Gündem Mardin'de İpekçi gerginliği

Mardin'de İpekçi gerginliği

Paylaş
Mardin'de İpekçi gerginliği

Mardin Kasımiye Medresesi'nde bugün defile yapacak olan Cemil İpekçi'ye cuma namazı sonrası tepki vardı

Mardin Kasımiye Medresesi'nde, modacı Cemil İpekçi'nin bugün vereceği defileye, aynı medresedeki camide Cuma namazı kılan cemaat, namaz sonrası basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Mardin Valiliği destekleriyle 700 yıllık tarihi Kasımiye Medresesi’nde bugün yapılacak defile öncesi kentte bulunan muhfazakar düşünceye sahip 44 sivil toplum örgütü temsilcileri, defilenin yapılacağı medrese içindeki camide Cuma namazı kıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı Cuma namazı sırasında yer kalmaması üzerine cemaat, defilenin yapılacağı medresenin avlusuna taştı. Cuma Namazını ise Mardin Müftülüğü’nün görevlendirdiği bir imam kıldırdı.

NAMAZ ÇIKIŞI AÇIKLAMA

Defilenin başka bir yere alınmasını isteyen STK’lar adına Cuma namazı çıkışında Diyanet Sen Mardin Şube Başkanı Abdulkadir Kurtulmuş tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Defilenin yapılacağı medrese avlusunda yapılan açıklamada Kurtulmuş, daha önce Mardin bienali benzeri etkinliklerin yapıldığını hatırlatarak, bu tip organizasyonlarla Mardin ruhunun taciz edildiğini savundu.

Haberin Devamı

İLGİLİLERİ SAĞDUYUYA DAVET EDİYORUZ

Defileye halkın duygu ve tepkilerinin hiç sayılmasına karşı seslerini duyurmak istediklerini dile getiren Kurtulmuş şunları söyledi: “Daha önce Mardin bienali ve benzeri etkinlikler ile kutsal mekanları ve Mardin ruhunu taciz edenlere karşı Mardin STK’ları olarak tepkimizi ortaya koyduk. Şimdi de Kasımiye Medresesi Camii avlusunda Cemil İpekçi'ye defile yaptırılmasına yönelik mensuplarımızın ve halkımızın duygu, tepki ve reflekslerini hiçe sayan etkinliğe karşı, sesimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Karşı çıktığımız defile ya da defileyi yapanlar değil, defilenin cami avlusunda yapılmasıdır. Mabetlere saygı, halkın dini duygularının önemsenmesi ve milletimizin sosyal dokusunun korunması adına ortaya koyduğumuz tepki, bir çok açıdan amacına ulaşmıştır. İdarecilerimizin, yerel yönetimlerimizin, siyasetçilerimizin, dernek, vakıf ve sendikalarımızın, yazarlarımızın ve basınımızın ne şekilde tepki verdikleri ya da tepkisiz kaldıkları, güçten mi, yoksa ahlak ve ilkelerden mi yana tavır koydukları yönünde bir turnusol kağıdı görevi görülmüştür. İlgilileri ve yetkilileri daha sağduyulu davranmaya davet ederken, halkımızın tepkilerini istismar edenlere karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz.”

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA YAŞANAN OLAYLAR

Eğitim Bir Sen Başkanı Hasan Ekinci ise İstanbul sanat galerisinde yaşanan olaya dikkat çekerek aynısının Mardin’de sergilenmesinin istenildiğini ileri sürdü. Mardin’in bir komplo ile karşı karşıya olduğunu iddia eden Ekinci, isim vermeden Vali Hasan Duruer’e tepkili olduklarını belirterek, “Bizler kesinlikle ne sanata ne de sanatçıya karşıyız. Bizim amacımız medrese gibi kutsal bir mekanda defile yapılmasına ve bu medreseyi Cemil İpekçi’ye adres olarak gösterenlere tepkimizi göstermekti. Defilenin medresede yapılması halinde kendini bilmez birkaç kişinin göstereceği tepkiden de bizler sorumlu değiliz” diye görüş belirtti.

