Ekonomi Mali afta bürokrasi keşmekeşi

Mali afta bürokrasi keşmekeşi

Paylaş
Mali afta bürokrasi keşmekeşi

Geçen ay Cumhuriyet tarihinin en büyük mali af yasasına imza atılırken, kamu görevlilerinin düzenlemelerden yeterince haberdar olmaması uygulamada problem yarattı

Mali affa uygulamada bürokrasi engeli çıktı... Bağ-Kur aktifliği ve trafik ceza ödemelerinde çeşitli sorunlar yaşandı.

TBMM geçen ay Cumhuriyet tarihinin en büyük mali af yasasına imza atarken, çıkan yasayı uygulayacak kamu görevlilerinin yapılan düzenlemelerden yeterince haberdar olmaması uygulamada sorun çıkardı. Trafik cezası için açtığı davadan vazgeçerek yüzde 50 indirimden yararlanmayı amaçlayan veya beş yıldan uzun süreli borcunu ödeyerek durdurulan Bağ-Kur sigortalılığını yeniden aktif hale getirmek isteyen vatandaşlar vergi dairelerinden ve Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerinden eli boş döndü.

Haberin Devamı

Mali affa ilişkin torba kanuna göre, mahkemelerde dava konusu olmuş trafik para cezalarında vatandaş davasından vazgeçerse cezanın yüzde 50'si silinecek. Şayet davanın görülmekte olduğu ilk mahkemede mükellef lehine bir karar verilmiş ve temyiz aşaması henüz tamamlanmamış ise bu durumda da cezanın yüzde 80’i silinecek. İlk mahkemede trafik cezası aynen onaylansa bile vatandaş yüzde 50 indirim hakkından yararlanabilecek. Ayrıca gecikme faiz ve cezaları da ortadan kalkacak.

VERGİ DAİRESİ İNDİRİM YAPMADI

Ümraniye Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi’ne giden İstanbullu kamyon şoförü Ergun Yücel, fazla yükleme yaptığı gerekçesiyle hakkında kesilen bin 500 lira tutarındaki ceza için açtığı davadan vazgeçip yüzde 50 indirimli cezayı hemen ödeyeceğini belirtti. Ancak vergi dairesinde, söz konusu indirimin diğer idari para cezalarında uygulandığı, trafik cezalarında böyle bir indirimin söz konusu olmadığı cevabı verildi.

Oysa Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 6111 sayılı torba kanunla ilgili olarak 12 Mart 2011 tarihinde yayınladığı 1 numaralı tebliğde, ihtilaflı trafik cezalarında indirimin nasıl yapılacağını örnek vererek anlattı.

Haberin Devamı

BAĞ-KUR’LU DA ELİ BOŞ DÖNDÜ

Torba kanunun 16. maddesinde de beş yıl ve daha uzun süreli prim borcunu ödemediği için sigortalılık süresi durdurulan BağKur'lulara, borçlarını 25 Temmuz 2011 tarihine kadar ödemeleri halinde durdurulmuş bulunan sigortalılıklarının tekrar aktif hale getirilmesi hakkı sağlanıyor. Erdoğan Kılıç adlı bir vatandaş da, Bağ-Kur'lu eşinin boçlarını ödeyerek tekrar aktif sigortalı hale getirme girişiminden sonuç alamadı. Kılıç'a, SGK'nın 14 Ocak 2009 tarihinde yayımlanan konuyla ilgili tebliği uyarınca, işyerini kapatmış oldukları için borcu ödeyerek aktif sigortalı olma haklarının olmadığı cevabı verildi.

TEBLİĞDEKİ ÖRNEKLER ALACAKTAN VAZGEÇİYOR!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliğindeki örnekte tebliğ edilen 1321 lira tutarındaki trafik cezası için 1915 lira ödenmesi gerekirken davadan vazgeçilmesi durumunda 713 lira tahsil edileceği, geri kalan alacaktan vazgeçileceği ifade edildi.

HABERTÜRK

Haberin Devamı