Ekonomi Maliye Bakanı Naci Ağbal: Bütçenin açık vermesine değdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal: Bütçenin açık vermesine değdi

Paylaş
Maliye Bakanı Naci Ağbal: Bütçenin açık vermesine değdi

Vergi indirimi ve kredi desteği gibi ekonomiyi canlandıracak tedbirlerin bütçeye 11.9 milyar liralık bir yük getirdiğini söyleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Ekonomide bu sayede yarattığımız katma değer açıktan çok daha büyük” dedi

Ahmet Çelik / Posta Ekonomi Müdürü

Bütçe bu yılın ilk altı ayında 25.2 milyar açık verdi. Geçen yılın aynı döneminde 1.1 milyar fazla vermişti. Geçen perşembe akşamı gazetelerin ekonomi müdürleriyle İstanbul’da bir araya gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, bunun en büyük sebeplerinden birinin ekonomiyi canlandırmak için alınan tedbirlerle, bazı ürünlerde uygulanmaya başlayan vergi indirimleri olduğunu söyledi.

Bu iki kalemin maliyetinin 11.9 milyar lira olduğunu söyleyen Ağbal şöyle konuştu:

60 MİLYAR LİRAYI BULUR


“2017 başında beklediğimiz bütçe açığı milli gelirin yüzde 1.6’sı kadardı. Ama ekonomiyle ilgili aldığımız tedbirler ve kamu harcamaları nedeniyle bu oran yüzde 2 civarında. Gayretimiz bunun yüzde 2’nin altında sonuçlanmasını sağlamak. Yılsonu bütçe açığı hedefimiz 47 milyardı. Bunun 60 milyar lira civarında olacağını düşünüyoruz. Hedefimiz bunu 60 milyar liranın altında tutmak. Ama bu hesabın içinde kara yolu, demir yolu, sağlık, eğitim yatırımları da bulunuyor.

İYİ KATMA DEĞER YARATTIK


Ağbal,”Mobilya ve beyaz eşyada vergi indirimi yapmasaydık, Kredi Garanti Fonu’yla kredi kullandırmasaydık maliyeti daha fazla olacaktı. Yarattığımız katma değer, açıktan çok daha büyük” dedi. Bütçe için vergi artırmayacaklarına dikkat çeken Ağbal, “Bunu enflasyonla mücadeleye, fiyat artışına neden olan vergileri artırmayarak (tütün ve alkolde) yapacağız. Dolaylı Bvergilerde ekonomiyi daraltacak artış yapmak istemiyoruz” diye konuştu.

ÇÖZÜM YOLU GELİRİ ARTIRMAK


Sorunu gelirleri artırarak çözeceklerini söyleyen Ağbal şu değerlendirmeyi yaptı: “Kamuya borçları yapılandırdık. Önümüzdeki aylarda taksit ödemeleri gelecek. İlk yapılandırmada 1.5 milyar lira örgörmüştük, 5.5 milyar lira geldi. Önümüzdeki aylarda ikinci yapılandırmanın taksitlerini alacağız. 8-9 milyara çıkabiliriz. Özelleştirmeye yoğunlaştık. Hidroelektrik santral, liman ve gayrimenkul özelleştirmeleri var. Buralardan 13 milyar bekliyoruz.

İKİNCİ ALTI AY SORUN YOK


İkinci altı ayın bütçe açısından iyi olacağını söyleyen Ağbal, “Ekonomik tedbirler nedeniyle gelir vergisi artacak. Ekonomik aktiviteler yukarıya gittiği için daha fazla vergi toplayacağız. Geçici vergi indirimi Eylül’de bitecek ve vergi gelirleri artacak. Ayrıca SGK’nın prim ertelemesi de Eylül’de bitecek.Almadığımız 9 milyar liralık primi son 3 ayda alacağız. Ekonomik tedbirlerle 11.9 milyarlık bir maliyet oluştu ama çok daha fazlası gelecek” diye konuştu.


DÜRÜST MÜKELLEFE SÜREKLİ YAPILANDIRMA


Geçen yıl ve bu yıl olmak üzere iki yeniden yapılandırmayı devreye aldıklarını söyleyen Ağbal, şöyle devam etti: “Son kanunla bir müessese getirdik. Vergisini düzenli ödeyen, işleri kötüleştiği için vergi ödemekte zorlanıyorsa ona yapılandırma imkanı sunacağım. Normalde yeniden yapılandırmada ödeme
süresi 36 ay. Burada 5 yıl olacak. Artık yeniden yapılandırmayla ilgili yeni bir kanuna ihtiyaç yok.

