Artun Ünsal Maraş tarhanası cipsi
HABERİ PAYLAŞ

Maraş tarhanası cipsi

Kahramanmaraş’a her gittiğimde dış görünüşüyle tabaka güllaçı andıran yöresel tarhanayı tatmadan geçmem. Bu yassı tarhana ne de marifetlidir. Biraz ufalarsınız, et suyu içinde sarımsak, kuru nane ve yağla birlikte nefis bir çorba olur, teflon tavada çevirirsiniz mezeniz hazırdır, acıktınız işte size nefis bir atıştırma. Dahası okula giden minikler için de ucuz, kullanışlı, besleyici ve sağlıklı bir kahvaltılık yerine geçer. Peki, sarımsaklı, fesleğenli tarhana cipsine ne dersiniz?

Maraş tarhanası cipsi

Müsan Gıda Sanayi’nin Kahramanmaraş’taki fabrikasında üretip ‘Capsy’ markasıyla şık bir ambalajda piyasaya sürdüğü bu tarhana cipsini görüp tatmak benim için hoş bir sürpriz oldu. [[HAFTAYA]]Yabancı dev markaların tekelindeki bitki yağlı patates cipslerinin egemenliğine karşı gerçekten muhteşem bir yerli yanıt! Üstelik çok da sağlıklı. Kabuğu alınmış buğday, yoğurt, tuz ve kekik, biraz da fesleğenden, işte o kadar. Yassı tarhanalar gibi, ister atıştırın ister çabucak bir çorbasını yapın, ister çantanıza atın, acıkınca maçta ya da trafikte yersiniz. Bilinen bir geleneksel ürüne yeni lezzetler ekleyip, farklı ve kullanışlı bir ambalaj ve saklama yöntemi geliştiren Müsan’ın rekabetçi ve girişimci zekası övgüye değer! İrtibat için: (0344) 236 36 18 (www.musan.com.tr)

Haberin Devamı

ÇİYA

Anadolu’nun zengin mutfaklarının yılmaz bekçilerinden Musa Dağdeviren’in Kadıköy Çarşısı’nın orta yerindeki çifte lokantalarına bir merhaba demeden geçilmez. Bu kez yolum Çiya Sofra ve Kebap’a düştü. Adından da belli burada sadece sulu yemekler değil, aynı zamanda kebap çeşitleri de var. Geniş, ferah ve pırıl pırıl bir mekan. Kapıdan girince sağda günün tencere yemekleri ve tatlı tezgahları. Kebap ve pideler az ötede solda hazırlanıyor. Taze sarımsaklı, nohutlu, kuzu etinden şıveydiz, kuru bamya, kurutulmuş taze fasulye, analı kızlı, bulgur aşı, kısır, zahter salatası... Liste uzun. Komşu tezgahta patlıcan, ceviz reçelleri, kireç kaymağıyla sertleşmiş kabak tatlısı, kadayıflar, baklavalar...

Maraş tarhanası cipsi

Musa’nın sağ kolu ve her yere yetişen eşi Zeynep Dağdeviren’le de hasret gideriyor, masamıza geçiyoruz. Burada sera ürünü sebze olmaz, onun için patlıcan kebabı, yeşil biber ve domatesli kebapları sadece ‘mevsiminde’ yenir; lezzeti de farklıdır elbet. Şöyle güzel bir soğan kebap mı yesem? Yüzde 85 kuzu, yüzde 15 dana etinden yoğrulmuş ufak köftelerin arasında arpacık soğanları, şişe dizilip ateşte kebap edilmiş. Bir güzel ‘terletilmiş’, üzerine de nar ekşisi dökülmüş. Çifte şişten bol porsiyon önüme geldi. Silip süpürdüm elbette (25 TL). Dileyen ciğer kavurma ya da Adana söyler. Fiyatlar ne ucuz ne de pahalı: Tepsi kebapları 15-20, şişler 16 TL gibi. Kalite, özen ve lezzet de cabası. Caferağa Mah. Güneşlibahçe Sokak No: 43 Kadıköy-İstanbul Tel: (0216) 349 19 19.

Haberin Devamı

Belçika’nın ‘beyaz’ güzeli: HOEGAARDEN

Bir zamanların tek tabanca TEKEL birasından sonra, Türk Tuborg, derken Efes Türkiye bira pazarın baş oyunculuğuna soyundular. Efes ayrıca, başta Rusya olmak üzere birçok ülkede biracılığa soyundu ve bu arada Türkiye piyasasına örneğin, Miller gibi, tanınmış bazı yabancı biraların değişik lezzetlerini de getirdi. Kervana şimdilerde atağa geçen Türk Tuborg katıldı. Ülkemizde ürettiği biraların yanı sıra, Belçika’dan Hoegaarden ile Leffe, Meksika’dan Corona ve İrlanda’dan Guinness gibi her biri kendine özgü renk ve lezzette biralar ithal ederek Türkiye pazarındaki çeşitliliği artırmaya yöneldi. Tuborg’un geçenlerde North Shield Pubs zincirinin sahibi Teoman Hünal’ın Asmalımescit’teki La Brise Restaurant’ında düzenlediği yemekli gecede bol bol bira içildi. Ama damağım, Belçikalı ‘beyaz bira’ Hoegaarden’den bambaşka bir tat aldı.

Haberin Devamı

Maraş tarhanası cipsi

14. yüzyılda önce manastır keşişlerinin ürettiği, aynı zamanda ‘Witbier’, buğday birası olarak da tanınan bu açık renkli bira; buğday, buğday maltı, arpa maltı, yulaf ve her biri sır olarak saklanan baharatlarla, yüksek ısıda fermantasyon uygulanarak üretiliyor. Hafif limon tadındaki bira, beyaza kaçan açık rengini, içindeki malta dönüştürülmemiş, yani önce çimlendirilip sonra kurutulmamış buğdaydan alıyor. Sonuç olarak bu özel ithal biralar beyaz, sarışın, esmer ya da siyah olsun ülkemizde damak düşkünü bira meraklılarımıza yeni tadlar sunduğu bir gerçek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder