Ekonomi Malzemeyle arsayı peşin alıyor ucuz ve kaliteli konut yapıyor

Malzemeyle arsayı peşin alıyor ucuz ve kaliteli konut yapıyor

Paylaş
Malzemeyle arsayı peşin alıyor ucuz ve kaliteli konut yapıyor

FiYapı Başkanı Fikret İnan, yüksek tutarda ve nakit parayla malzeme ile arsa alımı yaptıkları için maliyetlerin düştüğünü, bu sayede ucuz ve kaliteli konut yapabildiklerini söyledi

Röportaj: İnci NEŞELİ ÖZOĞLU

FiYapı sezona nasıl giriyor?

Bu yıl, mevcut projeleri çok hızlı şekilde toparlayacağımız imalat yılı olacak. 2010’da 500 bin metrekare inşaat yapacağız. Şu an devam eden 6 projemiz var. Bu projelerde 7500 daire yapıyoruz. 2010’da yeni bir projeye başlamama kararı aldık. 7500 konutun tamamı 24 ayda teslim edilecek. Yeni arsa alımları devam ediyor. Türkiye genelinde 50 ilde proje üreteceğiz. 10 yılda 100 bin konuta ulaşacağız. Bu yıl sonuna kadar 7500 konutu bitirip sadece arsa alımları yapacağız. Fi-Yaka Bahçeşehir’deki 3200 konutun yüzde 70’ini yıl sonuna kadar bitireceğiz. Hepsinin hazırlığı tamam, malzemelerini, vinçlerini aldık. Bu yılı keyifle, çalışarak geçireceğiz.

2011’DE 25 BİN KONUT

Bu yıl niçin yeni projeye başlamıyorsunuz?

2010’da 7500 konuttan bahsettik. Süre çok kısa, adet çok fazla. Bu da insanları ürkütüyor. Biz ne yaptığımızı ve ne yapmak istediğimizi biliyoruz. Ama müşterilerimizi rahatsız etmemek, ürkütmemek için yeni bir projeye başlamama kararı aldık. Bu yıl sonu itibarıyla kabası bitmeyen inşaatımız kalmayacak. Ama 2011’de 25 bin konuta başlayacağız. Bu yıl elimizdeki imalatlar çok hızlı bir şekilde ilerleyecek ve FiYapı’nın bu işi gerçekten çok kısa sürede yapabildiğini ispatlayacağız. 2011’de 25 bin konuta başladığımız zaman insanlar, ‘FiYapı yapar’ diyecek.

7500 konutun ne kadarı satıldı?

5200’ü satıldı. Şu an satacağımız 2300 konut var elimizde. Bu konutları da yıl sonuna kadar satmayı planlıyoruz. 2011’de 25 bin konutluk planımızı açıkladığımızda elimizde hiç daire kalmamasını hedefliyoruz.

İŞİN PÜF NOKTASI ORGANİZASYON

Bu biraz güç bir hedef değil mi? Nasıl bir ekibiniz var?

Bunu bir satranç oyunu gibi düşünün. Olayın özü koordine etmek. İki, üç adım sonrasını görebilmek. İş tamamen organizasyonda. İnşaat mühendisi, mimar olabilirsiniz, çok paranız olabilir. Ama iyi bir organizasyon olmadan bu işleri yapamazsınız. Organizasyonu yapabiliyorsanız, işinizi biliyorsanız, maddi imkanlarınız da varsa iş çok basit. İnşaatlarımızı hem kendimiz yapıyoruz hem de taşeron firmalara veriyoruz. Hakedişlerle ödeme yapıp, işi anahtar teslimi alıp, müşterilerimize teslim ediyoruz. FiYapı’dan önce ve sonra

Ucuz konut satmanız piyasayı nasıl etkiledi?

Türkiye’de inşaat sektörünü FiYapı’dan önce ve sonra diye ayırabiliriz. FiYapı sektöre girmeden önce şu an sattığımız kalitedeki daireler, bizim fiyatlarımızın minimum yüzde 60-70 fazlasına satılıyordu. Biz farklı bir konsept ürettik: Kaliteli konutu ekonomik fiyatlarla sunmak. Bu, başlangıçta insanlara inandırıcı gelmedi. İstanbul’da 15 milyon insan yaşıyor. Bunun yüzde 10’unu potansiyel müşteri kabul etseniz 1.5 milyon eder. Bu kadar insana kendimizi ifade etmemiz için bir süreç gerekli. Çıkıp ‘Biz çok iyiyiz, şu kadar ucuza iyi konut yapıyoruz’ diyerek insanları ikna edemezsiniz. Referans lazım. Güveni sağlamanız lazım. Bu basit değil. Bizim yaptığımız iş, kendinizi zamanla ifade edebileceğiniz uzun bir süreç. Bu süreci yaşamamız şart. Türk halkında ‘ucuzsa bir yerinde bir şey vardır’ diye bir önyargı var. Biz bunun tersini ispatlamak için yola çıktık.

