Gündem Manisa'da kışlanın aşçısından flaş ifadeler: Su lağım kokuyordu

Manisa'da kışlanın aşçısından flaş ifadeler: Su lağım kokuyordu

Paylaş
Manisa'da kışlanın aşçısından flaş ifadeler: Su lağım kokuyordu

Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'ndaki askerlerin zehirlenmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan aşçı Ebubekir Erten, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifade verdi

Hürriyet'in haberine göre; 21 Haziran’da ifadesi alınan gece aşçısı Ebubekir Erten yemek pişirilirken biri nöbetçi subay, diğeri kontrol teşkilatı görevlisi olmak üzere iki komutanın sabaha kadar kendilerine eşlik ettiğini kaydetti. Erten, “Bazen bizlerin yanında duruyorlar. Bazen kendi odalarındaki kameralardan bizi takip ediyorlar. Orada olduğumuz sürece yemeğin hazırlanmasında yanımızda bulunup bizi denetliyorlar” dedi.

İKİ NUMUNE ALINIYOR


Erten gece hazırlanan yemeğin askerlere öğle yemeği olarak sunulduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Akşam yemeklerini gündüz çalışan grup hazırlıyor. Bizlerin gece hazırladığı yemek sabah 08.00 sıralarında hazır oluyor. Öğle verilecek yemek, kontrolör komutan tarafından bizzat denetleniyor. Yemeklerin her birinden ikişer numune alınıyor. Biri analiz için İzmir’e gönderiliyor. Diğer numune ise numune dolabında kalıyor. Numuneler kilitli yerde muhafaza ediliyor.”


YEMEĞE BİZ KARAR VERMİYORUZ


Kontrolörler ve gıda mühendisinin numune alıp tattıktan sonra yemeğin servis edildiğini kaydeden aşçı Erten, “Görevlilerin kontrol etmediği hiçbir aşama yoktur. Tüm iş ve işlemler görevlilerin istekleri doğrultusundadır. Yemeğin nasıl, ne şekil, hangi şartlarda olmaması gerektiğini onlar bildiriyor. Biz istek doğrultusunda yemeği hazırlıyoruz. Gündüz grubunun hazırladığı malzemeleri kullanarak yemek yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

İLK VAKADA YEMEĞİ HAZIRLAMIŞ


Manisa’da askerlerin zehirlendiği 23 Mayıs’taki ilk vakada yemeği kendisinin hazırladığını kaydeden aşçı Erten, gıda mühendisi D.Y.’yi suçladı. Gece yarısı kışlaya vardıktan sonra D.Y.’yi bir daha görmediğini ileri süren Erten, “O gece görev sonuna kadar yanımızda değildi. Normalde yemekler pişirilirken her safhada gıda mühendisinin bizlerle birlikte olması gerekirdi” diye konuştu.


SU LAĞIM KOKUYORDU


Gece hindi etinden yemek yaptığını vurgulayan Erten, “Yemekten ben ve diğer çalışan şirket görevlileri ile komutanlar da yedi. Sabah görevi teslim ettiğimizde numuneleri kimlerin aldığını görmedim” dedi. Zehirlenmenin yemekten değil kullanılan sudan kaynaklanmış olabileceğini savunan Erten, “Ben askeriyedeki suyu içemiyordum. Bazı askerler de suyun kirli olduğunu, bulanık olduğunu ve suda lağım kokusu olduğunu söylüyorlardı. Zehirlenme ondan olabilir” dedi.


Manisa'daki kışlada gıda zehirlenmesiyle ilgili 4 tutuklama daha


OLAYIN GEÇMİŞİ


Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında akşam yemeğinin ardından rahatsızlanan 731 asker, gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere kaldırılmıştı.

23 MAYIS: 1049 ASKER ZEHİRLENDİ, 1 ASKER ŞEHİT


Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nda gıda zehirlenmesi şüphesiyle 1049 asker hastanelik oldu. 1 er şehit olmuştu.

27 MAYIS VE 11 HAZİRAN'DA YİNE AYNI OLAY

27 Mayıs’ta Manisa’da 70, 11 Haziran’da Diyarbakır’da 11 asker yemekten zehirlenmişti.


16 HAZİRAN: 69 ASKER HASTANEYE KALDIRILDI

Manisada General Seyfettin Çalbatur Kışlası 1’inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nda 16 Haziran günü akşam yemeğinin ardından rahatsızlanan askerlerden 69’u hastaneye kaldırıldı.

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle serum tedavisi uygulanan askerlerin sağlık durumları iyi.

Durumları iyi olan 26 askere ise revirde müdahale edildi.


Manisa'da şehit düşen asker annesine yemekten yakınmış