Ekonomi Maliye kaçak sigara ve içki avına çıktı

Maliye kaçak sigara ve içki avına çıktı

Paylaş
Maliye kaçak sigara ve içki avına çıktı

Bu yıla vergi artışıyla başlayan tütün ve alkol piyasasında, kaçakçılık oranları yüzde 25'e kadar çıkınca Maliye harekete geçti

YAYGIN DENETİM YAPILIYOR

İçki ve sigarada ağır vergiler nedeniyle yapılan zamlar kaçakçılığı artırınca, Maliye Bakanlığı harekete geçti. Piyasadaki her 4 üründen birinin kaçak hale geldiği bilgisini alan Maliye, 800 vergi denetim elemanıyla, 9 ilde kaçak sigara ve içki avına çıktı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep, Adana, Mersin, Kocaeli ve Hatay’da yürütülen çalışma kapsamında, ithalatçılar, toptancılar ve ürün satış noktaları yaygın ve yoğun bir şekilde denetime tabi tutuluyor.

16 NİSAN'A KADAR SÜRECEK

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 25 Mart’ta başlayan ve 16 Nisan’a kadar sürecek olan denetimler için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile de işbirliği yapıyor.

Denetimlerde bandrolsüz, taklit veya niteliğine uygun olmayan bandrol taşıyan ürünler tespit edildiğinde, ilgili firmalarda vergi denetimleri yapılarak, usulsüzlük cezaları kesilecek. Bu ürünleri ürettiği, ithal ettiği ya da bulundurduğu tespit edilenler, yargıya intikal ettirilecek.

2009 DENETİM SONUÇLARI

Gelir İdaresi’nin verdiği bilgilere göre, bu iki alanda geçen yıl yapılan denetimlere 11 bin 156 personel katıldı. Denetime alınan 197 bin 544 mükelleften 717’si için savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu.

4 milyon 625 bin 715 lira özel usulsüzlük cezası kesildi. Denetimler sırasında bandrolsüz 137 bin içki ile 334 bin sigara tespit edildi. Taklit ya da sahte bandrollü 1072 adet içki, 2265 adet sigara bulundu. 1 milyonun üzerinde içkide ise niteliğe uygun olmayan bandrol kullanıldığı anlaşıldı.

SAHTEYİ LOGOSU ELE VERİYOR

İçki ya da sigara alırken GİB logosunda şu özelliklere bakılması gerekiyor: Logoya farklı açılardan bakıldığında farklı renkler görülüyor. 2009 öncesi bandrollerde turkuaz ve mor, 2009 ve sonrasında pembe ve yeşil arasında geçiş bulunuyor.

2008-2009 içki bandrollerinde, logonun üst kısmına çapraz bakıldığında, fermente içkilerde ’F’, distile içkilerde ’V’ harfi yer alıyor. 2009 ve sonrasına ait bandrollerde, alt kısımda ambalaj hacim bilgisi ve Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu İçki ve sigara satışlarını denetleyen vergi kontrolörleri, bilgisi yer alıyor.

2

Haberin Devamı