ARSA VE MALZEMEYİ UCUZA ALIYORUZ

Maliyetleri nasıl düşürüyorsunuz?

Bu işte en önemli nokta arsa maliyeti. Biz arsayı ekonomik fiyatla üretebiliyoruz. Herkesin aldığı paradan çok daha düşük paralara arsayı alıyoruz. Ya da çok daha düşük oranlarla kat karşılığı alıyoruz. Başkasının yüzde 40 verdiği yere, ben yüzde 30’dan fazla vermem. Yüzde 30 verdiği yere de yüzde 20’den fazla vermem. Benim arsa üretmekle ilgili bir sıkıntım yok ki. İkinci nokta ise malzemeleri çok makul fiyatlarla alabiliyoruz. Çünkü yüksek adetlerde, nakit para ile alım yapıyoruz. Bu da fiyatları çok ciddi düşürüyor. Biz daire satarken para kazanmıyoruz. Herkesin mal ettiği paraya biz daireyi satıyoruz ama bizim kazancımız arsa üretiminde ve malzeme alımında. Tüm projelerimizin yatırım maliyeti 500 milyon liranın üstünde.

SADECE FİYAPI GENÇ, BEN DEĞİLİM

Bu spekülasyonlarda sizin genç bir firma olmanızın etkisi var mı?

Evet. FiYapı 3 yaşında bile değil belki ama ben 27 yıldır ticaretle uğraşıyorum. Önceleri inşaat malzemesi sattım. 15 yıldır da müteahhitlik yapıyorum. Genç olan FiYapı. Bugüne kadar 3 devalüasyon, pek çok siyasi kriz gördük. Türkiye’nin en çalkantılı dönemlerinde ticaret yaptık. Çok ağır bedeller ödedik. Ödediğimiz o bedellerden dolayı bugün bu işleri yapabiliyoruz. Bu iş tamamen bilgi, birikim, tecrübe işi. Tecrübeyi de parayla satın alamıyorsunuz. İşimizi biliyoruz ve en önemlisi de işimizi seviyoruz.

SÖZ VERDİĞİMİZİN ÖTESİNDE EVLER SUNDUK

Teslim ettiğiniz, yaşam başlayan konutlarınız var mı?

Fi-Yaka Sancaktepe’de 242 daireyi teslim ettik. 110-275 metrekare arasında değişen daireler. Fi-Yaka Tuzla 1’i teslim ettik. Fi-Yaka Esenşehir’deki 16 blokta 832 dairenin 208’ini teslim ettik. Kasımda tamamını teslim edeceğiz. Bu 3 projede yaşam başladı. İkisinde yüzde 100, üçüncüsünde ise 4 bloğunda. Burada verdiğimiz sözlerin çok ötesinde şeyler sunduk.

Bu yıl da ‘Konut yapın’ diye talep geliyor mu?

İnsanlar ‘Proje çıksak acaba satabilir miyiz?’i düşünürken, biz çok fazla talebe rağmen proje çıkmıyoruz. Bu yıl en az 5 bin konuta daha başlayabilirdik. Bu kez de ‘Konutları sattı, onların parasıyla eski sattığı projelerdeki konutları yapacak’ diyeceklerdi. Buna bir son vermemiz lazım. İnsanların şüphe etmeden, ‘Tamam biz bu paraya ev aldık ve bize zamanından önce teslim edildi. Bu adam bunu yapar’ dedirtip noktayı koymamız lazım. Benim derdim bu. Bu yıl bittiğinde kimse ‘FiYapı bunu yapar mı, yapamaz mı?’ diyemeyecek. 2011’de spekülasyona yer bırakmayacağız.

'BANKAYA SOĞUK DURMAM KEYFİMDEN DEĞİL'

Banka ile niçin çalışmıyorsunuz?

FiYapı 1 lira kredi kullanmaz. Ben kredi kartı bile kullanmıyorum. Sistem buna monte edildi. Diyelim bizden 100 bin liraya daire aldınız. Peşin satabiliyoruz. Yüzde 40’ını peşin alıp kalanını teslimde, taksit ödemeden daireyi aldığınızda ödeyebiliyorsunuz. Biz de 0.99’dan 60 aya kadar vade de yapıyoruz. Yani bankaların yapamadığını biz sunuyoruz. FiYapı’nın kredilendirmesiyle olayı kendi bünyemizde çözüyoruz. Müşteri nasıl ödeyebiliyorsa, ona uyabiliyoruz. Direkt teslimde ödemeli seçeneği banka sunmaz. Müşterimizle sözleşme yapıyoruz. Uyulmazsa yüzde 15 cezai şartı var. Ben sizi bankaya pas etsem siz paranızı ödemediğinizde, banka çok sert şekilde canınızı yakabilir. Biz bunu yapmıyoruz. 2001 krizinde gecelik yüzde 5 bin faizler ödedim. Bankalara bu derece antipatik, soğuk durmam keyfimden değil. Bunun bir daha yaşanmayacağının garantisi yok.

HEDEF '1 YILDA YÜZDE 50 KAZANDIM' DEDİRTMEK

Daireleriniz ne kadar prim yapıyor?

Bizim iddiamız tüm projelerimizde yıllık yüzde 50 para kazandırmak. Tuzla 3’te sansasyon yaratan bir kampanya yaptık. Dedik ki ‘Gelin bizden daire alın. Projeyi bitireceğimiz 1 yılın sonunda size daireyi teslim ederken soracağız: “Dairenizi mi teslim edelim, yoksa yüzde 25 fazlasıyla paranızı mı iade edelim?” Bu kampanya çok ses getirdi. Yine kazan kaynamaya başladı: ‘Paraya sıkıştılar, para topluyorlar’ diye. 3 günde 270 daireyi peşin para ile sattık. Projenin cirosu 17 milyon lira. FiYapı bu parayı alsa ne olur, almasa ne olur? 500 milyon lira yatırımın yanında bu miktar nedir ki?

ADAPAZARI'NDA YENİ ŞEHİR KURACAĞIZ

İstanbul dışında nerelerde proje düşünüyorsunuz?

Ankara ve İzmir başta olmak üzere, Kayseri, Bursa, Adana, Samsun, Eskişehir’in de aralarında bulunduğu 10 ilde gelecek yıl başlayacağız. Adapazarı’nda 358 bin metrekarelik bir araziyi peşin aldık. 5 bin konut, ilköğretim, ortaöğretim, hastane, üniversite, alışveriş merkezi, otel yapacağız. Yeni bir şehir planlıyoruz. Amacımız hem Adapazarı’nın yerlisine hem de üniversite öğrencisine modern, uygun fiyatlı konutlar üretmek. Buraya yeni bir kimlik kazandırmak. Bir vakıf üniversitesi kuracağız. Esas branşı mimarlık ve mühendislik fakültesi olacak. Teori ile pratiği birleştireceğiz.

ÇALIŞAN SAYISI 2 BİNİN ÜZERİNDE

Bünyenizde kaç kişi çalışıyor?

FiYapı’nın bünyesinde, ofislerde ve teknik ekip olarak çalışan 205 kişi var. Şantiyelerde ise 1000’in üzerinde kişi çalışıyor. Nisandan itibaren işlerin hızlanmasıyla inşaatlarda taşeronlarla birlikte çalışan sayımız 2 bini geçecek.

ENGELLİYE FERRARİLİ DESTEK

Engelliler için de çalışmalar yaptığınızı biliyoruz...

FiYapı olarak ‘Eğitim Her Engeli Aşar’ kampanyasının ana sponsoruyuz. Kampanyaya bir de okul hibe ettik. Esenyurt’ta, engelliler için kolej yaptırıyoruz. Eylül 2010’da açılacak. Bu çerçevede sanatçı Metin Şentürk ile engellileri destekleme, onların sesini duyurabilme amacıyla proje üretmek istedik. Şentürk’ün birkaç yıldır düşündüğü, engelli bir insanın dünya hız rekorunu kırma projesi vardı. Bunu benimle paylaştı. Görme engelli bir Türk’ün, hız rekorunu kırmasının diğer engellilere de bir mesaj vereceğini düşündüm. Bunun üzerine kendi aracım Ferrari’yi tahsis ettim. Şu an aracın bakımı yapılıyor. Telsiz ve donanımları takılıyor. 1 hafta içinde aracı Şanlıurfa’ya göndereceğiz. Sürüş, Şanlıurfa Havaalanı’nda yapılacak.

5

Haberin Devamı