Tamer Heper Manevİ unsura bakılır
HABERİ PAYLAŞ

Manevİ unsura bakılır

Haberin Devamı

Birkaç gün önce İstiklal Caddesi’nde yürürken kaza ile elim bir bayana çarptı. Bayan davacı oldu, hakkımda cinsel tacizden dava açıldı. Bu dava sonucu ne olur, benim ne yapmamı önerirsiniz? ● B.K.

Hukukta önemli bir husus vardır, suçun maddi unsuru, manevi unsuru. Bir kişinin suçlanıp cezalandırılması için bu ikisinin birlikte olması gerekir. Sizin olayda maddi unsur elinizin bir bayana değmesidir, manevi unsur ise içinizde taciz kastının bulunmasıdır. Mahkemeler her ikisini de araştırır. Kolay olanı maddi unsurun, zoru ise manevi unsunun araştırmasıdır.
Yani insanın kafasının içinde suç kasdı var mı yok mu? Bunun araştırılması zordur. Sizin olayınıza benzer bir olaya gelince: Kalabalık bir otobüste istenmeden bir kadına temas olmaktadır, bunda manevi unsur yoktur, ancak kalabalıktan istifade ile kadınlara yapışmakta manevi unsur vardır ve suçtur. Geleyim sizin olayınıza. Yolda giderken bir kadına temas çok olası bir durum değildir yani manevi unsurun varlığı düşüncesi ağır basabilir. Ancak ortamın fiziki durumu mahkemece araştırılacaktır. Bunun sonucunda manevi unsurun varlığı kanaati oluşursa ceza görebilirsiniz. Yok ortam nedeni ile kaçınılmaz bir temas olduğu kabul edilecek ise örneğin önlenemeyen bir itiş kakış nedeni ile olay meydana gelmişse ve bu tespit edilirse ceza görmeyebilirsiniz. Benim tavsiyem: Dostlar; geçici olarak gelenlerle İstanbul’un nüfusu neredeyse 20 milyon. Her yer vıcık vıcık kalabalık. Bu sıkıntılı kalabalık içinde fırsatı ganimet bilip kadınlara sarkıntılığa bahaneler bulmayalım. Elimize, kolumuza hakim olalım. Aksi halde manevi unsurun bulunmadığına kimseyi ikna edemeyiz. Bilin ki tacizin veya cinsel saldırının cezası ağırdır. Benden uyarması, aklınızın bir köşesinde her daim bulunsun

Sıradaki haber yükleniyor...
holder