Gündem Maraş'ta Rum tuzağı

Maraş'ta Rum tuzağı

Paylaş
Maraş'ta Rum tuzağı

KKTC'de yasaklı Maraş bölgesine izinsiz giren dört Avrupalı parlamenter ile Kıbrıslı bir rahibin de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Avrupalı vekiller serbest kalırken, iki Kıbrıslı Rum'un alıkonması tansiyonu yükseltti

Kıbrıs’ta kapalı Maraş bölgesine giren dördü Avrupa Parlamentosu üyesi, biri Kıbrıslı Rum papazın da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Gazimağusa Polis Müdürlüğü tarafından yapılan soruşturmaya göre Güney Kıbrıs Rum Kesimi uyruklu Loannis Matsis, Avrupa Parlamentosu’ndan vekilleri, evini göstermek bahanesiyle ile birinci dereceden askeri yasak bölge olan Maraş’a geçirdi. Polonya eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa’nın oğlu Jaroslaw Leszek Walesa ile Artur Zasada ile Güney Kıbrıslı vekil Eleni Theocharous ve Bulgar vekil Mariya Nedelcheva’nın da aralarında bulunduğu kişiler gözaltına alındı. Sorgulanan vekiller ve Ortodoks din adamları birkaç saat sonra serbest kaldı.

Ancak eski Avrupa Parlamentosu vekili Loannis Matsis ve Loizos Afksentiu’nun mahkemeye çıkartılacağından gözaltının sürmesine karar verildi. Bunun üzerine Avrupalı vekiller, karakolu terketmeyi reddedince tansiyon yükseldi.

Haberin Devamı

Eroğlu devrede Avrupa Parlamentosu vekilleri, kapalı bölge Maraş’taki Ortodoks mirasının akibetini yerinde görmek için böyle bir girişimde bulunduklarını savundu. Kıbrıslı milletvekili Yannis Kasulides, Brüksel aracılığıyla KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile temasa geçileceğini söyledi.

AP ‘Maraş’ı açın’ demişti

AVRUPA Parlamentosu hafta içinde kabul ettiği Türkiye’nin İlerleme Raporu’nda Kıbrıs’taki müzakerele katkı için Türkiye’den adadaki askerlerini derhal çekmeye başlamasıyla birlikte KKTC’ye yerleşen Türk vatandaşları sorununu çözmesi ve kapalı Maraş bölgesini Rumlara açması istenmişti. Avrupalı vekillerin Maraş’a izinsiz girmeyi denemesi bu raporun kabulünden birkaç gün sonrasına denk geldi.