Tamer Heper Malların haczi mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Malların haczi mümkün

Üç kişi iki kişiye kefil olmuştuk. Borçlu parayı ödememiş. Benim emekli maaşıma haciz kondu. Ben ise karşı tarafın avukatına vekaletname vermedim. Sonra ‘emekli maaşına haciz konmaz’ diye kanun çıkınca bir avukata vekalet verdim. Maaşımın üzerinden haciz kalktı ama karşı tarafın avukatı beni arayıp hâlâ hacizden söz ediyor, buna hakkı var mı? S.K.

Öncelikle bir yanlışı düzelteyim. Sizin kefil olduğunuz borçlunun borcunu ödememesi halinde kefillere başvurulmasında bir yanlışlık yok. Yanlışlık sizin malvarlığınıza haciz konması için karşı tarafın vekiline vekaletname verme bilgisi. Size bunu kim söyledi bilemiyorum ama sizin karşı tarafın avukatına vekaletname vermeniz gerekmiyor. Onlar gerekli işlemleri tamamlayıp sizin malvarlığınıza haciz koyar. Buraya kadar tamam. Ancak biliyorsunuz emekli maaşına haciz konulamıyor. Zaten bunu avukatınız sağlamış. Şimdi karşı tarafın avukatının sözlerine geleyim. Emeklinin malvarlığına haciz konulamaz diye bir kural yok. Kural emekli maaşına haciz konulamayacağı yönünde. Ama emeklinin diğer malvarlığına haciz konulabilir ve avukatın da söylediği budur.

Haberin Devamı

Oğul kiracınız olur

Bir kiracım var. Oldukça yaşlı, oğlu ve gelini ile birlikte oturuyor. Ölümü durumunda sözleşme son bulur mu? Kiracının oğlunu evden çıkarabilir miyim? S.Ş.

Kiracının ölümü halinde kira sözleşmesi şu şartlarda son bulmaz: Şayet kiracı ile birlikte oturmakta olanlar var da onlar ölümden sonra kira sözleşmesinin şartlarına uymaya devam ederlerse kira sözleşmesi onlar için devam eder. Anlattığınıza göre kiracının oğlu ve gelini birlikte oturduğuna göre yukarıda anlattığım şartlarla oğlu kiracı olarak oturmaya devam eder, yeter ki sözleşmedeki şartlara uysun. Bu halde de kiracınızın oğlunun tahliyesini isteyemeyeceksiniz. Bu meskenlerde böyle olduğu gibi işyerlerinde de birlikte çalışanlar için aynı durum söz konusudur.

Bu ne sürat!

Devlet hastanesinden bir yazı aldık. “Haziran 1999’da tedavi gören babanızın tedavi masrafı için imzaladığınız bono bedeli bugüne kadar ödenmemiştir. …. TL’yi …. hesabına yatırmanız ihtar olunur” diye bir avukattan yazı aldık. Bu para bizden istenebilir mi? S.K.

Haberin Devamı

Anlatılan sanki şaka gibi. Yahu rahmetli on seneyi aşkın süre önce ölmüş, şimdi bononun bedeli isteniliyor. Bir bononun icra marifeti ile istenilebilmesi için üç yıl içinde icra takibine konu yapılması lazım. Yani bono nedeni ile özel takip yapılamaz. Olsa olsa adi takip (ilamsız takip) konusu yapılır. İyi ama borçlar on yıllık zamanaşımına tabi. Oysa sözü edilen olayın üzerinden on buçuk sene geçmiş. Üstelik istenilen ana para atla deve değil ama faizi, masrafı ve talep edilen vekalet ücreti almış başını gitmiş. “Bu ne sürat” denmez mi? “On buçuk yıldır kim öle kim kala, bugüne kadar aklınız neredeydi” denilmez mi? İşin özü bir kere süre yönünden olaya bakıp itiraz etmeniz mümkün ama öncelikle şunu söyleyeyim: Böyle bir mektupla da para ödenmez ki. Varsa takip dosya numarasını öğrenin de onun üzerinden gerekli itirazları yapın. Aksi halde pek ciddiye almayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder