Ekonomi Marketlerde gizli zam

Marketlerde gizli zam

Paylaş
Marketlerde gizli zam

Marketlerde gizli zam

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, bazı marketlerin, nakit alışverişlerde, kuruşları para üstü olarak vermediğini belirtiyor ve bunun da vergiye yansımayan "gizli zam" anlamına geldiğini söylüyor. Dinç bunu şu örnekle açıklıyor: "Marketlerde etiket fiyatında görüyoruz 1.99 lira. Bu, müşteri 2 lira verdiği zaman kasadaki görevlinin 1 kuruş para üstü vermesi gerektiği anlamına gelir."

Nakitle alışverişe ceza gibi

Avrupa ve Amerika ’nın bu konuda oldukça hassas olduğunu dile getiren Dinç, "Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde böyle bir sorun olmuyor. Peşin
alışveriş yapan tüketici, para üstünden kuruşları çalınarak cezalandırılıyor" diye konuşuyor.

Ayda 24 bin 600 eder

Marketlerin kestikleri para üstlerinin 1 kuruş değil, çoğu zaman 3-4 kuruş olabildiğini dile getiren Dinç, şöyle devam ediyor:
"2007 yılında bir araştırma yaptık. Günlük bir kasiyerin ortalama bin adet fiş kestiğini hesapladık. Ortalama 2 kuruş dersek, 41 kasası bulunan bir market, günlük 82 bin kuruş yani 820 lirayı kasa fazlası olarak alıyor. Bu rakam aylık 24 bin 600 lira eder. Bu hesapta cumartesi ve pazar yoğunluğunu hiç saymıyoruz. Bu araştırmayı 2007 yılında yaptık. Aradan geçen zamanda değişen tek şey, para üstünden kesilen kuruş, o zaman 1-2 kuruştu, şimdi 3-4 kuruşları da kesiyorlar. Yani para üstü 5 ’in katlarının altındaysa parayı ödemiyorlar."

Haberin Devamı

A.A