Gündem Mardin Mazıdağı YİBO yönetimi açığa alındı

Mardin Mazıdağı YİBO yönetimi açığa alındı

Paylaş
Mardin Mazıdağı YİBO yönetimi açığa alındı

Mardin Mazıdağı YİBO yönetimi açığa alındı

Milli Eğitim Bakanlığı, Mardin Mazıdağı Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonunun yaptığı incelemelerin sonuçları ile ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, ailesinden uzakta, anne ve baba sevgisine muhtaç çocuklarla ilgili olarak MEB’in en üst seviyede hassasiyet gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"YİBO’larda eğitim gören, her biri bizim için çok değerli ve özel olan çocuklarımızın aç kalması, bakım hizmetlerinin eksik kalması ve üşümesi Bakanlığımız tarafında kabul edilemez bir durumdur."

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun da çocukların mağdur edilmesini hangi gerekçeyle olursa olsun siyaseten asla kabul etmeyeceğini defalarca kez dile getirdiği anımsatılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının bu okulların üstünde hassasiyetle durduğu, son yıllarda yapılan düzenlemelerin bunun önemli göstergesi olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada konu ile ilgili gerekli inceleme ve soruşturma başlatıldığı vurgulanan açıklamada, daha önce açığa alınan, ancak mahkeme kararıyla dönen okul yöneticilerinin olay üzerine tekrar açığa alındığı ifade edildi.

RAPOR ŞOK ETTİ

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonun, Mardin’deki Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ile Mazıdağı ilçesinde Yatılı İlköğretim Bölge Okulundaki (YİBO) incelemelerine ilişkin raporu, açığa alma kararında etkili oldu.

Raporda, incelemede bulunulan Dark Sürücü Çağdaş Yaşam YİBO’daki öğrencilerin şikayetlerini ve isteklerini bildirdiği belirtildi. İstekler içerisinde temel yaşam gereksinimlerinden olan sıcak bir yerde barınma ve yeterli miktarda yiyeceğin sunulması talebinin bile yer almadığına dikkat çekildi.

Raporda, şu ifadelere yer verildi:
"Çocuklar yemekleri beğenmediklerinden değil, yemeklerin karınlarını doyurmadığından bahsetmişlerdir. Günümüz Türkiye’sinde bir eğitim kurumunda hala bu şikayetlere muhatap kalmak üzücüdür. Çocukların kaldıkları yerin soğuk olduğu ve bulaşık makinesi arızalı olduğundan tabakların yeterince temiz olmadığı görüldü. Bulaşık makinesinin tamir edilmesi konusunda söz konusu YİBO’da incelemede bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü İlköğretim Müfettişleri Başkanlığınca hazırlanan geçmiş dönem raporlarında da belirtilen bir sorun olmasına karşın, çözüm konusunda sonuca ulaşılmamış olduğu üzülerek görülmüştür.

Haberin Devamı

Öğrenciler için karşılanan günlük üç öğün yemek, iaşe bedelinin 4 lira 20 kuruş gibi oldukça düşük olduğu açıktır. Ziyaretimiz sırasında öğrencilerin
karınlarının doymadığını belirtmesi de buna işaret etmektedir. Gelişme çağındaki bir çocuğun ihtiyacı olan gıdaların gerekli kalori hesabı yapılarak yeterli
düzeyde sunulmasının, bunun için de söz konusu bedelin arttırılmasının yerinde olacağı düşünülmektedir."

Raporda, öğrencilerin ayrıca, yatakhanelerde üşüdükleri, suların soğuk olması nedeniyle ellerinin çatladığı, etütlerde öğretmenlerin bulunmadığı, hafta
sonlarında köylerine yürüyerek gitmek zorunda kaldıkları ve servislerinin olmadığı yönünde şikayetlerde bulundukları belirtildi.