VALİLİĞİN ISRARI ANLAŞILAMAZ

Mardin Gelişim ve Değişim Derneği Başkanı Siraç Ballı da son zamanlarda Mardin kent turizmi üzerinde çeşitli senaryoların sahnelendiğini ve bunun kendilerini üzdüğünü söyledi. Mardin’in tarihi ve kültürel dokusuna uymayan etkinliklerin art arda tertiplendiğine dikkat çeken Ballı, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Mardin’in tarihi ve kültürel dokusuna uymayan etkinlikler birbirini takip etmektedir. Bu etkinliklerden biri de yarın valilik onayı ile modacı Cemil İpekçi tarafından yapılması planlanan defile. Her tarafı tarih ve maneviyat kokan Kasımiye Medresesi’nde yapılmak istenen defile bizleri derinden yaralamıştır. STK’lar olarak tepkimizi ortaya koymak zorundayız. Dini mekanların podyum olarak kullanılması, asla tasvip edilemez. Mardin Valiliği’nin bu etkinliği yaptırmaktaki ısrarı anlaşılamaz. En başta valilik ve il müftülüğünün bu mekanlara sahip çıkması gerekirken, anlaşılmaz bir tutum içine girmişlerdir. Bu mekanlarda Mardin halkının da alışık olmadığı etkinlikleri yaptırmak ecdadımızın da kemiklerini sızlatacaktır. Valiliğin bu anlaşılmaz tutumundan vazgeçmesini umuyor ve bekliyoruz. Mardin’in bir eğlence şehri olmadığını herkesin bilmesini istiyoruz. Mardin bir İnanç turizmine ev sahipliği yapmalıdır. Bu işin öncülüğünü valilik makamının yapması gerekirken tam aksi bir tutum içine girmektedir. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesini diliyoruz.”

Haberin Devamı

Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı medresede kılınan Cuma namazı ve yapılan basın açıklamasından sonra, kalabalık olaysız dağıldı.

İPEKÇİ: "İNSANLARIN DİKKATİNİ BURAYA ÇEKMEK İSTEDİM"

Moda Tasarımcısı Cemil İpekçi, "Bir Doğu Masalı Dört Mevsim" defilesiyle insanların dikkatini bu topraklara çekmek istediğini söyledi. Yaklaşık bir buçuk yıl önce, Valiliğin önderliğinde hayata geçen Mardin Halk Eğitim’e bağlı Cemil İpekçi atölyesi, ilk ürünlerini yarın Kasımiye medresesinde sergileyecek. "Bir Doğu Masalı Dört Mevsim" adı verilen defilede, özel yetenek sınavı ile alınan 50 öğrencinin eğitim gördüğü atölyede hazırlanan kostümler sergilenecek.

Tasarımları Cemil İpekçi tarafından yapılan, kadife, pazen, tülbent ve yöreye ait kumaşlar ile bölgedeki birçok inanışın etnik desenlerinin yer aldığı giysiler 30 kadın, 15 erkek manken tarafından podyuma taşınacak. Hazırlıkları devam eden defilenin koreografisini Yasin Soy üstleniyor.

Mardin’deki Cemil İpekçi Atölyesi’nin öğretmenleri ve öğrencileri tarafından 6 aylık yoğun bir çalışma ile hazırlanan defiyle ilgili yazılı açıklama yapan Cemil İpekçi, defileyle Mezopotamya’nın ve Anadolu’nun ne kadar bereketli bir yer olduğunu vurgulamak istediğini kaydetti.

İpekçi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Asırlardır çeşitli inanışların ve farklı dillerin konuşulduğu bu topraklar insanların birbirleri ile savaştığı zamanlarda bile din, dil, ırk ayırt etmeden üzerinde yaşayan tüm insanları sadece evrenin bir parçası oldukları için kucaklamıştır. Ben de bu toprakların bereketinden esinlenerek oradaki halka istihdam sağlamak adına okulumu Mardin’de açtım ve şimdi de bu projeyi gerçekleştiriyorum. Bir Doğu Masalı’nda bir mum, bir ışık olmak, bu toprakları kullanılabilir hale dönüştürmek adına böyle bir görsel şölen düzenledim. İnsanların dikkatini bu topraklara çekmek istedim."

DHA / AA