlar.

Kinabalu'da çalışan Supni adlı bir rehber ise "Sebep turistler mi değil mi bilemem. Ama biz saygı gösterilmesi gereken yerel adetleri olan modern bir toplumuz." dedi. (BBCTürkçe)