Ekonomi Mardin'de 15 fabrika açıldı

Mardin'de 15 fabrika açıldı

Paylaş
Mardin'de 15 fabrika açıldı

Suriye ile vizenin kalkması ekonomiyi canlandırdı

Suriye ile vize uygulamasının kaldırılması, Irak ile ilişkilerin normale dönmesi, Mardin ekonomisine olumlu yansıdı. Son 1 yıl içinde 270 milyon dolarlık ihracat yapılan Mardin'de aynı yıl içinde 15 fabrika açılırken, 20 fabrikanın kurulması için başvuruda bulunuldu.

Haberin Devamı

Ekonomik teşvik programı, Irak ve Suriye ile hızla geliştirilen ticari ilişkiler bu iki ülkeye sınır komşusu olan Mardin ekonomisine olumlu yansıdı. Irak ve Suriye ile olumlu ilişkiler sonucu son 1 yıl içinde 15 fabrikanın kurulmasını sağlarken, Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni fabrika kurmak için 20 yeni başvuru yapıldı. Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, son 1 yıl içinde artan talepler sonucu mevcut sanayi bölgesini büyütmek ve yeni organize sanayi bölgesinin kurulması için valiliğe başvurduklarını söyledi.

"ULAŞIM SORUNU YOK"

Hükümetin yaptığı açılımın özellikle sınıra komşu olan illere hareket getirdiğini anlatan Duyan, bölgedeki terör olaylarının bitmesi için ekonomik kalkınmanın şart olduğunu savundu. Irak ve Suriye ile ilişkilerin düzelmesi ve ticaret olanağının artması ile ertelenen yatırımlar için fırsat doğduğunu anlatan Duyan, "Mardin, Irak'a yakın, Suriye ile sınır kent olması, organize sanayi bölgesine 1 kilometre mesafede demiryolu hattının bulunması, yurt içi ve dışına yapılacak ihracatlarda ulaşım sorunu yaşanmıyor olması bizi daha avantajlı kılıyor" dedi.

Haberin Devamı

270 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Mardin'de 2008 yılına oranla 2009 yılında yapılan ihracaatta yüzde 32.3 oranında artış kaydedildiğini bildiren MARSİAD Başkanı Nasır Duyan, geçen yıl 270 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirilğini söyledi. Mardin'de bulunan 93 firmanın yaptığı ihracattaki artışın sanayici ve işadamlarını sevindirdiğine değinen Duyan, şunları söyledi:

"Dünyada ve Türkiye'de yaşanan global ekonomik krize rağmen ilimizde 93 firmanın gerçekleştirdiği ihracatta, geçen yıla oranla yüzde 32.3 oranında artış sağlandı. Organize Sanayi Bölgesi'nde gıda ağırlıklı fabrikaların yıl boyunca ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat, yüzümüzü güldürdü. Mardinli işadamları olarak ortadoğuya yakın oluşumuzu en iyi şekilde değerlendik. MARSİAD olarak yerli ve yabancı firmaları ortak ya da kendi adlarına yatırım yapamaya davet ediyoruz. Irak, Suriye ve İran'a yakın oluşumuz, ulaşım ve altyapı sıkıntımızın olmayışı, yatırım yapmak isteyen firmalar için bir avantajdır."

Haberin Devamı

MARSİAD Başkanı Nasır Duyan bu yıl için belirledikleri hedeflerinin de büyük olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Her yıl geçmiş yıla oranla hedeflerimizi büyütüyoruz. 2010 yılı hedeflerini de yüzde 30'luk bir artış olarak belirledik. Hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum."

15 GİRİŞİMCİ, 3.5 MİLYON DOLARA FABRİKA KURDU

Mardin'de 15 girişimci işbirliği yaparak Organize Sanayi Bölgesi'nde 3.5 milyon dolarlık parke taşı ve bimsblok priket fabrikası kurdu. Irak ve Suriye'ye ihracat yapan fabrikada 26 kişi istihdam edildi. Son olarak ise Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük, Türkiye'nin en kapsamlı üçüncü uzmanlık merkezi olma özelliğini taşıyan 'Martest Analiz Laboratuarları', Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruldu. Kontrol hizmetlerinin özel laboratuarlarda yapılmasına imkan veren yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretici ve tüketicilerin talep ettikleri gıda, (mikrobiyoloji) toprak, bitki, gübre, çevre (baca gazı ölçümü, gürültü ölçümü, partikül ölçümü), su (içme, atık ve sulama suyu), maden analizi gibi kimyasal ve fiziksel analizlerin yapılabilirliği noktasında Martest Analiz Laboratuaları aynı merkezde topladığı 10 ayrı laboratuarı ile bu ihtiyacı karşılama hedefi ile faaliyetlerine başladı. 2 bin metre kara kapalı alanda kurulan analiz laboratuarı kapsamında, alanında uzman lisans derecesine sahip gıda mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, mikrobiyolog, ziraat mühendisi ile teknikerlerin çalıştığı 43'ü teknik olmak üzere toplam 63 kişi istihdam ediliyor.

Haberin Devamı

"EN AVANTAJLI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ"

Mardin Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Abdullah Ensari, son 1 yıl içinde artan talepleri göz önünde bulundurarak mevcut sanayi bölgesini büyütmek, hem de yeni organize sanayi bölgesinin kurulması için valiliğe başvurduklarını açıkladı. Hükümetin yaptığı açılımın özellikle sınıra komşu olan illere hareket getirdiğine dikkat çeken Ensari, bölgedeki terör olaylarının bitirilmesi için ekonomik kalkınmanın gerektiğini savundu. Irak ve Suriye ile ilişkilerin düzelmesi ve ticaret olanağının artması, ertelenen yatırımları harekete geçirildiğini belirten Ensari, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Yeni organize sanayi bölgesi açmak için başvuruda bulunduk. Yeni yatırım taleplerini bundan böyle ikinci bölgeye aktaracağız. Mardin, iki ülkeye sınır olması ve gümrük kapısının bulunmasının yanında altyapısı ile de avantajlı. Bölgeye doğalgaz 1- 2 ay sonra geliyor. Ayrıca organize sanayi bölgesinin 1 kilometre uzağında demiryolu hattı var. Yani buradan Türkiye'nin her yerine ve yurt dışına rahatlı ulaşılabiliyor."

Bu yatırım ve başvuruların TÜİK verilerine göre yüzde 17'lik işsizlik oranı ile Türkiye'de 7'nci sırada bulunan Mardin'de heyecan yarattığı bildirildi.

Nezir GÜNEŞ/MARDİN, (DHA)