Gündem Mardin için 'asit yağmuru' uyarısı

Mardin için 'asit yağmuru' uyarısı

Paylaş
Mardin için 'asit yağmuru' uyarısı

Mardin İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Derviş, bugün (cuma) için bölgedeki vatandaşları, asit yağmurlarına karşı dikkatli olması konusunda uyardı. Meteoroloji, dün yaptığı açıklamada 'Asit yağmuru riski beklenmemektedir' demişti

DAEŞ geçtiğimiz hafta hava saldırılarını engellemek için Musul’un güneyinde bulunan kükürt tesisine saldırı düzenlemiş ve bu saldırı ile zehirli gaz yayılmasına sebep olmuştu. NASA’dan zehirli gazın Türkiye´ye doğru ilerlediğini gösteren bir harita yayınlandı. Dün gece yapılan son dakika açıklamasında Cuma günü ülkemizin güneyinin yağış almasının beklendiği ve saldırıdan sonra yayılan zehirli gazın, asit yağmuru riski taşıdığı belirtildi.

ŞIRNAK VE HAKKARİ'DE DE ASİT YAĞMURU İHTİMALİ VAR


Cuma günü rüzgar güneyden kuzeye yani Türkiye’ye doğru esecek. Mardin, Şırnak ve Hakkâri civarında hafif yağış görülecek. Havadaki sülfür dioksitin, diğer adıyla asit yağmurunun cuma günü bu üç ilde yere inme ihtimali var. Ağaçlarda, bitkilerde sararmaya neden olacak, açık su alanlarını ve gölleri asitlendirecek. Balıkları, sudaki canlıları etkileyecek, binaların yüzeyinde aşınmalara neden olacak.


Asit yağmurları uyarısı!


Mardin İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Derviş, Cuma günü için bölgedeki vatandaşların dikkatli olması konusunda uyardı ve şu açıklamalarda bulundu: " Yağmur altında kalmayın, dışarı çıkmayın. Yağmur suyunu kullanmayın. Özellikle ilk yarım saatte yağan bölümünü kullanmayın. Yağmur suyunu içmeyin, hayvanlara içirmeyin. Açık havada çalışmayın, spor yapmayın. Pencere ve kapıları açık bırakmayın. Tehlikeye Karşı; kronik hastalığı olanlar için maske kullanmalı."


Asit yağmurundan korkulan Mardin’de toz fırtınası


ASİT YAĞMURUNUN ETKİLERİ


Asit yağmuru, bitki yaşamının bozulması ve ekolojik dengenin sarsılması gibi sonuçlar doğuran, toprağın yapı değişimine uğramasına neden olur. Mevcut bitki yaşamı, topraktaki besleyici maddelerin kaybolmasına neden olan asit yağmurları oluşmaya başladığından bu yana sağlıklı gelişememe sorunu ile karşı karşıyadır. Bu zararlı elementler, ürün ekimine ve yetiştirilmesine uygun olmayan bir toprak yapısı oluşmasına neden olur.

Ayrıca su yaşamı da, yağmurdaki asit ve diğer zararlı maddelerin yarattığı yıkımla karşı karşıyadır. Suda çözülen bu maddeler su yaşamının yıkımına ve yok olmasına neden olmaktadır. Yok olmasa da, zehirlenebilme ihtimali çok fazladır ve bu zehirli sulardan yiyeceklere bulaşan maddeler, besin zincirindeki pek çok hayvanın ölmesine neden olabilir.


ASİT YAĞMURLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?


Uzmanlar, yağışla meydana gelecek asit yağmurlarından korunmak için şu önerilerde bulundu:

-Yağmur suları kullanılmamalı. Su birikintilerinden faydalanmamalı.

-Çevrede yetişen sebze ve meyveler iyice temizlemeden yenmemeli.

- Kanserojen etki göstereceğinden deniz mahsullerinden uzak durmalı.

-Katı atık kirliliği yaşanıyor. Bu atıkların herhangi bir hastalığa neden olmaması için düzenli olarak kontrol edilmesi, bölgeden uzaklaştırılması gerekiyor. Doğru yerlere götürülüp doğru şekilde bertaraf edilmeli, düzenli depo alanları oluşturulup gerekirse üzerleri kireçle örtülmeli.