YAPILANDIRMAYAN BEDELİNİ ÖDER


Vergisini düzenli ödeyene Kurumlar Vergisi’nde yüzde 5 indirim getirdiklerini söyleyen Ağbal, “Artık herkesi aynı görmüyoruz. Ama vergi ödemeyenlerin
peşine düşeceğiz. İki yapılandırmaya rağmen vergisini ödemeyenler var. Gelir vergisini, KDV’yi yapılandırmayanlar var. Onların üzerine gideceğiz.
Gerçekten zordaysa sorun yok. Ama baktık araba alıyor, ev alıyor işler tıkırında. Onlar bedelini ödeyecek” dedi.

HAKSIZ CEZALAR TEBLİĞ EDİLEMEYECEK


TEDES’in mimarının kendisi olduğunu söyleyen Ağbal, “İyi niyetlerle yola çıktık. Belediyelerin sistemi üstlenmesi maliyeti düşürdü. Ama gördük ki; belediyeler şirketlere devretmiş. Aç gözlülük olunca her yere kurmuşlar. Karadeniz otoyolunda her yerde TEDES. Emniyet Müdürlüğü gerekli incelemeleri yapsın,
‘Gerçekten ceza gereken bir durum varsa, tebliğ edilsin. Ama haksızlık varsa bu ceza tutanaklarını vatandaşa tebliğ etmeden kaldıralım dedik” diye konuştu.


2017'DE VERGİ ARTIŞI OLMAYACAK


ÖTV ile ilgili soruları yanıtlayan Ağbal, otodaki ÖTV’yi artırmayacaklarını söyledi. Ağbal,”Zaten yüksek. 2000 CC’den büyük motorlu araç alan yandı” diye konuştu. Bu yıl dolaylı vergilerde artış olmayacağına dikkat çeken Ağbal,”Artık otomobil vergilemesinde, tütün vergilemesinde, alkollü içeceklerin vergilemesinde gerçekten vergi oranları çok yüksek seviyelerde. Dolayısıyla buralarda artık vergi artışı olmayacak” dedi.

YENİ İNTİBAK YOK


2000’den önce emekli olanlar için getirilen intibakın 2000’den sonra emekli olanlara da getirilip getirilmeyeceğiyle ilgili soruyu Ağbal şöyle yanıtladı:

2012’de intibak geldiği zaman 2000 sonrasını masaya yatırdık. Sosyal Güvenlik Kurumu’na arkadaşların teknik açıklamasına göre; ilk intibakın haklı gerekçesi var. Ama 2000’den sonra emekli olanlar için bu geçerli değil. O açıdan 2000 sonrasını dahil etmedik. 2000’den sonrakilerin talebinin yerinde olduğunu düşünmüyoruz.

GAYRİMENKULE KADEMELİ VERGİ


Gayrimenkul vergilendirmesiyle ilgili yeni bir çalışma yaptıklarını söyleyen Ağbal, “Şu anda 5 yıldan sonra varlık elden çıkarıldığınde vergi ödenmiyor. Biz bunu 10 yıla çıkarmak istiyoruz. Yani artık gayrimenkul 10 yıl elde tutulduğu zaman vergi alınmayacak. Ara satışlarda kademeli vergi olacak. Gayrimenkulü iki
yıl sonra elden çıkarırsan şu kadar vergi, 4 yıl sonra elden çıkarırsan şu kadar. 5 yıldan sonra elden çıkarılan gayrimenkullerin vergisi düşük olacak” dedi.

AB ÜYELİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ


15 Temmuz darbe girişimine katılanların yasadışı yollarla Avrupa ülkelerine gittiğine dikkat çeken Naci Ağbal, şunları söyledi:

Türkiye’nin terörist faaliyetleri içinde olan bu insanları talep etmesi kadar doğal bir şey yok. Bu ülkelerden biri olan Almanya, tam tersi bir tavır içerisinde. Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan imkânlarla bu kaçan insanların iade edilmesini istiyor. Ama büyük bir vurdumduymazlık ve aymazlık var.

Gerilim var ama...

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini öne diye konuştu.






Haberin Devamı