Gündem Mardin açılımına tepki

Mardin açılımına tepki

Paylaş
Mardin açılımına tepki

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İbn-i Teymiyye'nin 700 yıl önce verdiği 'Mardin Fetvası'nın yeniden yorumu için Mardin'de düzenlenen konferansa tepki gösterdi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İbn-i Teymiyye’nin 700 yıl önce verdiği “Mardin Fetvası”nın yeniden yorumu için geçen hafta sonu düzenlenen, “Barış Yurdu Mardin Konferansı” ile ilgili olarak, “Aradan asırlar geçtikten sonra bir grup insanın toplanıp asırlar önce verilmiş bir dini görüşü geçersiz kılmaya çalışması fevkalade anlamsızdır” dedi.

Haberin Devamı

Asırlar önce verilmiş ve kitapların satırları arasında kalmış fetvaların günümüze taşınmasını ve daha bilinir hale getirerek tartışmaya açılmasını doğru bulmadığını belirten Bardakoğlu, şunları kaydetti:

‘CİDDİ BİR KÖRLÜK’

“Günümüzdeki terör ve şiddeti İbn-i Teymiye’nin Mardin Fetvası ile ilişkilendirmek, günümüz dünyasında olup bitenleri anlamamak anlamına gelir. Hatta olup bitenlerden İslam’ı ve İslam alimlerini sorumlu tutmak anlamına gelir. Orta Doğu’da kan, şiddet, gözyaşı, terör ne varsa hepsini Mardin Fetvası’na bağlayıvermek, olayların gerçek nedenlerini göz ardı eden ciddi bir körlük olduğu kadar asırlar önce yaşamış İslam alimlerini bunlardan sorumlu tutmak gibi bir talihsiz yaklaşımı da içerir. Bağdat’taki terör kadar Moskova, Tokya, Londra, İspanya metrolarındaki terör de bizi üzmektedir. Böyle olaylarda İslam, Hristiyanlık, Musevilik gibi evrensel dinleri sorgulamaya kalkmak yerine şiddete başvuranların neden bu yola girdiklerini ve bu olumsuz durumu besleyen şartları analiz etmek gerekir. Terör ve şiddeti besleyen kaynakları kurutmadan bunların önlenmesi mümkün değildir.”

Haberin Devamı

MOĞOL İSTİLASINA KARŞI CİHAD ÇAĞRISI

Moğol istilası altındaki Mardinlilerin isteği üzerine İslam dünyasının önde gelen alimlerinden İbn-i Teymiyye, 1300’lü yılların başında ‘cihad’ fetvası vermişti. Bu fetvada; Müslümanların, Müslüman olmayan yönetimlere karşı her zaman savaşması gerektiği belirtiliyor.

Bu fetva, radikal dinci örgütler tarafından terör eylemlerini meşrulaştırmak için kullanılıyor. Mısır’daki cihatçı hareket bu fetvayı kullanarak ayaklanmıştı. Bunun en tehlikeli örneği olarak El Kaide örgütü gösteriliyor. Mardin’de toplanan din adamları, fetvanın mesajının yumuşatılabileceğini belirtmişti.